2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
我身邊都有個,好簡單,其實你懂佢地d術語就八成半請硬。背景HD讀電腦,公開試差,教通識,做左三年空姐想去教書。點解我覺得佢唔得,因為同佢傾計,知佢唔睇報紙、政治唔識、香港立法會同行會搞唔清、天文台風速計以為係裝雨水計雨量。

PGDE實習到左基x中學,希望科主任代禱,話佢明白條路係辛苦,溝通時一大堆靈命職事事工肢體up比佢聽,然後到放學禮堂唱聖詩做見証,又神恩又引路又屬靈,聽到三P點哂頭,臨走時送基督勵志語句比科主任送花去感恩。

最後實習學校一次面試用左100%perm GM請左呢位fresh grad,佢同我講面試冇咩問題,校長只係女叫佢唔好做一年就走。

結果佢做左三年嫁左比個基督徒醫生走返去做空姐,靈命真係好難觸摸,我都係做番自己就算了。
真正的耶撚係要用幾年去煉成的,佢哋對答的言詞一兩句已經分到,事工/代禱/肢體/恒切/憐憫接納,基X學校只請基督徒,係因為正常人會同佢地溝通唔到。
母校冇pgde都照比教席你,入職再補讀
母校要耶撚先請
話自己係 返一兩次教會囉
真正的耶撚係要用幾年去煉成的,佢哋對答的言詞一兩句已經分到,事工/代禱/肢體/恒切/憐憫接納,基X學校只請基督徒,係因為正常人會同佢地溝通唔到。

呢句真
咪就係,講幾句就知你係假耶撚
以前d非教徒老師係學校自己食飯無朋友,依家直頭唔請非教徙。
但同時好多教徙都係為左呢d著數信教
唔係全部都係
但一定唔少
lm
通知咩
你有interview通知?
我都係網上application之後先SD document過去 2號申請 3/12後才寄,會不會考慮?
想請教下各位巴絲
我final year,想報cu ft pgde bafs
見佢話要certificates for bachelor degree同 proof on eng proficiency
但我未畢業同未考ielts個d
咁個兩項是咪乜都唔洗交
想問 edu 個supporting document 入面有payment proof (application fee)個度係咪交完錢要再入翻佢system upload翻?
我見英文係話第一 round出 video essay?有無人知係咩
你地中學定小學英文?
無錯
多數都係搭通識/數學
呢科擺明突晒腳
奉勸諗住讀bafs pgde既朋友三思
要有讀完無野撈的準備

利申:bafs 科主任
N 年 pa bafs教學經驗
都要兼教其他科
其實edu開始左申請未?點解我搵唔到應該揀邊個application item?
如果每級得一班bafs
高中三級 加埋先得三班
仲要食兩班兼教

每級兩班唔好以為好啲
科主任食4 5班
你就得返1 2班食
其他空堂就食下啲通識垃圾科啦
解決呢個問題的方法就係兼教,所以我點解成日話數學物理、地理旅遊、商管經濟,會容易揾工,新高中選修人人都爭堂教。

好似數學咁,中三又要守TSA,都係比中一中二去兼教,多過一半會比教局外評時話學校個junior 課程好唔似樣,冇GM專科專教。

所以中學入左行之後,個人發展應該開多一科教,加埋三四年經驗攞住DSE學生成績去見工,最有競爭力。
同埋一個科主任踩哂高中係會比EDB嘈,考評不公、科務內部冇協作等等,視乎派來個官惡唔惡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞