2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
真架 format係點
準備交form 留名
好驚

我Ug HKU risk man
Second low grad (cgpa 2.78)
後補過DSE Core M1 M2 全部5**
舊年做TA嗰陣(冇任何教學嘅duty)有拎實習信 & Ref. letter
我係報哂HKU & CU嘅ft同pt再加EdU嘅pt 全部都係中學數學
HKU同CU嘅ft 都suppose要in嘅 得HKU肯in我 但最後冇收
反而CU同EdU嘅pt都俾offer我 但冇in過
大家加油

有人話要交實習信先有offer, 又真唔真?
想問教大幼教pt PGDE 中文同英文教學有咩分別?會唔會影響出路?
咁咪即係唔可以轉校,expect人一做AT TA就要做到讀埋pgde係個度實習埋,唔可以搵教席/轉第2間?
真 中大一手交信一手交offer
可以嘅,u 嗰邊唔會理你有冇轉過校,最重要你間學校畀到你實習,唔會搞到間大學就得

你at中途轉教席實無問題,因為你一定會有課擔,滿足到大學嗰邊嘅實習要求
應該所有pt都好似係

但係報名要交埋實習信?
想教econ/bafs
報bu pgde 係咪應該報 Personal, Social & Humanities Education (Secondary Focus)?
星期一打去cu問問
未有學校工,可以放棄hku,拖到12月尾先睇下有無做緊學校工決定報其他u ft定pt
正常唔會咁揀,除非佢係教緊一科,但apply第二科嘅pgde. 因為non teaching係imply緊佢要借堂實習,唔岩路
成績唔好、唔係本科,一定無咁吃香,唔會直入GM
但係上面巴打話齋,呢2張紙係基本
學生係人黎 唔係拎住好成績佢地就會尊重會鐘意跟你
重點係個人溝通靈唔靈活、識唔識得教
大可以做助理 教一年 咪知龍與鳳
嗰年順便考返好dse 讀多啲本科相關既野
仲實際過你喺度問
助理有得教?
成績唔好、唔係本科,一定無咁吃香,唔會直入GM
但係上面巴打話齋,呢2張紙係基本
學生係人黎 唔係拎住好成績佢地就會尊重會鐘意跟你
重點係個人溝通靈唔靈活、識唔識得教
大可以做助理 教一年 咪知龍與鳳
嗰年順便考返好dse 讀多啲本科相關既野
仲實際過你喺度問
助理有得教?

你太年輕了,當然有得教
但預左人工低 工作量大
上面都有巴打係咁

between,就算成績好都一樣要備課, 要付出好多心機
先至叫做係一個老師, 唔係自己識就講得明人地
若非如此, 都只係教畜
支援教師 助理教師 副教師?

教學助理好多連補底班都無
支援教師 助理教師 副教師?

教學助理好多連補底班都無

咁要睇你識唔識得搵工
無得教既咪唔做 搵間有得教既 實有
報左北區偏遠地區d小學cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞