2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
所以我仲未諗到去做番大專兼幾份定做AT
中學公開試唔夠成績 讀到pgde出黎都。。。
MA都讀完 但搵唔到大專教席,好後悔放左份大專pt,可能又去做番pt
但我已經miss左hku
遲左交文件仲要報左pt mode先比人甩底
會考得10分,ive仔,再轉top up,都唔明佢咁睇得起我做乜😞
Same here ,IVE仔 上degree
CU報得未

兩間U都有未好囉 有啲得一間有
好似報得但我揾唔到條link
如果我認真答你的話,年年情況唔同,會有FT PGDE收non major 的情況,冇話一定唔收。所以不如花幾舊水試下,唔試就乜都冇。
OU有無ft
cu open application in dec係咪未開?
教中學數要DSE數+M2勁 & 數related degree
咁教小學數又有冇呢d限制? or多人爭就變成小學都要有呢d條件?
我都想知通唔通
可以,所有中學PGDE都可以去小學教,有校長請就得。
調轉又得唔得
係,其實除左政府學校之外,小學不嬲都係敎院雄霸天下,因為小學對學歷要求唔高,教小學唔會專科專教,同埋自己人請自己人。加上小學唔需要直接睇DSE成績增值,面試知家長中產或有錢就可以收。種種原因之下佢地要聽話的人大於其他。

我覺得唔會多人爭就變,小學多數請女人,聽話的最好。
未知,但知有小學老師上黎中學做CM,但CM唔睇PGDE。
thx 就係驚小學數都要求人有數bg
另外一關小學pdge會唔會要求有數bg呢
後門狗學歷好但公開試廢,係咪唔駛諗中學
去做番大專pt流浪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞