[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
46.一敗塗地

第二日返學,我返到去課室時見到Ada未返到黎,我就心諗Ada平時都唔會咁遲,點解今日會咁遲既呢,但都唔會有答案,所以我都係放低個袋就出左去兜個圈,我漫無目的咁係學校兜圈,兜兜下就去到Michael班房附近,我望一望,我見到佢未返到,唔知點解心入面有小小失落,但原先既我……只係打算周圍兜下,點解會兜左過黎既?

「你地睇下啦,條臭雞係度呀。」同學A

「WOW,係喎,唔知佢係度做咩呢?」同學B

「佢咪黎睇下Michael係唔係度囉!」一把唔知係邊度聽過既女聲講

然後我望一望,原來就係之前係M記話我果個,雖然心入面係有D嬲,但亦都好唔開心,最後我知依加個個都好唔中意我,加上時間都差唔多,所以就走返上去。

返到上去,我見到Bianca返左黎,但係Ada都仲係未返到,咁我就問下Bianca

「喂喂,Bianca,點解Ada仲唔見人既?」我問

「佢?佢好似整親隻手,之後一陣去睇埋隻手,晏小小先返呀,做咩呀?擔心人呀?」Bianca掩住半邊嘴係度笑

「你做咩笑到咁奸既?冇呀,都係問下姐。」我鼓起泡鰓講

「哈,冇呀,睇黎你真……」Bianca都未講完,個鐘就響起既同時老師都入黎

之後就冇咩特別咁過左上半晝,我都依照約定同Michael食飯,其實又點會唔知Michael想點,不過…或者係我問題啦,我都係依加先知,D女成日話唔知點,原來係真事,原來有時真係唔知自己依加想點…

之後下半晝Ada都返返黎,見佢隻手包住繃帶,應該今朝一早就去左睇趺打,咁我都唔敢行去問佢,所以都係平平凡凡咁過埋依個下半晝。

依幾日都冇去參與練波,黎緊果場學界幾點同係邊打,我都係早排經Antonia講我先知道,依幾日我都係放學就返左屋企,就好似自我放棄咁,一返到去就頹廢。過左幾日就到左星期六既學界。

今次學界就係係友愛打,打朝早,咁都係一早去到熱左身,對猜開波殺波咁,到準備開波briefing時

「呀潔,你做咩依幾日都冇黎練波?」Miss問

「唔好意思呀,依幾日唔係好舒服…」我講

「拿,雖然你依幾日都冇黎,本應我就唔會比你出住架喇,但依加Ada隻手就未好曬,咁我都唔方便咁快放佢上場,咁我都唔想一下冇左兩個主力打依場波,所以依加你都同我出場。」Miss講

「知道。」我講

「拿,我同你地講,你地諗清楚你地今日黎係做咩,你鬥氣?定係黎打波?我唔要再見到早幾日既事一陣再發生係場上,understand?」Miss問

「知道。」大家講

咁我就行到出場,企返原先自己企開既位,今次係我地開波先,開波既都係Antonia。咁哨子聲一響就開波,四強就開始左。

因為始終都係四強,對面人腳都唔野小,所以岩先Antonia開既波,對面都成功接起,之後組織到一個功勢,但因為對面果球殺波既位置都刁鑽,所以後排隊友都係勉勉強強接起球波,波起到setter都唔係咁好,球波比較難set,所以set得一般,雖然係叫做set到去大槌度,但因為依加個大槌係第二個,技術未夠Ada咁好,所以依球大槌打左落網。

0-1

「唔緊要啦,依球好波黎架,下球做返好,仲有時間架,加油加油。」Antonia拍拍手咁鼓勵我地,但我見到場外既隊友都報以一個怨恨既眼神望住我,好似我做錯咁……

然後對面開波,對面開既波都比較大力同平,所以都幾難接,而且佢開既位都比較刁鑽,經常開落人同人之間既位置,令到大家有誤會,因為咁所以我地都連失左幾分,Miss都忍唔住叫停左我地。

「你地搞咩呀?之前都唔會咁架!頭先我講咩呀?下?仲記唔記得?」Miss問

「記得……」我地細細聲講

「記得你地又咁?!我唔知你地發生咩事?總之同我打好左場波再算。」Miss講

然後我地落返場,依加比數去到8-0,要一下子追返8分,確實唔容易,但唯有盡力啦。跟住對面開波,佢繼續開去一D尷尬位等我地難以接起個波,加上佢好似睇穿左我同佢地既默契唔好,所以都針住我同中槌個尷尬位開個波過黎,最後我地都係一球都救唔起,輸到14-0時,Miss就換左我出去,用第二個人頂替我既位置。

最後因為一開始輸太多,所以以25-6輸左第一場,轉完場之後,Miss冇點出聲,就只係叫我地打好場波就算。

第二場就出返Ada同我,full team上陣打先,一開波又係頭先果個開左十幾分既開波,今次我都好主動咁去救起佢既波,所以比佢開左幾分就成功截停左佢既攻勢。

然後到我開波,我都用小跳開波算,以免消耗太多體力,但對方都真係唔弱,我只係開左兩球,就被對面既人截停左。
今場波比起頭先果場好返D,起碼都唔係單方面比人SM咁,都叫做有來回,但去到14-18(我-敵)時,因為Ada既手傷,所以被逼換出場,最後因為咁樣欠缺攻擊力,我地今場以16-25輸埋,最後場數零比二咁無緣爭奪冠軍,只可以爭季軍。

我地執好曬野行出大堂,搵左個位坐低,Miss一開聲講

「我唔知你地今場做咩,其實對面佢地實力未去到好勁果隻,佢地有一兩個開波勁既人,但唔係個個都咁outstanding,你地做咩姐?下?今場我真係冇野好講,你地自己返去好好諗清楚你地今場做左咩黎,下星期練波再同你地講。」

然後Miss走左之後,隊友A講

「一日最衰都係你個臭閪。」

「咪係!」隊友B

「下?……」我不解咁講

「話你呀臭閪,連你朋友Bianca都同你夾唔到,你諗你啦。」隊友A講

我望一望Bianca,再望一望Ada,佢地兩個既眼神不若而同咁都係望住地下,我唔明點解我今場同Bianca既默契好似係0咁,成日都接唔起D尷尬波,所以我都冇聲出。

「冇野好講呢?搵仔你就叻,打波?!你食屎啦臭閪。」隊友B講

「好喇,你地講夠未?人地冇名你叫?」一把男聲講

我望向男聲既主人,原來係Andrew。

「WOW,又走多個出黎,點呀護主犬?」隊友A講

「你中意點講我都好,都唔好講呀潔!」Andrew講

「哈哈,咁中意條臭閪,慢慢返屋企攬飽佢啦。」隊友A講

「算啦唔好嘈喇,走啦。」我講完就搵住Andrew走

出到去時,Andrew問我

「冇咩野嘛?」

「冇呀……其實你唔洗理我。」我講

「點可以呢,話曬我地都係朋友,點可以唔理你既呢?」Andrew講

「下?!」我講

「不如…我送你返去先?」Andrew問

「唔洗喇,我自己可以喇,頭先唔該你。」我講完就慢慢行

「喂!」Andrew大叫

「做咩呀?」我擰轉頭

「其實可唔可以比你電話我?平時傾下計都好。」Andrew問完上前,拎左自己手機出黎比我

我諗左諗,為左等佢唔好煩住我,我最後都有比佢。之後我就慢慢行出去輕鐵站,我一邊行一邊諗返起岩先既事,諗諗下,我前面既視線開始模糊,我既眼淚亦流出黎…
文已出
又停
推,好好睇。
但到而家我都未明點解主角唔同Ada 認錯
我都唔明主角做乜咁樣俾全部人針對
你講到好似chok住chok住咁
因為前面有講 主角覺得男係好賤既 為左一已私欲而唔理女既感受 Ada就一直都唔中意主角收兵 係咁叫主角唔好收 但主角因為抱住頭先講既心態去收兵 所以覺得自己冇錯而未向Ada道歉
就講架喇
Cls 主角冇錯道乜撚嘢歉呀
每個人都有自己嘅生存方式 點解要強迫人哋接受
最撚憎ada呢啲仆街 自己接受唔到所以同frd反面ok
點解要迫common frd一齊反面 自私撚
咩人都有 睇埋落去 主要角色會交代返佢地點諗
星期四有文
星期六都有文
Push
自推一下
好感動 有新讀者
哈哈 多謝 我既青春都過左好耐喇 希望你睇到尾啦
47.溫暖的肩膊

我行到去車站,我見到有車到,就拿拿聲就衝左上車,我挨左係架車既車尾位度獨自抽泣,雖然好努力咁希望令自己唔好喊出聲,但幾努力都好,都係仲有少量既哭泣聲係我喉嚨發出……

「小姐….小姐。」一把男聲叫我

我望一望佢,但我就冇理到佢,我繼續無視佢

「小姐…你冇咩事嘛?」佢繼續講,但佢愈講,就好似哄得愈埋,我為左避佢,就愈縮愈埋牆角

「哎呀,Joanna呀,你做咩係度喊呀,唔好喊啦。」果個男講就想伸隻手去我塊面度,令我諗起當日……

「靚女,入黎一齊飲丫!」

……

「嘩,靚女塊面係真係唔同D,可以滑成咁,唔知其他地方會係有咩感覺呢。」

……

由我塊面,摸落去我條頸度,然後隻手繼續順住咁摸落黎,係我對波既中間滑過,之後一手揸左落黎,仲要係度搓,搓到我真係好痛,因為佢真係好大力咁揸。

……

個腦只係識得搞女,D男真係好乞人憎…

「呀!!!!!!」我踎左係度尖叫,個男好似比我嚇一嚇,然後咁岩架到左站之後,個男就即刻落車跑走左

「妹妹,你冇事嘛?」一個姨姨行左過黎問我

我望一望果位姨姨

「冇事,我諗返起D野姐。」我企返起身,抹抹眼淚同佢講

「小妹妹,岩岩先果個男既有冇對你做D咩呀?」姨姨問

「冇呀,但佢好似想摸我塊面……」我講

「你係唔係有過唔好既經歷呢?」姨姨問

「係呀,你點知架?」我問

「其實都唔難估既,唔介意同你講啦,姨姨我以前係鄉下地方,都有人係試過比人拖埋一邊咩左架,咁我就好好彩冇遇過啦,但就見過有就比人咩左,咁個反應都似係你咁,我都明白比人咩左個感覺既…」姨姨感歎咁講

「下……er……姨姨呀,我諗你誤會左喇……」我唔好意思咁講

「姨姨我點會誤會啦,你既反應都係架喇,不過千其唔好自暴自棄呀,錯既唔係你,而係果D衰人呀,知唔知呀?你唔好因為咁既事而遷怒於人呀,知唔知呀呀妹?」姨姨講

「下?姐係……?」我不解咁問

「姐係話,可能你有不快既經歷,但比不快經歷你既人還比不快經歷你既人,總有人係對你好既。可能你會覺得,因為比人咩左,男人就只係識咩咩既生物,但我覺得總有好既人,如果你唔肯定佢係唔係真係一個好人既,我相信日久見人心,到時睇清楚再諗都未遲呀,千其千其唔好咁快將自己既所有交出,等你確定到果個人真係好既,再交出都未遲呀。」姨姨講

「姨姨……點解你好似知道我諗咩咁。」我問

「唔知架,或者都係比人咩過既人既通病啦。」姨姨講

「其實呢我……」我想澄清講

「姨姨我到站喇,珍惜對你好既人呀,我睇你,其實應該係一個內心善良既人黎既。」姨姨講

「下……」我無奈咁講

「好啦,ByeBye喇。」姨姨講完就落左車

仲係車入面既我都仲係一頭霧水,真係唔知佢想點,但佢講既野又不無道理……其實……Michael係真係對我好,定只係想同我搞……我差D比人搞左,搞我既人固然係衰,但又唔係個個都係衰人既,如果我玩人,玩中既係個好人,咁我就真真正正係一個衰人……的確收兵係一件樂事,但…….被我玩既人,佢地心又應該都唔會好受……

係我諗緊野既時候架車就到左站…..我返上屋企沖涼時,個腦只係諗住個姨姨講既野,唔知點解覺得個姨姨講既野其實就好似知我個心諗咩咁,句句都係隊落去我既痛處……

我沖完涼,換完衫望望個鐘,見差唔多時間就出去,係車站度,我都繼續諗緊岩先姨姨講既野

「Hello,Katrina,好耐冇見。」一把熟悉既聲音講

我望左一望,原來係Desmond。

「Hello,Desmond。」我講

「你做咩呀,你對眼,好似好紅咁,你係唔係喊過黎呀?」Desmond問

「你睇錯啦。」我講

「係咩,依排搵你你都冇點覆我既。」Desmond問

「係呀,近排忙住打波比賽嘛,黎緊又有test,咪小睇電話囉。」我講

「原來咁,咁……」Desmond未講完

「好啦,我有車喇,再講啦。」我講完就上左車,我對住Desmond揮揮手就走左

我去到屯門大會堂之後,就去左搵Michael,話咁快就搵到佢

「Hello,Michael。」我講

「Hello,呀潔,你真係黎左呀?」Michael問

「係呀,你誠邀喎,冇理由唔黎啦下話?」我講

「就開始架喇,我入去準備先,比張飛你先,咁一陣用依張飛入去就得架喇。」Michael講完遞左張飛比我,之後就轉身行入去,唔知點解望住佢入去,我好想叫住佢,但又好緊張…..

「Michael!」我叫住佢,然後我feel到我雙頰有D熱熱地咁

「?做咩呀?」Michael問

「加油。」我講

「一定。」Michael講完,就轉身行左入去

望住Michael行左入去時,我透左一個大氣,先發現原來自己隻手握得好緊,我心諗,點解我會咁緊張既……

等左無耐,就可以進場,當我地坐低曬時,好快就開始,一開始都係一D比較細既小朋友既表演,經過左一輪之後,我仲心諗點解Michael都仲未出場呢,依個時候…

「咁大家都聽左我地好多小朋友既演奏喇,咁依個時候不如轉下channel,聽下大朋友既演奏呢,有請許啟鴻為我地表演Czardas,請大家掌聲鼓勵。」

啪啪啪啪啪啪啪

我行出黎時,我真係忍唔住全情望住佢,佢一舉手一投足,我都望到實一實……首歌好快就完左,我雖然唔識欣賞,但聽到我都覺得好勁,我係果一刻先感覺到,有才藝既男仔,係特別吸引。

到完左個音樂會之後,我去左後台搵Michael,當我想行入去既時候就比人阻住左,話唔係團員唔可以入去,當我打算出返去等時…

「呀潔?!」Michael叫我

我就即刻擰轉頭,Michael佢行左出黎,捉住我隻手拉左我落去地下果層,然後佢帶左我入去一個唔知咩位之後佢先肯放手。

「我頭先表現點呀?」Michael問

「好好啦。」我笑笑咁講

「多謝你,因為……我想比最好你。」Michael講

「下?!……」我比Michael既說話嚇左嚇

「點解你對眼好似紅紅地咁既?」Michael問

「冇….冇呀。」我講

「係喎,今日你場學界點呀?入唔入到冠軍賽呀?!」Michael問

「入…唔到。」我愈講愈細聲

「點解既?」Michael問

「算啦…」我講,講完我眼線又開始模糊

Michael見我咁,就講

「有咩唔開心,唔介意可以同我講,你要我既膊頭,我可以借比你,只要你唔介意。」

我聽完之後都忍唔住挨左落去Michael既膊頭係度喊,唔知過左幾耐,到我開始冷靜返時,我就推一推開Michael

「Sorry」我講

「唔…唔緊要。」Michael講

「頭先失禮曬…」我講

「咁可唔可以講我知發生咩事呢?」Michael笑一笑問

我望到佢既笑容,其實真係好安心,加上岩岩佢既肩膊,真係…好溫暖。
文已出 今晚夜左 唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞