[月經] iOS集中討論區 (75) 新機加價 舊機不減

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我ps app全部都慣用左mbp 2018 做

一條龍剪片用fcp

執相 ps lightroom

之後文書加搵料都係

剩番既野先會用ipad
我部air1 用左好似4 年先換ipad 2017
我9.7年代買咗full set
換10.5嘅時候部9.7俾老豆(因為出面回收價好賤
筆留俾10.5用
Keyboard放到$800(不過交收嗰時見個買家幾靚仔所以減$100

10.5 full set到依家仲係好好
我俾唔到理由自己upgrade
10.5淨機出面又係賤價回收
係嫁拎出去又賤價

開初換就因為部Air2 慢同又用唔到pencil kb

而加冇一個咁既理由

放完未計買堆新補一大舊錢
我當全套10.5 256GB WiFi放到$5000
但11 256GB $7500+新筆$1000+新keyboard $1400+AC $900=$10800
我要補$6000......
仲要部機又未到用唔到

先買得1年

用多兩年先 感覺iPad 真係唔使追款咁轉

唔止啦,直頭仲好夠用 部機都差唔多冇lag過
另外佢冇左smart cover都搞到唔想換
整合左smart case做個成600幾既套
其實佢個target audience (我估)係想幫部mac 駁畫版 / 好有需要on the go work 既pro users
我反而Air 2 用左兩年轉 Pro 10.5
咁佢係輕左方便既

但係就過多幾年再算都得

暫時咁分工覺得最好
我iPad 2 -> Air 1 -> Pro 9.7 -> Pro 10.5

我承認我係好buy Pro系嘅iPad
9.7 pro 因為果陣見得2gb ram買唔落手

等到10.5 有4gb先

點知而加要1tb先俾6gb ram人

加上諗落過幾年有機會上12.9

因為細部左
我嗰陣部air1 好似上左ios9 之後lag 到hihi,所以佢三月一公部左2017 我就即刻換左⋯
頂佢個肺幾個月之後出10.5⋯⋯
果陣立心要買pro所以一路等
其實我覺得10.5真係未叫「廢」起碼而家唔會見佢lag
除非你話一定要嚟打2K
出2017果陣我用緊air 2,見冇咩分別就冇理,跟住出10.5就狗衝左,因為部air 2 2016買果陣要3千7,但出10.5果陣trade到2千4,補2千幾就換到10.5(64GB)
部機咁嘅spec都lag嘅話就食得屎啦
今次最換唔落係條ram
焗你買1TB

但係其實不嬲iPad換機時間係長好多
果時我iPad 2 一跳就Air 1
我意思iPad真係唔洗追款 用到佢彈app/lag先換都未遲
今次用個外觀引你姐
唉唔知而家咩事
早兩年d iPad好好trade
而家連10.5都賤價
我都係ipad2 轉air1
嗰陣部ipad2 無啦啦自己放電
啲trade in價賤到我情願俾老豆老母用算
trade in價錢得返64GB係正常啲
等佢256 都有6gb ram先算
我換完都有keep iPad 2打jubeat
因為Air 1個mon有缺陷 連續快打會miss咗一粒 玩唔到音game
都係再等

因為講緊我mbp 2018用緊512gb 都有夠洗

買ipad 256就夠
https://youtu.be/1SrckSJvGc8
有冇人睇過?講到似層層咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞