2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
接近喇,每人講左兩次野就收皮
因為taught master好似買番黎咁
你邊年in
我聽人講 assistant education officer 唔洗 pgde/BEd 都入到
係咪真?
睇左
我覺得要BEd/pgde 先做到aeo
但我個frd 堅稱佢做緊aeo 嘅frd 無BEd/pgde
所以問下大家
冇咩可能喎
無論係aeo t 定aeo a

恭喜
我都揾唔到
如果係contract AEO(T)的話,有可能,因為果度請人水準一般比外界低。如果係教局直接請的perm AEO就無咩可能,一來競爭激烈,三年經驗係至少,二來而且請左可以留point,對有一定年資的老師傅好有吸引力。而我見過,interview 幾專業,揾band1 panel問學理、課程主任問課程、校長問前線經驗、問教法。

冇PGDE唔代表唔得,但入左三年行都唔讀PGDE都証明果位人兄心力有限。
contract 好似一般唔會叫自己做aeo
佢地status其實係supply teacher
前日報咗cu小數
畢咗業好幾年,希望唔會因爲老唔收啦
有少少唔同,supply 一般係指日薪制果d,所以校內都係叫contract 就算,但同意政府contract 前景同supply teacher差不多。
Cu pt pgde申請呢個階段未洗交校長信證明有得實習?我見supporting document冇寫 淨係話要工作證明
推一推,我都想知
我嗰陣攞完信打去問
佢話寫app no fax過去就ok
如他or她繼續服務學校...
收到啦 你收唔收到?
點解寫信個間唔係實習個間
你報咩先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞