2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
我係想做特校老師,本身非三大Econ,想讀小學數學,想問咁樣岩唔岩
無話啱唔啱,咪照報,特校依家都有出post 喜歡嘅咪試吓手氣
我係特別中心返左兩年parttime,都叫做有啲啲經驗
特校有無話鐘意請咩人?
想報FT PGDE但又無教日校經驗
驚有offer出黎都無人請
公開試唔勁,但係2019剩係報左lpat 2020先考番dse
一大 ling first hon
唔記得咗你有冇喺學校返工,但如果冇嘅話基本上都得返ft嘅可能性, 收咗咪仲好, 快啲拎咗張cert然後出嚟可以正式搵教席,為唔需要畀人壓價
公開試唔勁會唔會難d
但我都grad左2年
驚讀完一年pgde又老一年之後又搵唔到教席就仆得街
讀完ma 無番工at the moment
今年final year,想報pt pgde,
係唔係而家已經要報定先?
呢個timing你都喺唯有報full time,如果你想報埋part time穩陣啲就快啲搵間學校做ta,但你ma應該唔會想報ta

公開試成績會睇,更睇你大學本科,linguistic / trans去報英文好似優勢少啲,因為本科英文嘅人都多,不過照報,反正英文又要written 又剩,話唔定你呢方面表現好好

我見啲人都話出年3月左右會有成績,你咪當多一條後路,到時再睇下有冇offer,又或者要唔要行教育呢條路啦

btw ielts 過咗期未
報Ft , pt係返緊工嘅人報
過左期

ling真係好慘 大專又少位 中小學又prefer eng多d
睇下黎緊個零月搵唔搵到份有教擔既AT囉
但你ug/pg 又無讀eng lit
但又想教英文?
師兄,加油,上年都無收我,今年再報
apply埋啲老師post
lm
d老師post 得直資有reply
但去到發現hea in我
大家都加油
咁下年先開始返既話就等下年先報?
如果已經確定有地方做
pg 讀applied ling其實係tesol d 姊妹黎
有pedagogy既野
lit其實都係某d u 多d? 有幾間好似都唔多
有無written ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞