(花生中文補習佬大戰) 林狗公大戰吹吹

397 回覆
389 Like 109 Dislike
黃海星就算啦,完全get錯曬重點,將Focus擺咗喺抄文。人地考評局其實從來都鬧過人抄文。
啲補習佬見位就上
好心佢爬下文先
講真如果成條題目同notes一樣
你成份抄落去大部分老師既範文都冇可能出事
問題係學生唔識分 似少少就抄鳩曬落去
佢篇柒到打冷震嘅文極其量叫返大陸 根本都無重遊嘅意思 畀啲咁嘅人教中文 人唔笑狗都吠
唔得wo教中文 理解能力都有問題係想點
Kris Lau IG
今天的學生選擇中小型補習社的原因

《給DSE學生的話》
一切都係賺錢賺到盡同制度嘅問題
.
2016 2017 2018
恐怖歷史不停地重演
你估全香港中英文補習老師真係唔知發生乜嘢事咩?
.
不論中文科或英文科
根本唔係乜乜「A老師大戰B老師」嘅問題
而係無論A老師定B老師
都係到不停濫收學生
一位老師教幾千上萬學生
一本筆記「一本萬利」
補習老師年年賺最盡嘅大錢
.
幾千上萬人一齊睇一套DVD
學同出一徹嘅Skills、例子
結果呢套武功係改卷員眼中出現成千上萬次
結局係大家攬炒💩
今年HKEAA試題專輯「開名表揚」萬人之師-A老師
下年HKEAA試題專輯「開名表揚」五千人之師-B老師
.
但當你你著眼以為
係A老師唔好定B老師唔好
其實根本唔係A老師大戰B老師嘅問題~
係「對金錢貪婪」嘅心態催生「濫收學生」嘅制度有問題
係「漠視對你地成績有影響仲 chur盡收學生」嘅心態有問題🙌🏻
.
濫收學生
即幾千上萬人一齊睇同一套DVD
學同一套技巧、例子
DSE學生們你地真係OK冇問題?
.
我這英語教學碩士小薯
只准許自己最多教1000位中六學生
呢條數在我教學生涯中維持了18年
補習老師學生人數越多
當然越可以賺到盤滿缽滿(邊個唔想越搵越多?)
得益嘅係補習老師嘅銀包

我精心計過條數
謹守最高5**率嘅結果
得益嘅必定係衷心信任我嘅門生
.
守護最高5**率就係唔可以濫收學生
我只容許自己教 1000位中六學生或以下
我推行「一師千生」制度
.
「一本萬利」「見錢開眼」「年薪千萬」
錢。好吸引。真係好吸引
但前提係洗唔洗賺到咁盡
漠視DSE學生會攬炒因此受害
一生一次嘅DSE成績會一齊拉低補完等於冇補
受害者卻係最信任你嘅補你嘅 DSE學生
.
DSE學生BB
2019 唔想攬炒上HKEAA試題專輯
今天開始
找一個廣告未必多唔係偶像派
但係一定唔會為咗錢「濫收學生」嘅補習老師啦!
(這可能是學生選擇中小型補習社的原因)
Kris Lau咪一撚樣
仲一撚樣咁智鳩障
出嚟抽水前睇多兩版post先講嘢啦
呢位鳩吹豪直頭係教錯嘢呀
根本同Andrew Lo教錯concept 一鳩樣
啱就啱 錯就錯 關濫收學生咩事?
甩頭髮唔該借借
邊撚個吹吹呀屌
Andrew yim作文100分,俾官方攞左黎做範文喎,另外果兩條濕鳩呢
年薪最少4250萬,你自己計
好似80分已經5**
條友On9
其實睇範文唔好抄文,呢啲要人教嘅咩
其實正正經經搵個中文系大學生教咁難咩,老師都係分享啲心得,學到幾多吸收幾多都係睇自己
緊係要啦 由其依家啲學生個個好似你咁睇啲唔睇啲 撚知自己抄嘅範文係錯咩
真係睇運多過補習
用d時間溫多d electives好過
冇補過中文但見到補吹吹嗰班背中化嘢背到上晒腦咁
乜都要夾硬加中化嘢
最尾出嚟有個4咗
YY VS TT
各衰過一次
米奇佬腔: 打和~
過多幾個月啲人都唔撚記得依單嘢啦
到時你地班仆街咪又係照補
召集level 2 3 4 甘䉀呀

喺屋企喊緊啦撚會上水
呢啲無聊資訊鐘意睇幾多咪幾多

攞讀書考試黎比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞