[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
大家好,我睇左依度既故幾年,其實一直都想寫返一個故黎滿足一下自己。

但其實我文筆唔好,分段一般,所以可能睇起上黎會有d辛苦,希望大家多多包涵 好睇既希望大家比返個正皮 唔好睇既希望大家多多包涵啦,我都係寫左幾個chapter 而且工作關係未必成日出到文,希望各位體諒

講返正題,其實每個人都會話,權力每人既行為思想改變。若果一個人由平平無奇既人,變成一個吸引人既靚女,又唔知會唔會令佢有所改變呢?

希望大家睇得開心
第一章:身世

1.變身
「呀!!!!!!!!!我地打羸左,終於拎到學界冠軍喇!!!」對方既球員大叫。

「嗚嗚嗚…….」我地既球員係度喊。

之後我地就懷住死老母既樣同對面學校既球員握手,跟住就行返去教練身邊。教練示意我地拎齊D波同埋D袋就上上層。我地上到去之後…

「你地頭先果場波搞咩黎?搵人笞我!」教練好激氣咁講

…….

…….

……

「做咩冇人肯出聲呀?喊就有用呀?你!你講!教練一手就指住我。」

「er…….」我頭dup dup咁講

「er er er! Er你個頭呀?有用咩?波都輸Q左啦!平時隊友叫你練波你死左去邊?出去練?練左咩返黎呀?我完全見唔到有咩練到返黎喎!」教練好激氣咁講

「大家……Sorry」我繼續頭dup dup咁講

跟住大家都用一種鄙視既眼光望住我,似乎大家都覺得今場波輸左都係關我事。

等我交代小小野先,小弟係打排球。依場波係一場學界既甲組分組賽最後一場,唔知做咩今年咁快,一開學無耐就已經開左波。大家有玩過學界既都知道,學界為甲乙丙,而甲組會打先,跟住乙再到丙。而甲組通常都係九月開學無耐就會開波,係故事亦唔例外啦。

咁我中四尾因為想增加個人技術而走左去搵一D既街隊跟操,因為果隊街隊又唔係咁出名,所以先比我無條件加入,咁我就係入面練。正如我所講,因為唔太出名,所以訓練強度都唔會話真係咁高。加上我本人一向球技都唔係咁好,所以通常都係打後備多。而我分組賽有得出場,當然因為有人傷左,先輪到我依D後備啦。因為同主力欠缺默契,自自然然係一D尷尬位既波都有誤會而失分,令到輸波。正如岩先咁講,因為主力有傷,前果幾場分組賽都好唔好彩咁輸左,輸埋今場正式同學界告別。

言歸正傳,當教練訓話完我地之後,咁我地就各自散水,咁比人話到一棟都冇既我,再加上隊友既冷眼,我可以點?咪自己一個返屋企囉。

一出到體育館門外面,心諗仲落緊雨。唉,算啦,慢慢行啦,中秋先黎落雨,都知當黑架喇。

我一邊行,一邊諗返起由以前岩岩開始打波,由本身唔識打,變到識識地打,到同大家差唔多,可以做下正選,到教練用人為親,我都未有一刻想放棄過。但係今日見到隊友既目光由以前覺得大家好重要,變到今時今日咁,都覺得好唏噓。有人因為同教練friend,所以就可以隻手遮天,令教練比同佢friend既人既朋友落場都唔比我落場,到佢地因為成日打而進步,我又退步而冇得出場。唉……

唔覺唔覺我就濕住身行到去車站,眼見一對對情侶撐住同一把遮去避雨,都覺得拍拖對我依D死毒撚係冇可能架喇……

諗下諗下,就返到去屋企。無耐直頭行埋雷,心諗「都好!等班情侶唔洗行街開心過中秋!」我都承認我咁諗係好衰,但人又何嘗唔係睇人仆街最高興呢?

望一望張枱,有張紙條寫住,寫住「耀傑,我同你爸爸去左旅行呀,你自己搞掂喇。」當堂心諗又係食自己,唉都慣架喇,算啦。當我行去廁所打算沖涼既時候,我望一望放係廁所既連身鏡,我居然望到鏡入面既倒影係一個女鏡入面,仲要係喊緊,而唔係自己。

我試下舉起右手,鏡像居然唔會舉起手,果下當堂嚇到我腳都軟埋,即刻坐左係地下度。跟住一個雷聲,再嚇到我再彈一彈起。依個時候個女開始望上黎,望真D個女其實係一個靚女,雖然喊到眼都腫左,但亦無損佢既果一份女神既氣質。

仔細望,個女有一把烏黑既長直髮,係冇紮起時長到去心口,而且係平陰。五官都好精緻,如果你想我搵一個人同個女仔比,同陳曉華有D似,但比佢有住更好既美貌。著住頹T短褲既佢,唔差既身材都可以觀賞到,頗豐滿既上圍,應該有C,有幼既腰,加上幾幼既腳,可以話係一個外掛/Chok Bug出黎既人,好正!而且個女望落都有165cm,真係唔矮。

佢望到上黎時佢都嚇左一嚇,之後我地既反應都好一致,唔知點解我地都伸手向塊鏡度想摸摸塊鏡,我伸起右手,佢伸出佢既左手,係接觸到鏡面既一瞬間,一個大大既雷令到我眼前一白。

突然我身處係一個白色既世界,我見到頭先係鏡入面果個女仔。

「做女仔好心痛。」一把甜美既聲音講出依句。

「點會呢?做女仔有人錫不知幾好,你唔係毒撚唔會明架喇。」我講

「咁…….我地調轉,我做你,你做我,你想唔想?」女仔咁講

「哈哈,咪玩啦,話轉就轉,打機咩?」我冷笑咁講

「大千世界,無奇不有。正如上帝咁,你信則有。」女仔咁講

「嘩,你耶撚黎架?」我恥笑咁講

「只要你一句『想』,你就可以試下做女仔既感受,亦可以證明我講緊既唔係大話。」女仔再講

「我想!其實做毒撚一D都唔好,其實我真係好空虛,我好寂寞,我朋友都唔多個,又比人鄙視……」我愈講愈想喊

「好,由今日起,我同你既身份就調轉左喇,希望你活得開心啦。」女仔一個甜笑住咁講
紙言我過一排先開 等出多小小先 大家將就下 我一三五出文 星期六日睇情況 但今日就例外啦 多人睇我今晚再出一篇
咁快負皮
定係我出左成個第一章出黎頂頂癮先
又係男變女然後鐘意咗男仔嘅 He He 故仔? 我行返出去先...
睇黎大家好似好抗拒咁
2.病人
我一醒返之後,我發現自己係一個好白既地方……

「嘟……嘟……嘟……」

我舉高我既左手……紅紅地,好似枱布咁既衫袖,幼而修長既手指。當刻心諗成隻女人手咁,仲要無啦啦著住件好似姣婆粉紅既衫。

「你醒喇?」一把女聲咁問我

我望向聲音既來源,原來係一個靚女護士。見到咁既情況我第一下係開心,點解?好簡單姐,有個靚女係你隔離都咪話唔開心。

「伍潔瑤,你訓左一日一夜喇,下次唔好再做傻事喇,咁好彩你比人發現得早咋,唔係後果不堪設想架喇。」靚女護士用住責怪既語氣咁同我講

「咩伍………!?!」

當我想講我唔係姓伍係姓吳既時候,點解我把聲會…..會變左鏡入面果個女仔把甜美既聲架?!

「你唔好講野住喇,休息多D先啦,我通知左你既屋企人你醒左架喇,佢地都應該黎緊架喇,記得好好休息下呀。」個護士繼續咁講

其實點刻我又點會有心情再聽個護士講野,因為好似有D事發生左,但又…唔識講。

等個護士走左之後,我望望我手上條帶……

Ng Kit Yiu……F……

What the……..

我再左右望下有冇鏡…….

「妹妹你搵咩呀?」一個係病床既嬸嬸問

「呀,冇呀,想搵鏡……」我邊搵邊答

「你去廁所照啦,哈哈,死唔去都仲咁貪靚,下次唔好喇,好多人擔心你架小妹妹。」嬸嬸笑住講

「知道……」我頭dup dup咁答佢,搞到我真係好似有做虧心事咁……明明我都唔知咩事

既然果位嬸嬸咁講,我唯有入去廁所睇睇啦。咁一路行行行,見到有廁所就入左去,去到洗手盆位置一望,映入眼簾既,無疑就係我頭先係鏡入面見到既果一位靚女。我再捽捽眼望真D塊鏡,的確係頭先係鏡入面果位女仔,心諗點解仲會見到佢?我突然諗返起我同個女仔交換身體……交換身體?!

我即刻摸摸自己塊面。咦!有感覺既,好滑!我再對住塊鏡舉高左手,鏡像又真係會跟住我既動作而改變……我再向下一望,心口有團肉阻住我望地下……我再摸摸心口果團肉……好軟熟,搞到我搓左幾下,有股酥麻又舒服既感覺由心口果兩團肉傳到大腦,但同時我又覺得心口果兩團肉好似有脹痛既感覺…..但除左咁之後又冇咩野,唔通女仔係咁?

之後我係塊鏡度留意到有個呀叔岩岩係廁格開門出黎,依個時候我對手仲係度搓緊自己心口果兩團肉,而個呀叔望到我擘大口得個窿,我就紅都面曬咁講左聲sorry就出返去,望一望問口塊牌……Men……男…….我再望望自己,再望望對面既門口……Female……女……我諗左一諗,就吸一啖氣,就行去推門入去。

入到去,其實同男廁既分別,就係冇左尿兜囉。其餘男廁有既野,女廁都有。咁我就行左入一個廁格入面,關埋門。

我就開始慢慢望下自己對手,好白好滑。再向下望,就見到白滑既腳背,跟住我就將腳係對拖鞋抽出,仔細望,恰好大細既腳配上一粒粒白雪雪既小提子,簡直係一隻完美既女仔腳。

然後我再將褲管向上拉,一對白白既小腿就係我眼前呈現出黎。我由腳踝,望去自己既小腿,再望去被長褲遮住既大腿,再到……

我跟住吞左一吞口水,就一手摸摸我既小弟…..弟呢?我即刻除低條褲一望……小傑傑唔見左,原本小傑傑既位,只係得返一片唔係咁濃密既毛,毛下面一條線……Where the hell are you……之後我就著返條褲行返出廁所。

依個時候既我,當然係一頭都係問號,除左樹熊圖.jpg之外,黑人問號都可以用得著,咁我就慢慢行返去房度。

「女呀,你去左邊呀?」一個女人跑上黎攬住我咁講

佢無啦啦咁樣衝上黎,我連佢個樣都未睇清楚,仲攬得好實,我諗係依個身體既呀媽啦

「無……無呀,去一去廁所咋。」我邊推開佢邊講

望真D個女人,點解佢同我呀媽係完全一樣樣既?我再望去坐係我張床床邊果個男人,個樣同我呀爸都係exact7ly一模一樣。其實………發生緊咩事?
3.伍潔瑤的故事1
我行埋床邊坐低,我呀媽就一輪嘴問我做咩要咁做,點解點解xxxxxxxxxxxxxx咁。佢講咩,大概就係話我做咩咁傻要自殺囉。仲話我未夠秤又走去買紅酒溝安眠藥點點點,我真係冇心情聽佢廢UP。

我見呀媽一直係咁講係咁講,最後我都好唔好意思講句「sorry」,希望佢唔好再咁勞氣。至於你地會心諗點解我要咁做,一黎佢同我呀媽真係一模一樣,二黎我都想靜一靜,諗下發生緊咩事,最後探病時間就完,我問佢地我幾時可以出院,佢地話依一兩日,話我無咩大礙就比我出院。

夜晚既時間,我就訓唔著就係床上面碌下碌下咁,因為冇手機係身邊既關係,想消閒唔得。碌碌下,最後都訓著左。

…….

……

……

「唔好走呀」一把甜美既聲音講

「你好好,但有樣野唔夠你姊妹好,就係你唔夠聽話!」一把男聲講

「最多以後都聽你話,你想點……就點啦。」甜美既聲音講

……

……

……

「伍潔瑤,伍潔瑤。」另一把女聲係度叫我個名

然後我擘大眼,原來係發夢,究竟把聲係邊個,點解我會話唔好走,咩事……

「醒喇?」

我望一望,原來係護士叫醒我。

「走身食D野,跟住做個檢查,冇咩事晏少少可以走架喇。」護士繼續講

「好呀,唔該。」我回應

咁之後就食醫院既頹飯,不過大家都知,醫院既頹飯,都幾清下,所以我都係爬幾啖填飽就算,不過係食飯時,我拎住隻匙羹「不」野既時候,唔知係唔係D藥力未過定點,控制隻手既感覺都好似怪怪地咁。食完跟住做幾個例行檢查之後,醫生就放行。

咁走時我呀媽都黎幫我執少少野,就帶左我返去。

「係呢,我地搭咩車?」係行緊出去醫院時我問

「當然係輕鐵啦,傻女,你真係啪藥啪到傻左喇。」呀媽沒氣咁講

「哦……」我敷衍咁答

然後我就心諗,咦,又係屯門?!無錯,我住緊既係屯門醫院,而依加我一出醫院就係輕鐵站。跟住呀媽搭車,到落車時,我心諗同我係男仔既時候住既果區係一樣。再跟住呀媽行,去到樓下,連住既果一棟同樓下既保安都係一樣……返到上去,原來所有野,都係同我係男仔時既係一樣,無錯,係連間屋既佈置都係幾乎一樣,只係本身放PS3同模型既位,轉左放其他擺設。

「我想入入房抖抖呀。」我講

「好啦,今晚食飯叫你啦,唔好再亂諗野同做傻事喇。」呀媽佢講

「知道喇。」

之後我就入左房,望一望間房,所有野既擺位都係幾乎一樣,係張枱多左D化妝品同護膚品外,枱面仲有樽藥同飲淨既紅酒,隔離仲有有本有鎖既簿。望真D,本簿係鎖住左既,但個鎖就係D鎖locker既鎖仔。鎖匙呢……?我望望床邊,有一個G字頭既背囊,我搵左一搵,就見到一抽鎖匙,入面有一條好細既鎖匙,於是我就行埋去試下睇下開唔開到。

皇天不負有心人,一…….下就開到把鎖,我揭開,由第一頁開始睇。

2010-9-1(三) 晴
今年係中四既開學日,其實我一開始都想寫日記架喇,但一直都冇心機寫。至於點解今日又會想寫呢,唔單止今日係中四既第一個開學日,仲比我遇到一個好特別既人,佢係同form,仲係係隔離班,仲未知佢叫咩名添,嘻嘻。

……

……

……

2010-9-8(三) 晴
今日係女排今個學年既第一個練習日,我一如以往咁都有去練習。咁本來覺得今日應該唔會有特別既我,比我見到佢拎左個排球行過。係休息時候,比我見到佢係小食部出面既空地同三個乙組既男排隊隊員係度猜波,原來佢都識打排球架。之後就開左幾場game,打下比賽咁,今年都係繼續打我既後二,感覺今年都打得幾好。要加油呀!

(唔知睇緊既各位,知唔知咩叫後二喇。係度講幾句,打排球基本上分五個位,大槌,中槌(又稱2.5),Setter,後二,同埋自由人(又稱L),唔計L既話,基本上每次落場都會係兩個大槌,兩個中槌,一個Setter同一個後二,簡單講每個位都係有一pair,換句話講其實Setter同後二其實可以話係差唔多,但set波能力比Setter弱,但攻擊力比Setter高,但問題受限於企位問題,當係後排時唔可以係前場跳起攻擊,唔係就犯規,所以個人覺得係一個唔係咁好打既位,但又可以當奇兵用,其實都可以係一個幾有趣既位置。各位有睇排球少年既,大概會知咩事架喇。)

圖解

==============網==================
                      Setter
─────────────前場分隔線────────────────
大槌           中槌            後二
     中槌             大槌 

2010-9-9(四) 晴
今日係男排今個學年既第一個練習日,因為琴日我見到佢放學有同男排隊既人練習,我今日放學時候專登留低去睇下佢有冇打排球隊。果然等左無耐,佢就同琴日果三個人一齊行入球場做熱身。我就再睇落去,佢又有參與訓練,但點解早兩年都好似唔多見佢咁既?
……

……

……

我睇左成個下晝,都只係睇左佢三分一左右,因為我!呀,應該話依個身體既主人,佢真係好有恆心咁今日都有寫日記。而內容都大概圍繞住佢既校園生活同對果個男仔。

依個身體既主人,或者都係叫返我啦,叫做伍潔瑤。讀緊屯門既某一間中學,而間中學係區內都頗有名氣,而且同我仲係男仔時候讀同一間中學。2010年讀緊中四,果年有個插班既男仔插左去隔離班度,而個我就讀4B班。4B班係學校入面黎講係同A班係冇分別既,揀左Physics, Chem同M2,有幾個朋友,Lunch基本上就係同佢地食。

而係十月既時候,我同個男仔終於識左。之後有時都會一齊食飯。到平安夜約左我出街……

我睇到平安夜既時候都真係好攰,邊吸收到咁多,只能講話背景一樣,但係成個人就係完完全全係我男仔時候既相反。點解咁講?靚女,多朋友,有人追……我男既時候朋友又唔多個,又唔靚仔…….點解同一個老豆老母生,可以有咁大差別?

至於個女仔點解要自殺,我相信係本日記後面係有講,但當刻既我真係幾攰,於是我就攤左係張床度……

「我好辛苦,我個心好痛,點解你要咁對我?」一把甜美既聲音再一次講

「Sorry,我有嘗試過接受,但同你真係唔夾,我地分手啦。」一把男聲講

「嗚嗚嗚……」甜美聲音既主人係度喊
4. 伍潔瑤的故事2
「女,呀女!」一把女聲係度講

我擘大眼,又係發夢,點解會發埋D咁既夢,而且……我個心好痛,好似冇左好重要既野咁,點解既?

「女,你做咩訓著左都喊呀?係唔係發生咩事呀?」

我望向把聲既主人,原來係呀媽叫醒左我。

「冇呀,唔洗擔心,只係發左D好奇怪既夢姐。」我講

「記得有咩事,你都有屋企人,唔好咩都收收埋埋呀!同埋唔准再做傻事呀!」呀媽好勞氣咁講

「係啦,咁你入黎叫我做咩呀?」

「就黎食得飯喇,快D沖個涼先啦,你呀爸就返到喇。」

「好啦……」

就係咁,我就去沖涼。咁身為男既我,沖涼洗幾耐?所以其實我轉個頭就沖完,就行返出黎,打算行返入房。

「咦呀女,咁快沖完?你平時冇返半個鐘都唔會出黎架。」呀媽就問我

「係咩?攰嘛,沖沖就算啦。」

「唔可以咁懶架,做女仔要每個地方都沖乾淨架,唔可以求求其其架,知唔知?聽日記得沖返乾淨D呀!」呀媽再講

「好啦,知道喇。」

「做咩呀你,點解係醫院到黎你好似成個人唔同左咁?」呀媽問

我心諗緊係啦,我係你個仔呀,唔係你個女呀!

「可能攰啦,係呢,呀爸幾點返到呀?」

「差唔多喇,幫手開飯啦。」

就係咁我就走左入廚房入面拎D餸出去啦。拎完無耐呀爸就返到喇。

「呀女你見點呀?冇咩野啦嘛?」呀爸問

「冇喇,係仲有少少攰咁啦。」我答

「下次唔好咁喇,擔心死你媽咪喇,知唔知呀?你唔想講我地唔逼你講,但你有咩事,你叫我同你媽咪點算呀?我地得你一粒女架咋,知唔知呀?」呀爸苦口婆心咁講

「Yes Sir。」我爽快咁答

「好喇好喇,你兩個好快D坐低開飯喇。」呀媽拎住D碗筷出黎講

就係咁,我地就坐低左,一家三口就準備食飯喇。

「起筷喇。」呀爸呀媽同時講

「係既,你地都係呀。」我講

當我拎起筷子時,唔知點解隻手好似唔係好靈活咁,隻手郁落冇以前咁靈活咁,但你話係唔係難用,又唔係,點解依個身體咁奇怪既?點我夾完餸時,呀爸同呀媽都不約而同咁望住我。

「做咩呀?」我問

「呀女你……今日做咩用右手揸筷子既?」呀媽好疑惑咁問

下?!咩原來我係用開左手架?唔怪得用右手揸筷子夾餸果下咁奇怪啦,同埋係醫院食飯既時候好似怪怪地啦。

「下?哈哈,冇呀,突然手痕想試下姐,哈哈哈。」我尷尬咁笑住答

然後我就戰戰競競咁將右手既筷子放係左手手上,再用左手慢慢揸實,揸實之後再郁下夾下咁…….咦!好好用喎!我講緊隻左手。點講呢,雖然我唔係用開,但係就感覺到隻左手係比係隻右手好用好多,唔通依D叫肌肉記憶?…..但又唔係喎,除左我既記憶同個女仔記憶調轉左之外,應該所有野都冇變,換言之…….姐係我依加其實係完完全全係一個女?

成個食飯既過程我都係諗緊岩岩先既問題。食完飯之後我都入返去間房入面,入房前呀媽都好長氣咁講話叫我唔好做傻事。

入到房,我本來想繼續睇下本日記,但部電話Mon突然著左,於是我就拎起左部電話睇下。

Joe:Katrina,有咩事我都會係你身邊架,有咩都同我講啦!你想既我可以幫你打鳩Patrick!(09:55)

Aaron:瑤瑤豬仲未得閒呀?係唔係屋企出左咩事呀?係唔係Patrick條撚樣既事呀?(09:36)

Aaron:得閒覆我丫瑤瑤豬。(09:34)

Ada:Katrina,你冇咩野嘛,Eva同Patrick件事你仲煩緊?有咩仲有我地呀。(09:11)

Joe:Katrina,做咩今日無返既?(08:28)

Aaron:瑤瑤,無咩事嗎?好擔心妳 (08:26)

當然唔止上述咁小whatsapp既問候啦,我都係依刻先知原來靚女有起事上黎,居然係有咁多人關心同問候自己。比著以前仲係毒撚既我,「問候」都會有既,但邊隻問候,大家知啦。

入返正題喇,當我望到unlock screen有咁多既message時候我都嚇左一跳,咁八卦既我當然係會想睇下啦。

按下主畫面按鈕解鎖

再試一次

按下主畫面按鈕解鎖

終於解到鎖喇,一入到去,係Music,鄧麗欣既電燈膽。

https://www.youtube.com/watch?v=IDywqSyQ3Mchttps://www.youtube.com/watch?v=IDywqSyQ3Mc

假使不能公開妒忌 學習大方接受
同行時要殿後 誰冷落舊朋友
節曰約我三位一體的慶祝
沿途明亮燈飾閃影著沉重
言談愈熾熱內在更冰凍

誰當初無心將兩方撮合
然後留低只得這寂寞人
仍是你們密友
呆望你們熱吻應該傷感還是快感

能回避嗎我怕了當那電燈膽
盯著你們來來回委曲中受難
一個我被撇低卻又很不慣
要走的一剎又折返

能承認嗎我故意當那電燈膽
他若你們完場時若替也不難
善良人埋藏著最壞的心眼
妄想一天你們會散會選我嗎

啦啦..啦啦..啦啦..啦啦啦..

對換了你身份可應該滿足
情人還是知己都擁入懷抱
同情或眼淚讓別個得到

留低的原因一世的秘密
其實明知只得我是外人
仍是你們密友
呆望你們熱吻應該開心還是痛心

能回避嗎我怕了當那電燈膽
盯著你們來來回委曲中受難
一個我被撇低卻又很不慣
要走的一剎又折返

能承認嗎我故意當那電燈膽
他若你們完場時若替也不難
善良人埋藏著最壞的心眼
妄想一天你們會散會選我嗎
5. 伍潔瑤的故事3
居然係播緊D咁既歌,心諗洗唔洗咁傷心呀。作為毒撚既我,除左聖誕時會係度高歌Lonely Christmas之外,仲會係度唱下Single Dog,Single Dog,Single All the Day黎串串自己同賀下節日之外都係打下機咁過就算,但究竟仲女因咩事而自殺,仲要播埋D咁既歌?就真係不得而知住喇。

咁見到D咁既淒慘歌既我,就Kill一Kill app先啦,當我double kick個home掣,就見到兩個app係冇kill到既。首先係相片,跟住係whatsapp。我望到相片入面有好多一男一女既合照,男既微笑女既甜笑,就咁睇就看似幸福。再轉去睇whatsapp啦,成list最多既都係男既名,老實講,仲多過我仲係男時既朋友……

當然碌張list時,令我在意既,係一個我已讀既message,我就禁左入去一個叫patrick既人入面睇。

P:你好好,但有樣野唔夠你姊妹好,就係你唔夠聽話!

我:唔好走呀,最多以後都聽你話,你想點……就點啦。

P:你唔好屈就自己啦,我同你真係唔岩架喇。

我:邊會呢,我地都一齊左大半年啦,依大半年黎我地唔係開開心心咩?

P:所以呢?我想要既野你又比唔比到我?

我:……

P:老實講,Eva比你真係善解人意好多,又會識做,同佢一齊,我覺得各方面都好好。

我:佢都係識訓係張床度姐,有咩咁好喎

P:至少比你訓都唔訓上張床好啦,懶高竇。你唔肯,大把人都肯啦。

睇到依度,我真係心諗條賤男呃蝦條,呀唔係,係搶蝦條,咁講唔知算唔算最好呢?個態度真係之前咩好愛你,到食唔到話人好,話話下又話返人轉頭,真係慶幸依個身體既主人當時冇比佢吉。再上下facebook睇下D相,點解要咁做?好簡單,你唔係諗住唔返學掛?都要埋返堆,搵方法做返男仔架嘛,雖然話以前真係有諗過做靚女姐,但咁突然,我真係冇咁快接受到囉。但可惜facebook冇咩相睇,都係大合照多。

睇完電話可以得到既資訊之後,我大約整理下「我」既資料啦。Ada,Bianca ,Carrie,Doris 同Eva 五個加埋我六個人本身就係Best friend加飯腳
黎既。至於開頭點識就搵唔返喇。

而Eva就係早前撬左我條仔,或者係我條仔自己搵Eva啦,咁就反左面架喇。依加個個friend都唔妥Eva架喇,所以依幾日都係食Lunch時都係得我地五個食。

我同Ada,Bianca係同班,大家都係5A班,而Carrie同Doris就係5C班,Eva同Patrick依對被世人詛咒既一pair就係5B。

我地中學就咁既,你係中三時,若果全級係頭90名的話,可以最多揀三個X,而你咁不幸考獲91名既話,學校就非常貼心咁,比兩個X你揀既姐。因為有人3X有人2X,加上第三個X係可以揀M1M2,所以學校就將A班分為揀M1M2,B班就三個X,而CDE班,就分別係冇揀column1,column2同column3既人。你地可能會問,個個揀同一column咪爆班?傻啦,又點分比依D事發生,所以,唔好問我點解,學校制度就係咁。

而你中四係咩班,跟住高中果三年就會係咩班。換言之,姐係果三年唔會轉班架喇。

咁因為同班關係,我同Ada同Bianca係最friend,加上大家又係女排所以比較friend。

中四Patrick就插班入黎,之後識左,跟住聖誕一齊,一直女方都覺得好開心。一直到暑假後開學無耐,就比人飛左,同左Eva一齊。

到中秋節前兩日因為我心情問題,令隊波輸左一場分組賽,令學校女排次名出線,大家都好好咁關心我。直到中秋夜因為落雨,因為同Patrick既變心,令到我走左去自殺,但唔成功,就變左我做左依個女仔……
一口氣出曬第一章 中意睇既可以繼續追 唔中意既都冇計
巴打咁有心機寫故仔係值得支持, 係個題材唔啱我遮, 呢度重有好多人鐘意呢類故事, 加油喇.
Okok 都多謝你既鼓勵 有試過寫我係男 但寫左小小都寫唔出 而之前係紙言睇過一個 最近先的起心肝寫
輕輕一推
https://www.shikoto.com/articles/170185.html

已經將第一章放左上紙言喇
再推推
樓主加油
新讀者留名
多謝兩位 希望你地覺得好睇
加油 幾好睇咁 幾時再更新呀?
一三五晚 但自己寫寫下都覺有d位一般 但又想講 唔好睇出聲 睇下可唔可以到時補一篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞