[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
好睇
幾時變返男主
邊有咁快呀 變返就完故架喇喎
多謝你 黎緊星期六都有
仲以為你的名字咁
唔係呀你睇埋落去就知
48. Michael的分析

「你真係想知?」我問

「當然!」Michael講

咁我見佢咁想知,就講曬學界既野比佢知。

「下,咁其實輸波都唔會係一個人既責任黎架喎,點可以怪曬你架?」Michael講

「算啦,佢地係咁架喇,依加我都成為左眾矢之的啦。」我感歎咁講

「其實我唔知點解佢地會咁樣杯你啦,但你唔覺件事好怪架咩?」Michael反問我

「怪?」我不解咁問

「當然,你唔覺咩,就算D人點唔中意你,都唔會因為只係一件事而唔中意你,我唔信個個都咁膚淺,人地講咩佢地就信。」Michael講

「算啦,但事實依加個個都係嘛。你諗下,如果佢地真係唔係咁膚淺既,就唔會個個都杯我啦,至少我諗依form既女係杯緊我囉。真心講句,依加杯緊我既,有邊個唔係因為聽人地咁講而杯我呢?」我講

「……」Michael冇出聲

「你都覺得係呢。」我問Michael

「你都冇錯既。」Michael講

「其實都係做左女仔先知,原來女仔之間既感情係咁煩。」我感歎咁講

「下?做左女仔?」Michael不解咁問,被Michael咁問我都嚇左嚇,差D講錯野

「呀…..姐係我既意思係話,做女仔唔及做男仔咁。其實你都有女埋身,唔知你feel唔feel到姐,佢地個個明爭暗鬥架啦。其實我依加同你食飯,都會引黎唔小本身對我冇敵意既女想攻擊我架。」我講

「下,咩你地做女既咁複雜架咩?」Michael問

「唔係你估。等你地個個想做靚女咩?!靚女先煩呀!」我講

「拿,我就唔太同意喇,你拎福利時你唔覺姐。」Michael講

「咁睇黎你都對我有好多不滿喎。」我翹手陰陰嘴笑咁望住Michael

「唔係呀唔係呀,我唔係咁既意思呀。」Michael好緊張咁講

「唔……哈哈哈哈。」我忍唔住笑左出黎

「玩你咋。」我拍拍佢膊頭講

「哈哈,咁我都係澄清返姐,費事有咩誤會嘛。」Michael好緊張咁講

「有咩誤會….唔……」我手托下巴講

「………」Michael又再無言

「你有冇發覺你今日講既野,好似會愈描愈黑?」我笑笑口講

「哈哈,係囉,點解既。」Michael笑一笑講

「多謝你,Michael。」我講

「做咩又多謝我?」Michael問

「冇,只係……其實本身同你又唔太熟咁,依加又同你食,你唔覺我好似拎左你黎做水泡?」我問

「所以呢?」Michael問

「下?姐係….?」我問

「姐係其實幫到你咪得囉,又洗咩介意咁多野?」Michael講

「所以咪多謝你,其實你又唔太清楚我既野,你都咁幫我。」我講

「邊有得計,作為普通朋友都應該做啦。」Michael講

「呀潔。」Michael再講

「做咩呀?」我問

「老實講句,我真係覺得成件事,未必係單一個人係度加鹽加醋,令件事變得咁Worst。」Michael講

「你覺得……」我未講完,走廊就傳黎一D聲音

我同Michael就向發出聲音既方向望去,見到有個男既係間房度行出黎,佢個背影好熟悉……係邊度見過呢…..果個人行到走廊尾位轉彎時,我見到佢側面!

「下!Joe?!」我講

「你識陳祖康?」Michael問

「係呀,同Elective架。」我講

「佢係度做咩呢?」Michael講

然後無耐,同一道門再次打開,今次係一個女既身影行左出黎……我望到依位女既身影……我唔單止好驚訝,而且我真係成頭都問號,究竟發生咩事?問解果一位身帶氣質,學識,平易近人,散發住陽光少女既味道既佢,點解會係度出現,仲要同Joe係同一間房出返黎……

「你覺得件事係點?」Michael問我

「睇黎我比人杯既事,由似乎由一開始…..就真係好似你咁講,有古怪。」我講

「姐係你覺得成件事同佢地兩個有關?」Michael問

「成件事好似係成立。」我講

「我諗你慢慢查清楚好D,一黎唔好誤會好人,二黎,果間房係一個儲物室,其實係度租房,或者識人,都好容易租到,而且又冇證據證明到佢地係入面做過D咩,我諗你小心D先會好D。」Michael提我

「我會。」我講
樓主quote乜撚嘢
咩quote咩野?邊個位?
打錯sor
諗住打樓上
嚇親我
做咩事呢依位Ching
48. Michael的分析
做咩事呢依位Ching

sor
第四章:始末
49.疑惑

當我想行前跟上去既時候,Michael就拉住我

「你想去邊呀?」

「緊係跟住佢啦,睇下係唔係去搵Joe嘛。」我講

「都唔係依個時候啦,同埋依條巷一條直路,又靜,你咁樣跟上去,係人都知你吊住佢尾啦。」Michael講

「咁但依加唔跟去睇,就錯失左個機會架喇喎!」我好緊張咁講

「如果真係佢地搞鬼,你覺得唔會再有機會比你捉到佢地既痛腳咩?」Michael講

「但…..」我講

「信我啦,如果真係佢地唱你既,你遲早都會搵到證據既。」Michael講

「……」我冇出聲

「你好想知道件事係點?」Michael問

「我係想知係唔係佢地夾埋唱我,搞到我依加神憎鬼厭,我只係想知係唔係同點解……」我講講下視線不自覺咁望向地下

「之後,我再同你一齊查返件事係點,好唔好?」Michael輕輕捉住我雙手咁問

我輕輕咁係佢雙手入面抽左對手出黎

「嗯,都可以既,多謝你先。但呢……我未Ready好,係我既問題,比D時間大家啦。」我講

「好…」Michael面色一沉,但又好快咁笑返

「明既,比D時間大家啦。但你應承過我既野……」Michael欲言又止咁講

「咁我又唔會反口既。」我笑一笑講

「拿,你講架。」Michael笑笑口講

「係呀,食飯嘛,嘻嘻。」我講

「當然。」Michael笑得好開心講

「咁……不如上返去?」Michael問我

「嗯……」我講

然後我地就慢慢行返上去,我望住Michael既背影,感覺上佢都算係可靠,唔知識落,佢仲會唔會係咁呢?

行到返上去時,Michael講聲叫我等陣,就自己行一行開左。咁我係度等Michael既同時,我就係度諗,究竟點解…點解佢地會一齊同時咁係間儲物室既…..佢地識既……正常都識既,同form的話識係唔出奇……

「呀潔……呀潔……」Michael叫

「?!」

「你做咩呀?仲諗緊頭先既事呀?諗到入曬神。」Michael講

「呀……Sorry。」我講

「咁你仲有冇心情,同我去食餐飯咁呀?」Michael問

「可以既。」我講

「吉野家岩唔岩?」Michael問

「可以呀,行?」我問

Michael之後擺一擺頭,示意我出發,咁我就跟住Michael行過去吉野家。咁我同佢行過去既路程都好短,因為轉個弩其實都到。

「想食咩呀,我去買丫。」Michael問

「唔……三文魚飯,凍檸茶,唔該。」我講完然後就係銀包度拎50蚊出黎

「咁我買喇。」Michael扮望唔到我拎住果50蚊,之後講完就去左買

好快Michael就買完返左黎,佢放低左之後,我就放低果50蚊係佢面前

「唔洗啦,今餐我請你啦。」Michael講

「又係你請,其實我真係唔中意咁樣食人一餐。」我講

「就當因為你今日唔開心,我令你笑返囉。」Michael講

「其實…你唔好咁講先啦,我依加又唔係你邊個。」我講

「好啦好啦,都係想你開心D姐。」Michael講

「嗯……」我講

「又係度諗緊Joe佢地?」Michael問

「係…老實講,唔係佢,可能我都未必令到Ada咁唔開心。」我講

「關佢咩事呀?」Michael問

「冇…..Antonia叫我係時候識下男仔姐……」我講

「哦……其實Antonia都係為你好姐。」Michael講

「嗯……」我敷衍咁答

老實講,我真係唔相信,頭先我見到既,同Joe係同一個儲物室出黎既人,居然係Antonia,點解Joe同Antonia會係同一間儲物室出黎……我真係唔明,唔通我既事同佢兩個有關?我比人杯都係因為Antonia一直叫我收兵,所以我先會去試,唔係佢我都唔會咁,但我依加反佢面,佢都係會唔認;一係就會話係我白痴,佢點都立於不敗之地,而大家亦都係會信我……

如果係咁,咁的確,如果我扮住咩都唔知,慢慢查返件事,我唔奢求世人既理解,只求自己還自己一個清白。似乎,Joe都係醜人之一,我冇估錯,Antonia應該係隻將軍,但都係單憑我估,我都係要真憑實據先會信係Antonia搞鬼!
突然查案
Michael都幾好仔
你比人屈完 見到d咁既野 會唔會想知咩事先😉
都係架 睇埋落去啦
咪又係呃蝦條
睇落去咪知不過講真 邊個唔想 仲要靚女
今個星期既文未有定案住 請見諒
難得追到live
竟然無文幾日
加油
公司多野做呀唉 冇計啦
呢個故係週記嚟 俾啲耐性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞