[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
比你發現左重點
出文啦樓主
暫定星期四晚
各位 個google drive又白痴 今晚出唔到 要睇既 可以上紙言
正 排球人表示路過
50. 與Eva的討論

我返到屋企之後,我就拿拿聲去左沖涼,一邊沖一邊就係度諗岩先見到既野,究竟點解會咁?我一係諗極都諗唔明,當時我見Antonia佢好唔開心咁講自己既經歷,咁不堪既經歷佢都願意同我分享,佢唔係當左我係朋友,佢先會咁樣講我知架咩?……

啪啪啪…敲門聲打破我既思緒

「咩呀?」我問

「呀女,你冇咩野嘛?」呀媽問

「冇呀。做咩呀?」我問

「冇,見你沖咁耐,睇下你搞掂未姐。」呀媽講

「得啦,出黎喇。」我講,講畢我就閂左水喉,拎起毛巾抹乾身著好衫就行左出去。

「做咩沖咁耐既?」一出到去呀媽就問

「冇呀,咁……舒服嘛。」我講

「唉,你咁我要交好多水費架,講左你好多次架啦。」呀媽苦口婆心咁講

「係啦,下次唔會啦。」我講

「下次下次,成日都咁講,下次係先好呀你。」呀媽沒氣咁講

「係啦,我入房先啦。」我講完就行左入房

我拎住部電話,跟手就攤左落床上面,我一面係度碌手機,一面係個Whatsapp介面係度望,發覺其實成個list入面,真係冇一個可以講到心事,本身可以講心事既又比我激走左,以為可以講心事既又原來可能係害我既……..碌碌下,比我見到一個人名,係我幫原先依個身體既宿主去化解左同佢之間既事果一位女仔──Eva。

我打開左同佢既Whatsapp chatroom,我輸入完,但又del返,我自己都係度諗緊好唔好同佢講……但係依個時候,我除左佢就冇其他人可以傾訴,雖然話Michael應該係一個唔錯既傾訴對象,但日子其實尚淺,老實講,我都唔太敢同佢講咁多野住。

最後我都係決定問下Eva既睇法先。

我:Eva?

Eva:做咩呢呀潔?

我:冇呀,想搵你傾下計之嘛,唔得咩?

Eva:得,呀潔喎,哈哈,點解唔得呢,我親愛既呀潔。

我:頂你唔好咁gay啦。

Eva:下?Gay咩呀,你係唔係依排痴得男仔堆多,學埋D男仔野呀?

我:下,唔係呀哈哈,講下笑嘛。(我心諗,我本身係仔,緊係講gay啦,唔通有仔黎gay你你會講「喂,唔好咁les啦」咁咩,雖然冇人黎gay我)

Eva:哈哈,知喇,咩事呀?

我:冇,有件事,想問下你既睇法

Eva:你講啦

我:你……得唔得閒?不如出黎傾?

Eva:都可以呀。不如去食個糖水傾?

我:好呀,有冇邊間好介紹?

Eva:虹橋岩唔岩?

我:都可以,咁……十點半等?

Eva:好,一陣見

我:一陣見

咁之後我就起身,換返件衫,都係一般既衣著,T一件,短牛一件,波鞋一對咁,咩多個袋就出發。

落到樓下,等左兩個字輕鐵就去到澤豐輕鐵站,之後問完Eva係邊等之後,就去左目的地等佢。冇耐佢都黎到,佢就帶左我去一間糖水鋪之後就坐低左,我地叫完野食之後,Eva就開始開我

「做咩呀?你有咩心事咁呢?」

「我呢……」我將Antonia有心事,到佢話要加以利用男,收兵等等既事,去到見到Antonia同Joe係儲物室行出黎既事,都講左比Eva知,但當然,我就冇講Antonia既過去。

「唔……拿,依我所見呢,Antonia同Joe佢地兩個一定有D野,但佢地同你條事有冇關係呢,我唔敢講,可能咁岩撞到都唔出奇架,或者咁岩是旦一方搵大家都有機會,其實佢地本身好似係識架嘛,不過,都唔可以排除你既諗法既我係咁睇囉。」Eva講

……

「兩個XXXX窩夫。」職員講完就遞左過黎

「食野先啦。」Eva講

「嗯……」我講

「不過,老實講,我都覺得似係同佢地有關,真心講一句,我都唔覺呀Joe 佢有咁大既威力,但如果你話係Antonia都有份歌頌你既,說話又唔係咁講。」Eva講

「但又有個問題,如果真係Antonia有份唱我既,咁理應D人都會講係Antonia,或者你既好朋友都係咁睇我,但佢地只係一味講我點點點,咩收兵公廁娘娘,但又冇提過邊個講。」我問

「咁佢唔方便出面既,佢搵多幾個朋友幫手,效果都差唔多。」一把女聲講

我同Eva都同時望去把女聲度

「哈哈,唔好意思呀,咁岩聽到你地講野姐。」職員姐姐講

「姐係…..?」我問

「拿,好簡單姐,據你所講咁,果位Antonia其實就係你識既,所以佢係唔方便出面講,但如果佢利用佢既朋友係度唱你既,你覺得會唔會可行?而佢既朋友係你唔識既人,咁就好方便啦,或者Antonia將一件你既事,加小小鹽同醋就同佢地既朋友講,咁唱你既就唔係出自果位Antonia把口,你地又點睇?」職員姐姐講

「點解你會咁諗既?」Eva問

「哈哈,我之前讀中學既時候都有聽過類似既方法去唱自己既朋友囉。我唔知佢地本身有咩仇口,搞到要去唱人啦,但呢,你地係女仔都明白,女仔同女仔之間既果隻角力,係男仔唔會明架嘛。表面上其實大家好好朋友,但其實可能大家都唔係咁妥大家,或者是旦一方唔妥另一方咁。」職員姐姐講

「咁又係既……」Eva講,我心諗,我都真係唔知原來係咁複雜

「所以呢,要搵到一個真係好好既朋友係唔容易架。但不過岩先都係我既睇法姐。」職員姐姐講

「唔該你呀,我地會試下係依個方向去睇下。」我講

「哈哈,唔洗客氣喎。我去做野先。」職員姐姐笑住講,講完就去左執枱

「你點睇呀,呀潔?」Eva問

「似乎果位姐姐既睇法,都唔係話冇佢既道理,都有機會係咁。」我講

「咁你想點做呀?」Eva問

「可唔可以幫我查下?」我問

「可以,呀潔其實你係一個好人黎,我咁樣你仲肯原諒我,我相信你都唔會係衰人啦。」Eva愈講愈眼紅紅

「係啦,唔洗講到喊曬既。」我講

「知啦,都夜喇,埋單囉,聽日再講?」Eva問

「好呀。唔該埋單。」我講

「係!黎喇。」職員姐姐講完就過黎

「多謝你地102蚊啦。」職員姐姐講

「咦,咩唔係……」我未講完,職員姐姐將食指輕輕禁住我個嘴,再講

「以後多D黎食咪得囉。」講完,職員姐姐單一單眼,其實果位職員姐姐個樣都幾純,身材….夠用囉,但比人感覺真係…..GFable

我同Eva比完錢之後就解散,咁我就行去車站搭車返去。
慢慢睇 依篇變左周記因為我都唔係成日寫到
雙週記都黎緊
明顯就係月刊黎
唔好意思啦 真係忙先咁 之前一開都keep到
下次幾時更新
預下星期四 準備考試
今晚有文
G持
51.Eva的看法

返到去之後,我就再沖一沖個身先,沖身果時我都係度諗返岩岩先果位姐姐講既野,本身係男既我,朋友都唔多個,更何況話識得多人,但最起碼我身邊對我既,就算最差都係好似唔理我,又冇話點。相反,原來做女既,係會明爭暗鬥,我真係好唔慣會咁,原來十幾歲既女仔,已經係咁虛偽,真係個女話中意你,我都唔知真唔真,正如D女收兵咁,口口聲聲話對你好有感覺,但到頭來都只係一個收兵既藉口。

我沖完出黎之後,吹一吹返個頭,因為沖涼時係總會彈到小小水去後頸對上既頭髮度,吹返好之後就攤上床上面,拎住手機望,我一望就見到Michael既一個Whatsapp

Michael:呀潔,唔好太夜訓呀,早抖喇

我:你咁夜先訓架咩?

等左一陣之後Michael都冇應我,我諗佢應該都訓左。然後我部電話震左一震,原來Eva搵我

Eva:呀潔,訓未呀?

我:差唔多喇,做咩呀?

Eva:你驚唔驚我會好似頭先果位姐姐咁?

我:做咩咁問既?(我心諗,其實都小小驚,反而其實我最信既係Ada,但可惜係自己激走左人。但同得你講,唔多唔小都信你既。)

Eva:冇,因為其實果位姐姐都講得岩架,而且我以前又咁對過你……

我:你點對過我呀?

Eva:Patrick呢……

我:Patrick單野姐,算啦,我之前都話算啦,其實如果佢係咁既人,咪由佢囉,好姊妹唔怕多,但賤男,一個都嫌多啦!

Eva:哈哈,呀潔你真係冇變,講野都仲係咁有趣,而且又冇架子,又靚女身材又好,人靚聲甜,難怪吸引到我地學校所有男既都想追到你啦哈哈。果時你比Patrick追到,個個都勁失望,因為佢地都心諗女神要封盤哈哈。

我:下,講到咁誇張呀,但你想同我講依樣?

Eva:咦,呀潔你真係好醒既姐。

我:哈哈,係人都估到你有野想講啦,但我又唔覺得你想講岩先果樣野。

Eva:係呀,其實呢,我有樣野想同你講架,但你又未必岩聽。

我:做咩呀?

Eva:其實我好似曾經見過Michael係街度攬女。

我:所以呢?應該係之前既事?

Eva:唔係,只係早幾日。

我:……

Eva:我知你未必想聽,但我諗左諗,因為我見依排你同Michael都好似好friend咁,所以提一提你姐,我驚佢呃你。

我:係……

Eva:總之小心D佢,唔好信曬佢,不過我諗佢都幾中意你,佢既賣點又真係才華同好仔,但佢係街攬女真係…….但可能我睇錯啦。

我:但D人話女既直覺好準架喎,你覺得你既直覺係點?

Eva:你講到你唔係女咁,但女黎講你既直覺似乎都幾唔準下,哈哈

我:下?點解喎

Eva:Patrick單野……

我:下,咁我可能覺得佢幾好先揀佢呢。

Eva:唔知你啦,最清楚果個係你自己,但不過真心講一句,唔好咁容易就信一個人呀。

我:咁你呢?

Eva:玩野呀?

我:哈哈,玩下姐,知喇。

Eva:不過老實講,以你咁估,就咁睇既話我又唔覺Michael會呃你既,但都係小心為上啦,至於Antonia既事,我諗我要小小時間先幫到你,我可以拎返個人情。

我:下?咁好似唔係太好喎,要你為我咁拎返個人情

Eva:唔緊要,其實都係Patrick既Friend想識Antonia,咁我都係咁樣比左個電話佢,但其實Antonia都唔介意有幾多人有佢個電話架啦,就算知係我比既都唔緊要既,咁可以到時有需要既時候,好好加以利用依個人情嘛,哈哈,依加就係依個時候喇。(我一直係度心諗:岩岩佢果句,好好利用依個人情,睇黎,好好利用依個動作,套用係唔同人身上有唔同既效果,我明顯就係一個唔識用既人啦)

我:咁……多謝你先喇,但你係唔係還人情比我架咋,哼!

Eva:下,你諗太多喇,朋友要互相幫助嘛,更何況呀潔你依加咁樣,又信我,小小人情,又有咩所謂,知己難求呀,哈哈,講出黎我自己都打個冷震,又成個男仔咁又好老土咁。

我:多謝你

Eva:傻啦,希望幫到你啦。

我:希望可以快D知啦。

Eva:我諗Antonia果邊都好快知,如果真係好似果個姐姐咁講既話,我諗佢果邊既所謂朋友都係冇真係友情架喇,都係互相利用架姐;反而依加係諗緊Michael果邊,一黎Michael果邊佢識既人小,難埋到身,二黎我咁耐以黎都係見過Michael一次,仲要唔知係唔係真係見到,就係攬女果次,所以Michael你自己都要小心,我會幫你搵人留意下佢

我:我諗Michael應該冇野掛……

Eva:唔好咁信人先呀呀潔,你諗下,佢又會係係依排先走返出黎同你食野,我怕佢有份參與其中,你就當係我直覺啦。

我:好啦好啦,我會小心架喇,但始終Michael佢都對我好既……

Eva:小心啦,唔好咁快獻出所有野呀!!唔好做第二個我呀

我:知啦,多謝你。

Eva:唔洗客氣啦,不過你依排都要好似都要陪住Michael先,始終都係我諗佢有問題姐。

我:知架喇,總之,好多謝你呀Eva。我係男既,我一定比你引死了。

Eva:哈哈,講埋D冇可能既野。

我:咁又係,哈哈,訓喇,你都早D抖下喇。

Eva:好啦,早抖喇。等「好」消息啦。

我:好啦,咁我等你「好」消息喇。

Eva:早抖呀潔。

我:早抖Eva。
樓主加油 我一日追曬🤪
Michael 一定有問題啦
點解會咁覺?你又係Eva?
擺明想食女啦 扮乜做friend
lm
哈哈 睇埋落去先
文?
月刊黎 等下啦
月更
都係星期四晚有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞