2019 PGDE 討論

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
冇in過係因為BU冇開我科
有叫過EdU黎in
暫時報左Hku 之後會報埋Cu edu 諗緊報唔報埋Bu 好 但如果到時有bu offer 都唔知讀唔讀好 d 人話 學校收人都會睇邊間pgde
我話你知 社工升唔到去max
一個gm老師max仲高人工過社工萬5蚊
年年都話教育界唔好景
常額社工上到max
如果報LS pgde係咪自尋死路
做咩咁睇唔開
通識係咪真係好無前景,見好多學校都係搵啲唔夠堂嘅老師兼教
黎緊一兩年會好難入行,大家報之前要諗清楚,做住ta先係好常見
上年加左0.1,補充左好多新老師
下年又全部轉gm,老師流動會少左好多
教育心理學、學校社工最好景
有競爭力先好去馬,如果學科背景對唔上,大學gpa又唔係高,再加上冇一技旁身,真係等乞食
我話你知 社工升唔到去max
一個gm老師max仲高人工過社工萬5蚊

教育界而家個問題係唔夠學生
連perm緊既老師都開唔成班要兼教
新仔要搵到教席已經唔易,仲要講頂薪
兼教通識中
學校係咪鍾意Hku cuhk pgde出黎多啲?

4+1一定係睇UG邊到讀,對唔對到科
今年bu ft有開其他科??上年報見得通識主修
我淨係知我校D純通識同事人心惶惶 諗緊之後點算
有無人知Edu幼教幾時開
做緊TA想報pgde
諗著ft pt都試,但GPA得2.5x 係咪可以打定輸數
gpa唔係行頭嘅 中學睇公開試仲多 小學唔知
報咗先睇下點囉
如果pgde都冇回音 之後搵教席都係凍過水
趁時間尚早讀多科中史
岩岩好高2nd low個cut off 0.0x
而家做緊老師 教書
但係攞緊ta既point

Dse 成績同大學gpa其實睇邊樣多d?
dse考得好大學gpa好低

諗住報小學pgde但係個gpa真係 🙄🙄🙄🙄
2. Am I eligible to apply if I am in the final year of undergraduate studies?

Applicants who are in their final year of undergraduate studies should provide us with a photocopy of their available results after submission of the online application. Successful candidates will be given a conditional offer and required to submit an official transcript soon after the result of the final degree examinations are known, and in any case by August 1, 2019 at the latest.

有冇CHING知HKU PGDE講既 photocopy of their available results係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞