[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
留名
今晚有文
留個名先
12.女仔之入門秘笈
「係喎,你唔係約左Antonia架咩?仲唔去?」Ada問

「算啦,唔知係唔係比你開解左,我依加覺得知唔知Antonia既野,都冇咩所謂喇。」我講

「係唔係呀?你都同佢講返聲你唔出去啦。」Ada講

「都岩。」

我拎起手機一望,都已經成7點,原來傾左幾句就已經咁夜,我就快快打比Antonia。

嘟嘟嘟…….

A:喂,呀潔?做咩呀?

我:我有D事出唔到黎呀。

A:下?你早講啦,我出緊黎喇!

我:SORRY呀,聽晚果餐最多幫你比。

A:好啦,見你咁有誠意……忙住溝仔呀?

我:傻啦,屋企事咋。

A:嘻嘻,咁唔阻你喇,聽日見啦。

就係咁我就收左線,然後Ada問我「上我度食飯?」,既然佢邀請,咁當然去下無妨啦,因為我依加係女黎,唔會唔方便嘛。嘻嘻

咁我就跟左Ada去佢屋企,原來佢係住係我過幾棟,點解我一直都唔覺佢既存在既?我問完,原來Ada搭接駁巴士返學,佢話近過輕鐵,所以搭巴士;而係男既我,會搭鐵返學,因為樓下附近就係車站。

我入到Ada屋,當然同佢呀媽打個招呼,咁就跟左Ada入房。咁Ada有問過我仲係男時,佢既情況係點,我都係講話我果時太毒,冇咩留意人,連佢住我附近都唔知。就係講講下時,Ada問
N
「係呢,你做左女仔之後,你有冇保養下?」

「下?!保養?」我好疑惑咁問

「係呀,女仔唔保好易老架。」Ada講,我心諗係「補」,唔係「保」

「睇你都係冇架喇。但你……咦?」Ada講講下就一手摸落去我心口果一團肉度搓左幾下,老實講我覺得比同性搓就真係好唔舒服,然後一手撥開佢隻手

「咦,有戴bra架喎,又會識既?」Ada再問

「哎呀,想知咪問囉,唔好咁嘛。」我雙手抱住雙肩講

「嘻嘻,心急左。」Ada唔好意思咁講

然後我就講左有打底,點解呀,咁上下既野同原因比佢知,然後佢就話我呀媽都幾留意我,對我好好咁。最後佢話聽日飯聚前不如行下街教下我女仔有咩會買會睇,我應承左之後,佢呀媽就叫我地出去食飯…..

係果一刻我先醒起未同我呀媽講話出去食,咁當我拎起手機時就有個留言……

留言:你有一個新口訊…….呀女呀1我今晚出去食呀,你自己搞掂先啦,唔講住喇,自己小心D,唔好咁大頭蝦喇下!係咁啦……….刪除及…….

就係咁我放下心頭大石,就行左出去食飯喇。

食完我就返左去,沖左個涼。再攤係床上面,望望電話,突然有個Whatsapp

Ada:係喎!同你講定,聽日本身要練波,但因為今日打左friendly,所以聽日唔洗練波,所以聽日放學返去換衫我地出去行陣街啦。(22:27)

我:好呀,多謝你(22:28)

Ada:傻啦,要努力咁活下去呀!(22:31)

我:收到,咁聽日見喇,訓喇,早抖(22:32)

Ada:早抖(22:32)

到左第二朝我都係七點起身,我就知道洗頭會中伏,所以都箍起頭髮刷牙洗面算,著埋校服打埋底果D,唔係講笑,搞搞下都已經成七點五喇。於是我就拿拿聲著埋鞋就出門口。

落到去輕鐵站等車時,我就見到Ada從容咁行埋黎

「點呀?做女仔多野搞呀可?」Ada問

「係呀……聽左你講,我用埋呀潔留底既護膚品,搞搞下都搞左咁耐。好彩都趕到落黎坐35分果架車,唔係就死得。」我講

「係呀,所以你每朝都要早多小小起身預備架,就算你天生麗質都要保養架。」Ada講

「你都天生麗質啦。」我講

咁耐以黎我都冇交代我d friend既外形比大家聽,咁我係度略略講下啦。

Ada(歐曉詩):164cm,偏瘦,iPad,靚女,斯文女,關心朋友
Bianca(高紫寧):160cm,偏瘦,B cup,中上樣,斯文女,關心朋友
Carrie:167cm,小小肥,B Cup,正常樣,粗魯
Eva:158cm,小小肥,C cup以上,童顏,八婆格
Antonia:166cm

「邊夠你黎呀潔姐,你都唔知我地Form幾多人迷你,你都唔知自己因為怕怕醜醜,吸引左幾多男仔。」Ada笑住講

「咪玩啦,我對男既無興趣。」我講

「係咩,遲D睇下你仲會唔會咁講先。」Ada講

就係咁同Ada由車站傾到返上班房,Bianca都好奇我地傾咩,我地都一致話「秘密!」。

好快到左放學時間,咁我地同Bianca約好左時間地點之後就走左。我就同Ada一齊走,返到去換完衫就同左Ada一齊出左屯市行下街,學做女仔。

去到屯市,Ada就帶左我去一D既化妝品店,佢就每款都介紹下有咩用,點用咁,仲要愈講愈興奮。仲係咁話女仔一定要對自己好,要經常護膚,唔可以懶!佢係咁係度講,連sales都過埋黎係咁話邊樣好邊樣岩用咁。最後我當然係冇咩錢買,買左小小保濕Mask咁就算,而Ada就買左一袋,唉,點解可以咁有錢?

然後帶我去到一D內衣鋪,就話我咁既size要一D功能內衣去承托下,仲可以令我再大D。我睇睇下,D款都好似有少少呀婆feel。本身都係冇買,一黎款式問題,二黎價錢問題,但經Ada一番既遊說,我都決定買返一兩個試試,一黎我唔肯定依個身體既主人本身買既Bra岩唔岩,二黎我都想變靚D,有邊個女仔貪靚喎,係唔係先?嘻嘻

最後,我地行左去一D賣衫既鋪頭度睇下衫,Ada係咁話叫我買返多D靚衫著下,咁先似返個女仔。咁我睇完一輪,我都係果一刻先發覺做女仔係咁開心,有咁多靚衫著揀,但礙於冇錢,所以就冇買。唔係話好貴,都係百幾二百蚊一件,但學生既我,又點會有咁多錢。最後Ada幫我揀返一Set衫,佢話我依加既衣著搭得唔係咁好,而Ada話

「其實你唔好成日著褲啦,著多D裙啦,做女仔最好既就係可以有好多靚裙著。你咁靚女,揀返D淺色系既衫裙,咁樣會顯得係更加sharp架。依套衫裙我送比你啦。」

最後佢叫我著住走,我唔好意思咁講聲多謝,就去換左套衫。係更衣室望住換左套衫既自己,我覺得做女仔真係一件好開心既事,仲要做靚女。之後我仲忍唔住對住塊鏡影左幾張自己既全身相先出返去。
「做咩笑成咁既?」Ada問

「冇呀。」但我仲係笑笑口咁

「車,行啦,同我去萬寧,有樣野想買。」Ada講

咁我地慢慢咁行到去萬寧,一行到入去,Ada行左去一行放滿左M巾既貨架。Ada望左兩望,拎起左兩包正想行去比錢既時候,就比我拉住左佢衫尾問

「其實…….點用。」我愈問愈細聲,仲要紅都面曬咁

「Er……其實好難講,我示範你睇?」Ada尷尬咁講

「好…..」我都尷尬咁答

到比左錢之後,Ada行返去貨架果邊大約解釋點用,放係邊度,又講每個人用開既牌子都唔同,亦都有好多款式。又咩日用夜用咁,大概都解釋得七七八八,仲話我趁未黎M睇下屋企有冇多,有就參考返買返果一隻牌子。

然後我地就去左廁所,仲要入去同一個廁格,跟住Ada就拎左一塊出黎講點用,又講點樣換之後就叫我出一出去,因為佢要換。

到佢出黎時,Ada對我笑一笑,我地埋左去洗手,邊洗邊問

「做女仔係唔係好煩?」

「話冇就呃你啦,但……其實都幾好玩,我覺得比起做男仲好。」我係度講

「點解咁講。」Ada驚訝咁問

「好難講,可能你一出世就係女,就係因為你做左咁耐就會覺得做女好煩。同樣地,我做開男既,當做起女上黎,唔止係新鮮感咁簡單,我以前都有諗過有機會比我做到女既話,究竟會係點?依加做到喇,仲要係真真正正一個女,其實我覺得真係好好。就算比我做既係正常樣既女都冇咩所謂,只要打扮下都可以好靚。」

「估唔到你對女依個性別咁情有獨鍾。」Ada講

「係咩?我都唔知呀。或者本身毒男格既我,比較岩做女呢。」我再講

「嘻,毒男,真係好斯文,粗口都唔講。」Ada笑住講

「係喎,我……冇講粗口既?!」我自己都有D驚訝

「睇黎你都掌握到做女喇喎。」Ada講

我冇應佢依一句,之後我抹乾手,就同佢講

「差唔多夠鐘喇,去搵Bianca啦。」
文已出
我再推
13.飯聚
我地約左Bianca係屯市中間個大電視等,咁我地去到之後,就已經見Bianca係度玩住手機咁等,我地行埋去叫一叫佢。

「喂!」Ada一掌拍落Bianca手臂

「嘩!好痛呀!」Bianca講

「哈哈,鬼叫你睇手機睇到咁入神咩。」Ada笑住講

「你地又會咁早既?」Bianca問

「咁岩出門口撞到既,可?」Ada用手肘撞撞我問

「係呀,都差唔多喇,行啦。」我講

咁我地一齊行,我地食東城,所以要行去置樂果頭。行左兩個字左右就去到。我地望望好似人影都唔多隻。係我地三個驚緊既時候,Aaron向我地揮手叫我地。我地行埋去既時候,我望望,都見到大部份既人都到齊,然後Aaron就叫我地等多陣,話就快有位,過左冇耐就叫我地入。

因為太多人既關係,東城比左間房仔我地,仲分開左兩枱,咁我地就一於撈亂坐啦。咁撈得亂坐,Aaron,Ben,Joe同Carson見我同Ada,Bianca同Carrie
一齊時,就即刻狗衝左過黎坐同一張枱,仲要坐過去我隔離,加多一兩個男排同女排既人都坐左埋黎我地依枱。而Antonia同其餘既男女排球員,同Eva,Patrick坐同一張。

之後我地就開始畫野叫野食,等緊野食黎既時候,Aaron同Joe又獻曬殷勤咁我飲咩呀,豉油辣唔辣咁,我居然唔覺煩,仲會覺得好享受,但同時都有D尷尬既,冇啦啦好似殘廢咁要佢地幫我拎依樣拎果樣,但佢地又好想咁,咪由佢地囉。

無耐野食就黎喇,Aaron同Joe就都唔會執輸,又係咁問我食唔食依樣,食唔食果樣,老實講,有時D野真係想自己做返,所以今次我都係拒絕算,可能毒撚唔慣比人服侍。但有時佢兩個又會夾D野埋黎,因為佢地坐我左邊,夾埋黎時都好唔就手,又阻住我食野,最後我就同左Ada調位,等佢兩個冇得夾比我,我再望下佢兩個失望樣,又幾搞笑喎,嘻嘻。

其實食左唔係好多,我已經飽飽地,咁之後我就同Ada同Bianca吹水,傾左一陣之後Antonia就走左埋黎

「做咩琴晚突然甩底既?」

「冇呀,屋企人話煮左我飯嘛。」我講

「又話有D事既?」

「咪就係遲左講,佢地煮左我飯囉,哈哈。」我笑住講

「好啦好啦,唔問你喇。我地一陣打算去食糖水,你會唔會一齊?」Antonia問

「糖水?」我問,無錯,作為毒撚既我以前街都小出,更唔好講話一大班人打邊爐啦。你地可能會好奇問,既然你係排球隊隊員,D人都會搵你問你食唔食架咩?前文都提過,佢地有佢地既圍威喂,又點會有我份?

「係呀,扮唔知咩叫糖水?咪玩啦!」Antonia笑住講

咁我因為真係唔知咩事,我望左望Ada,見佢點一點頭,我先話好。

咁一大班打邊爐,點會小得玩Game呢?咁會玩下啤牌,以茶代酒咁猜下枚咁,咁雖則我毒,但岩先講既果兩樣都會識玩下。咁都有同下佢地玩左陣,但因為我小玩,所以係咁輸,係咁飲茶,好快都成肚水,本身Aaron同Joe都話幫我頂,我就話唔洗咁走開左,去左廁所。

去完廁所返到去,都已經差唔多夠鐘走,職員都拎左張單入黎叫我地埋左佢。當我打算幫Antonia埋埋佢果份時,Antonia就話請佢食糖水得喇,係依刻我就覺得佢又未至於去到Ada講到咁衰。最後埋完單就落左去樓下,D人就已經開始話依加去食糖水,但唔知點解係好似冇人反對咁,個個有左共識咁係打完邊爐就食埋糖水咁既?

最後我地決定左去屯門碼頭果邊食,咁就係置樂行過去,行緊既時候,Ada都有問我以前冇食過糖水咁,我都老實答佢同講點解。之後Antonia就走埋黎八卦下我地傾咩,然後又開始係度講佢套「學說」,但因為Ada係度,所以Antonia先講唔到。

行左唔知幾耐,終於行到去間糖水鋪,但間鋪好多人,佢地傾傾下,最後決定買酒去海邊飲。買完我地一大班人就行左去海邊,我地就挨住個欄,D男仔就係度似,然後Aaron同Joe就係咁拎枝酒黎比我問我飲唔飲?我當然拒絕啦,一黎唔識飲,二黎我覺得唔好飲。

咁係D男仔係度飲既時候,Antonia就拉左我去一邊係度傾計。
文已出
雖然文筆麻麻
但我對個故幾有興趣
加油樓主
Thank you 我都盡可能試下寫到係讚者可以企到係主角既視角度 寫得唔好希望大家留下手 唔好插咁大力
14.Antonia
「做咩呀?有野想同我講?」我問

「冇呀,之前見你好似對收兵好有興趣咁,咪問下你做咩咁有興趣囉。」Antonia問

「其實又冇咩既,只係我好奇問下姐。」我講

「真係咁簡單?」Antonia問

「咁你當我想了解下囉。」我笑住講

「咁你想知D咩?」Antonia笑住問

「點解你會話想收兵囉。」我一面期待問

「咁不如同你講下我既野先?」Antonia一面認真問

「……好。」我吞吞口水答

「其實冇咩人知我既事,個個男既都只係一味想追我,其實我想有人知我既事,知我需要D咩。」Antonia望住地下講

「其實我係單親家庭長大,呀媽就因為要獨力照顧我,一個人返兩份工,我知佢好辛苦,所以細細個都會好努力咁讀好D書同幫佢做下家務,幫輕下佢。」Antonia哽咽道

我就拍拍Antonia膊頭,叫佢唔想講可以唔講,但佢擰擰頭就繼續講

「咁其實日日咁返工法,鐵人都唔掂啦,就係係我小五既時候,我呀媽就病左,無耐就走埋,係呀媽走前有同我講過,我呀爸係個仆街,成日都會去玩女,而我呀媽就係我個撚樣老豆既其中一個玩物,我呀媽係好愛佢,但同左條撚樣講有左我,條撚屌就以後都冇理過我呀媽,因為我呀媽覺得我係無辜,最後生左我落黎。」Antonia邊講邊流住淚

「到呀媽走左之後,我就比左呀婆照顧,但因為呀婆覺得係我累死我呀媽,所以一直都好唔中意我,都唔會點理我,仲要勞役下我。過左一年鬆D啦,就有社工黎帶左我走,本來覺得可以離開地獄既我,無耐就知道,其實係I am so Sorry,係另一個地獄等緊我。」Antonia愈講,拳頭揸得愈緊

「跟住就送左我去寄養,姐係D一家入面有唔同既小朋友果D,就新黎新豬肉,咩都係我做,做既野唔單止比以前多,仲更加辛苦。咁我就好唔想留係果度,就成日留係街度坐,坐到有幾夜得幾夜先返。但可以有幾夜丫?最後咪又要返去做野,所以每日都過得好辛苦。到我中二時有一個因為夠18歲,所以就冇得住落去,就係咁所以我既家務量先減輕左。」Antonia講

「但你唔同果度既父母講?」

「冇用架,你講完,佢地話完佢地,最後咪又係比返D人玩。所以之後因為大既走左,先可以減輕返。就係咁一直到中三,因為我成日都係街度,就有人撩我,你估我唔知佢地見我靚女先咁咩?但係你咩朋友都冇時,而佢地又帶到比你歡樂,咁你就自自然然會同埋佢地一齊玩。之後我就果一排成日都同佢地玩,去恰下人,周圍去,落機鋪,果時我真係好開心,而佢地既大佬又成日送野比我,就係咁我就同左佢一齊,但……」講到依度Antonia已經忍唔住係度係咁喊

「算啦算啦,唔好再講喇。每個人都有秘密,但唔想講既無謂勉強自己啦。」我講

「可以的……你比我講埋啦,我都屈左係個心度好耐。」Antonia講

「嗯…….」

「咁開心既時間真係唔多,雖然同佢地玩得開心,但我同時都擔心緊自己中三咁玩法,成績唔好揀唔到科,所以我跟住都小左同佢地玩,咁但係我又成日都好想見到佢,咁就跟左佢上去佢度,諗住可以見下佢,又可以溫書……之後上到去,佢就係咁逼我同佢做,本身我都唔肯,但佢又話男女朋友好平常又點,最後我心軟,第一次就比左佢。跟住幾次上到去,佢都只係係咁要我同佢做,我連書都溫唔到。有一次我同佢做完,沖沖下涼我就聽到佢同人分享我既食評,我真係好嬲,仲要比我聽到佢其實係同我玩玩下。」Antonia講到依度已經聲淚俱下,於是我掃掃佢背脊

「咁…咁……咁我就都忍唔住出去問佢,點知佢反面唔認人之餘,仲話我自己送上門,唔怪得佢,之後我就同左佢分手。過左兩個星期左右我開始覺得自己唔係咁妥,就走左去買枝驗孕棒,結果係點我諗你都估到……」Antonia講到依度已經講唔到落去,我就攬攬佢

「因為你上一個同你個衰呀爸一樣,所以你覺得全世界都係想呃閪屌?」我問

「係!我真係好憎所有男人。」Antonia講

「其實你遇到衰既人姐,其實可能有一個唔介意你身世既人,係世界上某一個角落等緊你呢。」我講依句時好感慨,一黎因為變左女之後先真正認識我既女神,二黎我都唔知幾時先可以變返一個男,但同時我又好想繼續做一個女…..

「咩你覺得有咁既可能咩?」Antonia輕輕推開我,望住我問

「我信!果個愛你既,無論你以前係點,佢又點會介意。」我堅定咁講

「咩真係會有一個男既中意一個落過BB既女咩……」Antonia雙手掩面講

「一定!」

「再算啦,但我依加真係唔想拍拖。」Antonia講

「想唔想同幾時拍拖既野話唔埋,緣份到時自然就會有。冇上一個既賤,又點會細味到下一個既甜呢?其實每人心中都有佢既秘密,當搵到一個適合你既人,佢自自然然就會同佢講。我相信每個人都有過去,但真心愛你既,又點會比小小既過去阻攔到呢?咩過去真係咁重要咩?」」我笑笑咁講

「你真係同之前唔同左好多。」Antonia望住我講

「有咩唔同呀?」我都望住Antonia咁問

「咩過去真係咁重要咩?」Antonia笑笑咁講

「呀!學得咁快既」我作狀想打Antonia咁講

「咁你又有咩秘密呀?」Antonia橋住我既手問

依個時候,我個電話曫起「喂,呀潔差唔多走喇,一齊啦。」

「好呀,我同Antonia依加返過黎。」我講

「好啦,Bye。」Ada講

然後我地都不約而同咁企左起身,向住佢地既方向行既同時我向Antonia講

「我既秘密就係……今日既我唔再係以前既我。」然後我就遞左張紙巾比佢,補多句「我地既女神Antonia,再喊唔靚女喇。」

然後我地對望一下,笑一笑,我地就並肩咁行返去大隊。

我地返到大隊之後就行返出去搭車,臨落車前,Antonia對住我講多聲多謝,我就話唔洗客氣。然後我同Ada落車之後,,車門就關上。

係行返去既時候,Ada就問我頭先同Antonia去左邊,做咩佢眼紅紅咁,又同我講多謝。我就答返Ada話「秘密」
入嚟留低個正皮先
輕輕一推
聽日再有文 多謝仲睇緊各位
唔知依個故會堅持到幾耐
希望樓主會keep到個靈感
加油💪🏻
一定會作到完左佢 大致上個故點走都係曬個腦度 依加d貨去到岩岩入返主線 點都好 多謝巴打睇
15.女子閨房
返到去屋企時,呀爸呀媽都入曬房大教訓,我就入房拎衫準備沖涼喇。係拎底褲果一下,我又諗返起Ada講過既要搵下有冇M巾淨,因為趁我未黎M睇下屋企有冇多,有就參考返買返果一隻牌子。之後我就打算係房度周圍搵下,想搵時我就諗起,其實做左呀潔幾日,都未認真睇下佢間房放左D咩。

諗諗下,其實都夜,都係沖左涼先搵。咁我就拎左衫入去廁所,除左衫既時候,唔知點解覺得我心口果兩團肉好似有D脹脹地咁既?應該冇野掛?其實依幾日都係咁。算啦沖涼先,沖完問下Ada啦。之後我就開水慢慢沖,沖沖下我都唔知自己沖左幾耐,覺得沖夠先出返去,抹抹頭,吹埋個頭就都唔早。我就Whatsapp問下Ada點解心口果兩團肉會脹脹地先。問完見Ada冇覆我,咁我都由佢啦。

咁跟住我就睇下屋企有D咩啦,我行出廳,其實真係冇咩分別,我廳有一個櫃,櫃中間就放左電視,而兩個本身放左模型既位,都係放左其他擺設。我再望下電視下面個櫃,都同係醫院返黎果日一樣,本身放PS3既位都係放左部播碟機。然後再周圍望下,其實真係除左模型同PS3冇左,其他所有野,連傢俬擺位都係一樣。

跟住我就返返入房,我間房唔算大,床單都係多啦A夢床單。床底都係有小櫃,櫃入面都係放少量既內衣褲。

咁我又有小小好奇想睇下,雖然著左幾日女裝既底褲,但又冇認真睇過。咁我拎左幾條出黎睇,仔細望下其實同男既都似,除左前面冇左個可以拎條J出黎既位,其他都好似差唔多。而且我覺得佢既款式都幾多元化,有花邊,有公仔等等,做女真係好,有咁多靚衫著。

跟住我再拎左幾個Bra出黎睇,發覺呀潔佢揀既色都好young,都係淺色為主,而且唔會好似呀婆Bra咁大大排扣。但睇返自己買既功能內衣就……

我睇完之後就放返落櫃入面,睇後就行去大衣櫃,本身全部都係男裝既櫃,依加全部都係女裝,而櫃入面有三個小櫃。原先我係放一D唔見得光既野既櫃,依加係放……M巾?!化妝綿?Mask?化妝護膚品?指甲鉗指甲油?全部都係女仔既野。

跟住我拎左包M巾出黎,望望……Kxxxx,原來呀潔用開依隻牌子,我心諗……. 聽聞D女仔其實會隨身帶定一兩塊,於是我就拎左兩塊就放左落去個袋度。然後就坐左係張電腦枱上面,見到早幾日睇過既日記…….跟住我再望望櫃筒,於就拉開左個櫃筒望,耳環?手鐲?相簿?頸鏈?

最吸引我既都係本相簿,於是我就拎左出黎睇。原來係呀潔同Patrick既相,相入面既呀潔真係笑得好甜好開心,我諗佢影既時候都唔會估到Patrick係個咁既人……於是我拎左一張係呀潔同Patrick著住波衫既相出黎睇,然後我翻轉一望

中四學界後與他的一照

原來張相後面係有寫左野,然後我放返好再望望其他相,唔知點解愈望,我個心好似就愈痛,視線都開始模糊起來……

「嗚……」於是我就伏係張枱度喊,我都唔知點解我個心好痛,就好似冇左樣好重要既野,點都拎唔返返黎咁。

無耐我心情平伏返D,之後放返好本相簿,然後就訓落床度望住個天花板,拎起手機播住一首歌──好心好報

https://www.youtube.com/watch?v=arukbutl0c8

落力為你好 得不到分數 你決定要跟他日後同步
他不懂愛惜你 我樂意操勞
還看著你 看你在懸崖走路 他卻放下你 只照顧自己
我這片苦心無人讚美 還不敢開口 不能妒忌

對你好 無人稀罕我好 無人欣賞我好 原來你習慣他一套
從來沒有愛我 看得清楚 我知道
不必得到 不妨陪襯 但願為你好

好 明明比他更好 旁人都知我好
為何你又與他擁抱 來磨練我
我信 有好心得好報
好人 似我問誰做到

是受罪也好 聽聽你哭訴 你說難過總比分手更好
你說幾多的女主角 也受過煎熬

情況壞到 你信任來年一日 他答應做到 統統都做到
我也似你的無從勸告 寧願犧牲都不願卻步

對你好 無人稀罕我好 無人欣賞我好 原來你習慣他一套
從來沒有愛我 看得清楚 我知道

好 明明比他更好 旁人都知我好
為何你又與他擁抱 來磨練我
我信 有好心得好報
雖然 這秒時辰未到

我太好 無人珍惜我好 無人喜歡我好 原來要學會他一套
從來沒有吻過 記得清楚 我知道

好 明明比他更好 旁人都知我好 無人愛慕我忍得到
仍然相信 我會有天終於等到 可能 你有日會知道

無人欣賞我好,原來你習慣他一套……唔知點解我個心依刻真係好空虛,好寂寞,然後再開左手機入面既相睇……好多都係呀潔以前同佢男朋友既合照。而有小部份就係呀潔佢既自拍,其實呀潔真係好靚,又有氣質又有仙氣,點解會咁鐘情於依個賤男?

係床上面諗諗下,聽聽下……我就訓著左

……

……

……

「Patrick…..Patrick!」我係度叫

然後Patrick就突然出現係我眼前,跟住佢就伸手埋我度,好似想捉住我隻手,但當我伸出手時,佢繞過我隻手去我背脊。然後佢好似捉住左D野,佢一拉……就有野係我身後撞趺我,我就趺低左,趺左入個好似暖水池咁既地方,我就好絕望咁望向前面叫

「唔好走呀!有咩我做得唔夠佢好呀?!」

眼金金望住佢地愈走愈遠,突然眼前一紅。

「夏……夏……夏……」我索曬氣咁彈左起身,原來係發夢……心諗又發埋D咁既夢既。

然後諗住起身刷牙,一揭起張被…………….What the………

無錯,我黎M呀!!!!

跟手我就即刻係袋度拎一包M巾出黎衝入廁所用啦,好彩前一晚有教學,唔係真係乸手唔成勢,雖然唔熟,但總好過零知識咁嘛。然後我再望望條底褲同褲……唔講真係以為比人捅左一刀咁,唉,唔知洗唔洗得甩添……我放低左塊M巾,返返入房拎返D乾淨既衫褲入黎,之後開左盆凍水就咁放左條染滿左血既褲落去浸下先。

我見都係,順便沖埋個涼啦。搞掂曬之後就痴好塊M巾係底褲度,就著返好佢,換埋套衫就出返去。發覺做女仔都真係幾煩……仲要出去買返D M巾添……
落歌詞係好 記得執排版
再唔係勾兩三句最重點嘅出黎就好
Okok 明白
想問下係咪hehe故黎?
16.多年一遇天文現象
比D姨媽搞一搞,搞到我都醒曬,咁我就望望個鐘,其實都十點。再望一望間屋,呀媽又消失左,睇黎又唔知去左邊啦。

咁我就打算去落樓下食返個早餐先啦,咁落去之前我行左去枱面,搽D護膚品先落去啦,要保養下架嘛,咁搽一搽,又揀返套衫,最後都成十一點先出到門口,咁我就一於去屯市食,順便出去買埋M巾,好!

發覺做女仔其實真係一件好開心既事,我行到邊,D男仔都會好自然咁望過黎,就算拖住女朋友既都會係咁望,我仲留意到佢地女朋友個樣……真係好好笑。

落到輕鐵站,照樣都係度等車啦,都冇咩特別事發生,去到屯市之後就去左上次Ada帶我去果間萬寧,我就行到去M巾果個位,唔知點解依加自己要買既時候有D尷尬,好似覺得全世界都望住我,知我黎M咁。於是我見人少少,咁拿拿聲拎左兩包,然後諗起Ada講咩日用夜用……於是我就返轉頭,拎返t字頭果隻既咩特長夜用咁上下,就走左去比錢。比完錢就拿拿聲袋返好就行返出去,感覺好似同人大戰完咁。

買完當然就去食野啦,咁我係屯市兜左個圈,最後就走左落去食譚仔就算,因為都唔知食咩好。咁落去到都成十二點幾,食飯時間比較多人,但因為等一個人所以都唔洗等位就直接比D姐姐叫左入去。

坐低我餐牌都唔洗睇就舉手

「寫野丫唔該。」

「係唔係死野呀?」譚仔姐姐問

「係呀,要雞肉麻辣中辣,飲凍奶茶多奶少冰少甜。」我講

「等等蝦呀妹,街肉麻辣中辣,忍咩話?」譚仔姐姐問

「凍奶茶多奶少冰少甜。」

「鞋……凍禮茶多禮少田少鞭…..多謝曬」譚仔姐姐就行開左喇

咁坐左係度等碗米線黎既時候,無啦啦有個人坐左埋黎,仲同我揮手,

「Hi。」

咁我當然冇理佢啦,但佢又繼續

「係我呀,上次我比左電話號碼你果個呀。」

我聽到依句之後我就望一望佢,諗一諗……!我先諗起早兩日果個毒撚。

「咁岩既,你又係食譚仔呀?」佢問

「呀…….係呀。」我心諗唔係食譚仔,坐係度做咩?

「我都係呀,你食咩呀?」佢問完都未等我答就拎左我張單黎睇

「嘩!咁食得辣既?中辣!仲要飲凍奶茶,但女仔人家唔好飲咁多凍野呀。」佢再講

「下?!飲下姐,唔洗咁掛。」我講

「係呢,你中秋果日有冇睇果個天文現象?」佢問

「咩天文現象?」我問

「哦!果個百年一遇架,我都係睇到小小咋,果晚天氣差,好多雲,月亮都睇唔到咁制。」佢講

(咩天文現象唔係重點,都係就返個故既姐,所以大家唔好咁執著喇)

「咁個現象係幾時開始?」我問

「夜晚….啦,八點左右開始,跟住就開始天氣差到有雷添。」佢一邊諗一邊講

「夜晚……」我係度回想緊……

「竹笙生哥酸辣大辣找搞牙,街肉麻辣中辣,邊位?」譚仔姐姐拎住碗米線問

咁我地自行認左頭之後,我再問

「其實你會唔會聽過有傳說係依個天文現象會有奇異既事發生?」我問

「唔明。」

「姐係好似D科幻片咁,由D現象發生呢,會有奇怪既事發生。」我再講

「咁又冇聽過喎。」佢邊食邊講

「做咩咁問既?」佢追問

「冇呀。因為D人成日講百年一遇既天文現象出現之時,總有D事會發生既……」我都係吹下水,chok下佢。唔通同佢講話出事果個係我咩!

「哈哈,你會唔會睇得太多科幻片呀,呀…係喎,未問你叫咩名添。」佢好似突然醒覺咁款問

「下?!」抹緊筷子既我都比佢嚇一嚇

「我叫呀豪呀,或者叫我做Desmond都可以。」佢伸左隻左手黎想握手

「Er……叫我Katrina啦。」我講,但冇同佢握手

「Katrina,你好呀,嘻嘻,終於知你叫咩名。」呀豪笑到見牙唔見眼咁講

「下?!……不如講返果個天文現象先?」我開始食住碗米線問

「哦!果個天文現象就好似話好耐先一次,對上果一次都成19…..19…..1918年……好似係,確實既都唔太記得,但就話好耐先一次,今次你錯過左,下次想睇都睇唔到架喇,可惜。」佢搖搖頭咁講

「但識唔識人清楚依D天文現象?」我問

「我諗大學Professor可能會清楚D。」佢講

「但冇啦啦就咁走去大學搵D professor問咩?咁Odd!」我講

「唔洗驚!就黎大學info day!你到時問咪得囉,又唔奇怪,又可以扮對學系有興趣。」佢好有自信咁講

「睇唔出你又幾醒架喎。」我托托頭望住佢講

「洗咩講。但我又估唔到你對天文既野又咁有興趣喎,我係學校就係天文學會會員黎既1唔知你興趣係咩呢?」

「打下波咁啦……」我講

咁係問,係食米線既過程就問左佢個天文現象既問題,到臨走時佢又再抄多次牌,咁見佢又幫到手,咪比佢抄,等係有需要既時候可以搵佢問下幫下手。

咁之後我地就散左水,無耐電話震一震

Desmond:你好呀,我係呀豪呀,Katrina你好。

我:你好,頭先唔該曬你(面紅嘟嘴樣)

Desmond:客咩氣呀,需要既搵我,隨時答你!

就係咁我就暫時理佢都費事,就再睇下其他whatsapp,都不外乎我幾時得閒,出唔出街,功課唔識可以搵佢咁。真係香港地,靚女同豬扒既待遇唔同,男同女既待遇更加唔同。有時真係唔明D女有小小蝕底時就大叫男女平等,咩Gentleman風度,有時我覺得男方讓你就人情唔讓係道理,女方唔諗下自己平時拎拎埋埋唔少福利。作為女既我,有時見到D男既,溝女溝到成個公公咁,我係女都食住你啦,係唔係先?當然我講既蝕底係執輸果隻啦,唔係走光被抽水果隻啦。

講太遠添,返返黎先!我再望真D,原來Ada有搵我

Ada:呀潔起身未呀?

Ada:我想去葵廣呀,你去唔去?

咁我見冇覆Ada,就打左比佢,就約左佢一陣葵廣等。咁我就落去搭巴士出發喇。
加速
你睇落去就知
聽日仲有既 多謝你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞