[月經] iOS集中討論區 (75) 新機加價 舊機不減

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我電話用drive app airplay成日fail
用apple tv app勁爽
由iOS 9 beta第一日開始長開
我前兩日問仲有喎,咁快冇
見有巴打講開macbook air 想請教一下咁多位巴打
macbook air 2014, 4GB memory, 128GB storage
唔係太常用 通常都係用黎睇下片 執下相咁 但係近排發覺唔係咁夠位用 請問如果換過部大memory d既macbook好唔好?
我AVplayer打手
買咗好多年用到而家
果陣幾勁 3GS可以播到1080MKV
Nplayer 仲好
而家AVPLAYER係咪改左名
PB2 D電點
呢個年代4+128真係會用死人
起碼8+256
手頭夠鬆就16+512
有無人試過咁
完全無頭緒點fix
12.1.1 db2好似仲快咗
AVPlayer by EPLAYWORKS
https://itunes.apple.com/hk/app/avplayer/id395680819?l=en&mt=8

不過佢衰在iPad要分開買
核唔核電先
其實個setting icon係咪用mac mini個底做參考
12.1.1 db2好過12.1
啱啱先升冇耐,要觀望
我寧願買個USB harddisk
諗諗下插個adapter同插usb一樣都要帶舊嘢
type c頭仲要帶多樣
但升ssd個價真係貴到唔合理
係屋企隻router 隔離整多隻HDD好過
512都仲勉強可以接受
始終Apple內置ssd嘅速度+便利係插HDD點都比唔上
但一般user上1TB就真係算吧啦
我係MBP 512GB+4TB External HDD+2TB NAS
隻4TB用嚟backup全家iPhone/iPad同埋Time Machine+大量垃圾
NAS就放歌/片/相
無budget 嘅話加SSD好過加RAM?
加RAM先
storage萬一唔夠仲可以插HDD/cloud/NAS搭夠
但唔夠ram就冇人幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞