2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
好多人讀bba都想發達
成績好(至少佢想教果科) 又想教書嘅
比大家想像中多
我老細話佢出job ad請某科老師位
至少三份一來信係CE AL都係果科A
講緊有二百幾封信
計,可以重考,曾經有個candidates 考唔到A01考左七次轉埋制先有5**,而家入左政府教官校。印象深刻,因為當年幫佢sort成績比校長,做到手軟。
Bba都好多人想教書?
冇M1/M2未必得,有的話M又5*以上的話可以一試。有個朋友城大碩士成功FT。中大傾向收親生仔,難d,港大較好。
M2 得lv5
b咗
可以試下,輸都係輸幾百蚊。no harm
這數字很正路啊,按校長要求sort走得番五十多封再揀十個見first round 。
中學唔洗諗啦,小學都可能有機
舊校以前請過個女仔,係係外國咗六年書返黎
成績差要由人地中六中七讀起個款,讀U個陣都要重讀
啱啱入黎做同我講話人工低想跳返出去做
做咗一年TA後,見老師人工高,報PGDE講自己好鐘意小朋友
教大收咗,不過佢係揀數做主科,好彩唔係英
結論: 不嬲外國返黎自動洗哂底,浸過咸水啲人覺得差極有譜
但明知自己差,仲誤人子弟好撚仆街
無心想教,管唔到學生、行政野都做死你
下年少咁多學生,舊校直頭無小一,你未照讀不過未必夠人爭
其實多 咁多間bba
仲有其他半神科商科 好似qfin
所以想教商科的話 其實競爭好大
我上面講個例子就係商科
cm位唔洗有教育相關cert咩
幾科有星但U無再讀術科相關野
所以想教小學多D但睇教協人工pdf中學好似高人工好多?
https://www2.hkptu.org/rights/payscale/scale/scale2018-04a.pdf
唔洗
有冇睇新聞?小學全面學位化人工追上中學GM。中學多數要專科專教。
越嚟越多人想教小學
要快d入學攞經驗同快d讀pgde
Qfin 去搵大錢啦
唔好同我爭使教書
成績好(至少佢想教果科) 又想教書嘅
比大家想像中多
我老細話佢出job ad請某科老師位
至少三份一來信係CE AL都係果科A
講緊有二百幾封信
Bba都好多人想教書?
其實多 咁多間bba
仲有其他半神科商科 好似qfin
所以想教商科的話 其實競爭好大
我上面講個例子就係商科
Qfin 去搵大錢啦
唔好同我爭做教書
中學點睇 bu pgde?
咁會睇咩多? 三大 undergrad + 公開試?

ma 洗底有冇用?
resume 上面的資料只不過係checklist,合格就算,如果果個人有點特別,例如gpa低過2.5、公開試成績不理想,會問一問。

如果真係話睇咩多,係睇面試表現最多。不同的學校都有唔同方法,準則不外乎學識、課程、教學策略、行政經驗等等。但若果係請fg,係學校角度來講,冇咩資料可以參考,所以本身請番黎的失手率較高,因此都冇話咩準則係有心就得,當然,有人可以入校長房吹到好有心,對學生又係另外一回事。
係咪成堆文科仔去狗衝通識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞