2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
吓你教幾多班
按文字意思咪你張 transcript show到你 year1~3嘅成績 (理論你唔會有yr4嘅成績),不過你廳日打去問清楚啦
唔該各位 已email去問
三班
哇咁都得ta價, 真係無良學校 開名啦等大家唔好中伏
Full time定咩?
我一個5** 一個5 其他4 上年唔收
你個本科有啲難搞,中學應該無咩機,小學咪當試吓
算把啦 全4 + asso 中學免問
叫你試都係搵你笨
你真係有信心教得好學生咩...

學生問你pastpaper你都未必解到
我覺得個4年你都得ok既,教前做多啲準備,無話唔得既
全4都免問 咁我dse全炒夠讀asso之後升返上degree second up畢業係咪都可以慳返?
仲諗住用我既傳奇故事教育下一代...夢碎了
小弟唔識野,想問下係咪基本上part time都要做住ta先?
全4你覺得有幾巴閉? 有*都可能仲係做緊TA
如果4都入到班房教 咁我好多學生都可以而家即刻取代我出去教啦
香港學校好現實 唔係要你個故事幾動人
係睇你有冇能力教到好成績
你認唔認同都好 其中一點就係睇你自己考唔考到好成績
你要做嘅係自傳,唔係老師
可能band3都得嘅, 不過萬中無一啦, 我諗幾年會出到一個咁樣嘅老師

其實又唔可以話冇機會,不過真係接近零。。。
恭喜你呀 香港典型老師
一次考試失敗就認為人冇能力
香港大把人公開試失敗但之後成功過做老師既你啦
咁你咪即管試下去做 睇下你幾時先有人請
香港個學校系統就係咁
以你背景想要做有意義嘅事 呢條路行唔通
你咁傳奇應該有更多野可以做 唔使留係學校埋沒人材
公開試同大學係唔代表一切嘅,做地盤都可以好做過老師
樓上位巴打都係講緊教育界嘅情況,基本上好多校長都係睇公開試同大學成績,有ma嘅都仲可以做緊ta
所以如果本身成績唔好,又想行老師呢條路,就等於逆流而上,辛苦好多啫,因為基本上可能連pgde都唔會收你
你話係咪完全無機會呢,又未必,但真係接近零,因為你都要有心理準備啲學生點睇你
如果想證明自己能力,都可以考多次dse (你想教嘅科),總之睇你決心有幾大
HKU Econ FT 交左application
聽日寄文件
想教中學商科報唔報埋 BU Personal, Social & Humanities Education (Secondary Focus) 好?
想做老師既就試下交PGDE Application啦
呢到話唔得就真係唔得咩

不過,
用公開試成績同埋Hon去睇一個老師都好合理姐?
始終一個老師都真係要教學術既野喎

如果無公開試成績同Hon
咁有無啲野可以睇到你地教育熱誠先?
成績差但係有熱誠都可以加啲番分啦

利申:讀緊,發夢同啲教授傾過
lm
去見工/見pgde
個個都話自己有教育熱誠
咁叫人點揀
最後咪係睇讀邊間u/公開試/帶唔帶到比賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞