[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
講起最近辭左職 執埋手尾 應該有返小小時間 但最近學緊車 各位有冇咩秘訣 成日轉波時隻右手小兒麻痹咁 郁郁下
轉考自動波
樓主都有少少錯 後二其實唔係同setter 差唔多 係現代排球 後二即係接應 多數都係球隊既頭號攻擊手 多數重炮先會打後二
借朋友既車黎揸 熟能生巧
不了啦 想挑戰下嘛
冇果隻車既車牌呀清 我都想 同埋冇咩人有
講句唔好意思先 其實我冇打之後都好小留意喇 以我認知都仲停留左係幾年前 加上學校波 通常都係以大中槌做攻擊核心 所以我咁寫 有錯真係sorry 因為當年我打都係後二 遇到情況就係咁
52.季軍戰

同Eva傾完成晚,咁我都係係床度諗緊成件事,老實講我真係唔係好信係我好姊妹出賣我,但另一方面又覺得係女既圈子入面,真係冇咩係冇可能。

係依個假,我都係係度hea左佢就算,一黎我都冇咩心情周圍去,二黎都冇一個我想既人陪我周圍去。其實我係依個時候係度諗,做女……真係咁好咩?的確,係有男既圈子入面,做唔錯既女都已經係好好既事,靚女就唔洗諗添。曾經係男既我,都好老實講,見到都叫唔錯既女都會可能想做下狗公狗衝下,得就搵到個伴,唔得咪做個朋友咁,靚女更加係成日都係望,仲會想撩下佢啦係唔係先?就係有依樣好,不過撩佢,咪又係因為佢係靚女,想入下佢個系姐。講就咁講,但係男既時候,一齊有講有笑,即使唔太friend都會有野講下咁,但做左女,的確其他女都係會同你講野,但就係會feel到佢地其實係唔會想同你交心,只係應酬式咁,心計D講就係儲friend,之後有男為識我,就撩佢,D男毛知冇機,佢地可以趁機發功,不過講到尾,都係我做左女之後既諗法。

到星期一返學,我返到去,大家都係面左左咁,無論同同學,或者Ada......其實我同Ada搞成咁,我唔可以怪曬其他人,自己都係有D唔岩,我真係覺得,好可惜,而且有D心痛,個感覺真係好複雜

咁今日都係過得好平凡,都係上下堂,小息自己過,到食飯時去同Michael去食,到放學都有去練波,因為黎緊星期六就學界季軍賽,所以我都想練多D波,當為自己最後一年打到學界拎返塊甲組季軍既牌又好,為自己學校隊波又好,都想係離開依間學校前,為校拎牌。

到放左學,我就決定唔去更衣室拎換衫,因為我都費事同佢地同一個地方換衫,雖然明知就算換衫唔對住佢地,但一陣到打波時都係要對住佢地,但就係希望可以對小一秒得一秒,可能令個尷尬氣氛既時間降低…..

我就係殘廁度換完衫,跟住就行左落去,去到之後大家都係用返一種厭惡既眼神望住我,都係只有Eva同我一齊猜下波咁,基本上今日練波都係咁,到開game對打時,我都係被Miss分返去主力果team度打,但老實講成場都係食曬屎咁,一黎我冇咩心情打,二黎因為同佢地好似唔係好夾到咁,所以今日既練波唔知練咩咁。

到完左練習之後,我都係一個人咁返去就算,慢慢咁係條路度行,我就一直係度諗點解要比全級杯我。

返到去之後,我都係係房入面困住左自己,都冇話出過房,係到食飯既時候先出黎食,呀媽都有問我係唔係有咩事,我都只係同佢講話依排教既野都好難,要放多D時間落去咁。

跟住落黎果幾日放學既練波,都係同星期一咁,都係唔係好夾到大家,唔係唔肯set個波比我,就係尷尬位失分,完完全全發揮唔到我地team應有既水準,基本上只係靠佢地五個人既力量去應付咁……

去到星期六果一日,因為其餘賽事都完曬,得返冠軍戰同季軍戰,而冠軍戰通常都係壓軸,所以季軍戰往往都會打先。

咁我就當然早小小黎到,一黎可以調整下心情,二黎就係因為同佢地反左面,所以依加都係得自己一個人,所以中意去邊,幾時去邊,都係自己一個,唔洗搵其他人陪。所以我就決定早小小出門口,黎到坐陣,希望可以將自己既心情調整好就等開波,同埋見時間差唔多我就去換定衫等下。

換完衫過左一陣,自己就係一邊拉拉筋等下佢地黎到,拉左無耐,佢地都紛紛黎到,咁我見到佢地到都冇理,繼續拉拉,拉到差唔多,佢地都開始拉筋準備,咁我就行過去放好個人物品之後,再郁下個身等佢唔好凍左落黎。

佢地拉完筋,Miss都到左,之後望望我地,叫我地放開D打就可以,同埋亦都講話,叫我地唔好放私人恩怨係場上,拎季軍拎殿軍都係同佢無關,話我地小甲係最後一年打,話我地學制由CE/AL改左做DSE,原來7年中學生涯改左做6年,而公開試既果一年,學校係禁止學生參與任何課外活動,所以中五會係新學制底下既最後一年可以參加學界。

講完之後,叫我地放低對大家既成見,開開心心打埋中學生涯最後一場波,咁我地都「嗯」一聲和應完,就聽Miss講下今場想我地點打,然後Antonia行出去等擲公字,我地就預備猜波開波,最後我地係先發隊,咁我地就快快手開始猜波,開波同殺波。今日都好似好D,因為都會Set一D比較好既波比我殺。

「咇~~~~~~~~~~」哨子聲一響

然後我地就行出去,都係以正選既首發陣容出場。對手係區內既中游球隊,以我印象中都係一D平平均均既球隊,但不過上到黎爭得冠亞季,我諗都唔會差得去邊,我都提住自己用警惕D既心去面對。

咇!

Antonia首先開波,個波都不偏不倚落係對方既1號位,但對方都係好似有備而戰咁,接得好好咁傳比Setter,然後set起………

呯!

一下殺左落黎,個流暢程度係非常好,我地六個人都呆左望住個波,睇黎依場季軍戰唔係我諗得咁易打,應該會係一場硬仗。

我地望向岩岩殺波果一個中槌,佢望住我地,然後嘴角上揚,掛住一個高傲既笑容,再報以一個恥笑,好似講緊我地會敗係佢手上咁,似乎佢係前排既時候,殺波唔會係咁易。
應該都係輸
支持樓主
啱啱睇到串訓導果part, 好似變左另一個人咁, 好怪
下篇會講埋 跟住入返大直路
係?哈哈 其實因為想講話佢內裏都仲有男既性格 始終一個男一個女 好難完全一樣 但我都係寫得唔好既 唔好意思 希望你會睇到尾
我就係一口氣睇晒, 而家 LIVE 左好失落, 希望樓主快啲出文

講返個劇情先,
我覺得成個故事寫得最好係主角第一次用扣球果段, 寫動作, 同對手嘅反應都寫得好立體, 值得一讚!
而串訓導呢part嘅水準就開始跌左好多, 跌既原因主要都係人物心理描述方面.
主角本身係一個毒L, 平時聲都唔多出又無乜朋友, 到做左女仔開始改變, 多左同人接觸, 變得越黎越女性化同怕怕羞羞. 突然間大爆發真係好難令人投入到.
而俾人屈導至包括排球隊員都玩針對呢點更加無乜可能. 一星期起碼訓練兩日, 持續左一段長時間. 主角失戀又主動同佢散心嘅隊友無可能只聽到小小流言就信到十足.
另外又講返轉頭, 好姊妹聽到主角本身係男仔時, 呢啲咁天方夜譚既事未免接受得太快啦? 連小小反感都無?! (相反, 男仔知道身邊嘅女性朋友呢個秘密都毫不猶疑地相信, 似乎合理好多) 呢方面可以參考一下 JOJO第四部, 個細路覺得佢老豆掉換左時既心理變化.

除左以上bug之外, 個故真係好好睇, 希望樓主可以一星期出多幾篇
會盡快寫埋佢 放心 會盡量寫埋佢 可能真係我未plan好就落筆寫 所以有好多bug位 真心唔好意思 但希望你都會睇埋個尾 睇下會點完到
Push~~樓主係邊?
黎緊星期六/日晚出 因為岩岩先考完試 sorry 要大家等
下星期先有文 新工完全0時間做 又話政府工hea 日日返到去 散曬...
完咗sem都冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞