2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
過來人覺得係in之前 prof已經揀咗
呢點好認同
當然中學多數學校都想請三大先
但讀三大其實都唔代表乜
有D三大出身 CV算唔錯嘅 過到interview入到黎做 發現係根本唔適合教書
最慘係呢班人好多時候都係唔想放棄做呢行
咁究竟係揀咗我定點?
有冇人知今年收幾多個?
努力in 左先啦
反正都報左名
HKU收生除左睇成績之外,仲要顧及多樣性,我唔知中文大學係點,HKU係呢個位真係做得好好。當年讀PGDE時,有兩個non-major,一個HKU一個CU,兩個商界回流,兩個外國U返黎,真係major讀上黎都係兩個HKU,兩個CU,一個UST,一個城大碩士。

而佢地的際遇真係反映左多樣性的重要性,有外國背景的都去左IB混合學校度教,而真正的外國人去山頂德瑞學校實習,之後比學校優先請左。所以你話內定又有少少,因為真係英國人去申請真係好少,但又因為國際學校真係有需要,唔似得某大咁收親親都係自己maths grad的親生仔。
係中文

教大中學
出嚟教唔教到中學
其實係睇際遇
無話邊間u grad易做中學老師
當然都要睇學校有無位
睇你自己肯唔肯跨區翻工
呢點好認同
當然中學多數學校都想請三大先
但讀三大其實都唔代表乜
有D三大出身 CV算唔錯嘅 過到interview入到黎做 發現係根本唔適合教書
最慘係呢班人好多時候都係唔想放棄做呢行

唔好打咁多飛機啦
鍾意請三大就係教育界習慣
唔通讀ied就天生識教書咩
結果下年被叮走 又要搵下一份
之後繼續loop落去...
三大已perm
準備入edb
真係未見過三大人係呢個case
非三大就好多
我係講緊讀三大都只係門面野
冇影響我會想要三大多過ied嘅取向
利申 科頭
正路比例都應該係非三大多過三大嘅
我係想講三大只係入場券
非三大亦都會有機會(少量)入到場又坐正
中學先請三大,因為學術要求較高,但工作態度同學院冇咩關係。咁講人大左到三十四十自然有唔同選擇,只要達到要求就得,要全體有熱誠又好合適係不切實際。

冇人唔鐘意教得明人果種成功感,正如任何細佬都愛學野咁樣。懂得撻返着呢班人,佢哋覺得你明白佢,肯幫你手肯做實事,你要perm要升職,不遠矣。但呢種特質同年紀又冇咩關係。
想問有無人已經收到hku 中學中文 pt/ft既interview email?🙈🙈🙈
應該21號先出
通常出左之後幾多日要in?
22-28號去旅行😭😭😭😭
咁又唔清楚,打去問下穩陣啲
唔該晒巴打
咁請問巴打知唔知hku小學中文pt/ft幾時出interview email?
1大 gpa高 但後門狗 public exam屎
推一推
hku個網上面有 schedule喇咩
冇啊係我打咗去問 小學就唔肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞