2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
佢入行後再補PT PGDE,基本上在職PT都會收。
world top 20 Uni, physics major
DSE physics 5, 但炒曬中英文
想睇下呢個組合返香港教書有無機
入左行我諗即係本身有pgde 教緊書吧
是但執件三大晒銀時都好過你啦
仲world top20 uni
咁唯有繼續留係外國,讀phy返香港都唔知有咩好撈
喺外國好好哋做乜要返嚟地獄
唔好番黎地獄呀
贊成丫😁
捐咗幾多錢先入到學

Dse Phy 5
要本科收體育或運動先有機會
知唔知有幾多個位?
冇,因為請人一定要DSE考到5**或5*先有機,5只不過等於舊制的C,太普通。U不嬲都唔係重點,因為大學畢業不嬲都易過公開試攞5**。但又唔好講到好易好多人,因為就算三大物理出黎,都有唔少真係物理攞5,如果真係七八月時間要焗請就要問下學理睇下實力。 不加只教物理不嬲都好少位,機會無乜。

利申﹕請過人
即係如果dse 無考過個科
實唔會請啦
一大讀linguistics/translation 報小學英文ft pgde 其實有冇機
其實有無得補考返physics?
講真係都讀完physics degree返去考dse點都有5*掛

所有dse science 科要你考過
先有得再考

5*唔係你想像中咁易

我major accounting 但無考過dse bafs
我去考都唔知有無4
應該唔係, 只要你以前al有考過bio有做過lab已經可以考得返bio dse 其他science科都一樣
非三大數學系(gpa 3左右,dse core 5**)有冇機會ft 中學數學
有冇做開D教育intern先? 冇經驗少難
Ce/al/dse/gcse/ib
是但一樣啦
其實我見呢個post成日話咩某科要5**/5*先有得教 (例如高中)
我係到諗返轉頭再考計唔計姐
轉頭考唔計
咁其實真係可以畢業教高中都唔會好多人, 講真讀得好果d(考到5**/5*)都走去讀bba

但無資格考姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞