[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
g持 btw d文可以嘅話出快少少
冇咩貨喇 近排都比較忙 我諗12月尾應該可以出快小小 我盡量
22.友誼賽
做完熱身我地埋去Miss身邊,Miss大概講上戰術就叫我地上去試下。

咁就對面隊開波先,一開波個波就飛左埋黎我度,我一個下手接起個波,個波就岩岩好飛到去Setter度,然後Setter個正面係對住咁我就退後助跑準備,我見到Setter既眼神係望左一望中槌果邊,咁我就知球波多數都唔知係比我,但我照跳,果然,對方既攔網比我呃曬,球波比中槌輕鬆殺落去對面場,得到一分。

「喂,加油呀,對面唔係得一個可以殺波架,留心呀!!」對面隊個Miss拍曬手,對住自己隊咁講

「係!」對面球員齊心咁叫

第二球由我開過去,咁我就企遠小小,深呼吸,然後雙手輕輕將個波拋高,我就向前輕輕跑兩步,一個小跳,用上手將波開過對面場,個波飛得都算快,但就未做到話開到貼網頂平飛,只能做到小飄。波飛到去對面後場既中槌都好穩定咁接起,睇黎對面中槌都唔差。然後個波飛向佢地既setter,佢地前中槌就好快咁跑左上網,我地前場球員見狀都快快跑上去想攔網,但對方setter一手撥個波去我地場,我飛身去接,都只係手指尖hi一hi到個波,救唔起球波。

「Wow!一平!」對方球員大叫

(排球小知識,開波篇:基本上分上下手,咩係下手呢,就係拋高個波,隻手好似枝棍咁打波底,適合細力人士/初學人士使用;上手,顧名思意,將波拋高之後隻手係高過頭既地方一下打過去。同時上手花款較多,可以係企係度就咁打,有小跳,有大跳/俗稱叩球式,唔清楚可以Google下,唔多講喇)

再望一望分牌,係0-2,然後對方球員開左左幾秒之後望到分牌,再問球證……球證示意岩先Setter果一下hi到網,所以我地得分。

「Wow!零二!」我地叫

我地再望向對方球員既樣,真係黑到呢…..

跟住我又再開波,吸收完岩先唔夠平既經驗,我再嘗試稍為將個波開平D,咁都係企遠小小,深呼吸,然後雙手輕輕將個波拋高,我就向前輕輕跑兩步,一個小跳,用上手將波開過對面場。今次個波又快又咁對住對面前場中間既球員飛去,嚇到佢一手拍開個波,個波就彈左落網再落地,我方再得一分。

0-3

對方球員拍拍頭先失誤果位球員膊頭,然後就擺好姿勢,準備下球。我深呼吸,然後雙手輕輕將個波拋高,我就向前輕輕跑兩步,一個小跳,用上手將波開過對面場,都係成功開到過對面場得分。就係咁一連開左五球之後,球證就吹雞暫停,咁Miss就話我做得好咁,keep住,話一陣開波放鬆D,stop完再開波好似炒,再同大家講話岩先人地Setter果球我地好大意,叫我地小心打,對手唔強,所以應該更加做返好自己。

「XX,係!」我地大叫(PS:相信有打開既人都知,唔知點解係會叫,XX係自己校/隊名)

哨子聲再響,又係我開波,深呼吸,再黎多個深呼吸,然後雙手輕輕將個波拋高,我就向前輕輕跑兩步,一個小跳,用上手將波開過對面場……個波既速度比頭先更快咁飛,各住後場中槌飛去,佢後退兩步,本來想接既佢突然一個側身,個波係佢身邊飛過再落地……

咇!Out!

「呀…..Sorry,大力左。」我摸摸後腦,唔好意思咁講

「唔緊要呀,下次留意返,埋位下球喇。」Miss大叫

然後我地都打得唔錯,最後以11-25贏左第一局。返去Miss果邊briefing時都係講我地唔好咁斯文,尷尬波要出聲嗌拎咁。休息幾分鐘到第二局,今次到我地開波先,今次就由Antonia開波先。

Antonia既開波方法同我一樣,都係小跳式。同樣地都係平飛波,破壞力都唔弱,成功都開左幾球得分。之後都係因為大力左而out。個波都有來回幾下,但基本上都係我地依一邊得分。我留意到依間中學既中槌防守能力唔錯,好多都係因為有佢而起死回生,但可惜攻擊球員唔爭氣,最後好似劏魚腩咁,9-25成功再贏一場。

打完兩場都已經5點幾,咁大家都埋返自己Miss身邊做返個檢討,講下有咩不足咁。之後Miss都走左,放左我地自由活動喇。

跟住對面學校既人都有過黎同我地傾下計咁,亦都有對面學校既男學生過黎搵下Antonia同我拎下電話,不過我就本身拒絕曬,而Antonia就問佢地做咩要比佢電話佢地,有D就話做朋友,有D就話傾下計咁,最後Antonia有冇比曬,咁我就冇留意喇,因為昔日我對Antonia既愛慕,咁講好誇張,昔日我對Antonia既感覺都唔見曬喇。

跟住到走既時候,有一個男既,樣都算OK,佢居然由學校追到出黎輕鐵站問我拎電話,咁我見佢咁有誠意,咪比個電話號碼佢啦,至於真唔真……我又未去到咁衰既,其實有男既追,都未嘗唔係一件好事丫,唔係咩?
開始收兵
睇埋落去先
開始接受比人溝啦
都係果句 繼續睇落去先啦巴打
加速
暫定下個月中尾會加速 因為近排都比較忙 都係keep住一兩日先打到一篇
中鎚
打左十年排球多數聽到人叫中間/副攻
可能人人叫法唔同 我學校d人係咁叫 出面就叫2.5多
23.大學Info Day
跟住之後既返學日子都係比較平淡,同埋都係放學練下波咁,我地下場八強賽就係十月十五號,時間唔錯,一黎八號可以去一間大學問下個天文現象,二黎多小小時間練波。

咁好快就去到十月八號,果次個我變返男既怪夢之後都冇再發過D咩怪夢喇。咁我今朝起左身,沖返個涼,慢慢揀返套衫先,套套都好似唔係咁好,最後我用左半個鐘先揀到一套衫黎著。我揀左件白色薄衫襯左條灰色既短裙,襯埋白色波鞋之後就落去樓下巴士打算搵Desmond。Desmond佢好似早就到左,咁佢見到我都即刻狗衝左過黎,

「Hello Katrina,好耐冇見,你今日著得好靚。」佢面紅紅咁講

「呃……多謝,都唔係好靚姐。」估唔到我遲左三個字佢都冇嬲

「唔係呀,你本身都好靚。」佢愈講愈細聲

「下?你讚我呀?」我奸一奸笑

「咁事實唔怕講嘛。」佢愈講面愈紅

「行啦,仲講。」我講完之後帶頭行去排隊搭車

無耐就開車,咁我地坐左上樓上,佢比左個窗口位我坐,咁我都係望風景多,期間有時都係瞍一瞍佢係度做緊咩,見佢雙手揸實,成個人硬曬好緊張咁。

「你做咩呀?」我問

「下下下?冇呀,諗緊野呀。」佢口窒窒咁講

「緊張就緊張啦,咪扮啦,最憎人扮曬野架喇。」我講

「下…..咁我都係第一次同女仔出街,仲要係靚女喎,點會唔緊張?」佢口震震咁講

「係唔係真事呀?真係一次都冇咩?」我問

「係呀,點會有呀?好小女中意天文野咁,可能我識既唔多啦,女既最中意就係星座,你問我咩座點睇我就大概知,但咩星座係點點點我就真係唔知喇。」佢講

「冇啦啦又扯到去星座既?你呀,多D搵女仔出下街啦,你咁既樣,係女都食住你啦。」我講講下都掩住嘴笑

「下……」佢頭dup dup,紅都面曬咁

「你唔好比人講兩下就面紅啦,你平時對住你D朋友係唔係都係咁架?」我疑惑咁問

「我都冇咩朋友既。」佢講

「冇朋友,咪去識囉,你唔好咁毒,執執個Look,其實一定會識到人,你自己都放棄你自己既時候,又有邊個幫你呀?」我講

「知道!」佢聽完我講,佢對眼好似著左火咁好有heart想改變咁

咁講講下,轉埋車,我地都到左大學喇。咁佢就帶左我上物理系果邊,佢再講話香港就好似唔多覺天文系,所以就搵D物理學教授問下睇下。

咁佢搵下問下,最後帶左我去到物理系,但因為時間仲早,咁professor都係度介紹緊自己既學系,都好小有時間理我地。咁佢話坐低聽下佢講完個學科之後再落去問。

咁聽完個Professor講完個學系讀咩,收生點之後,都有D人圍住個Professor,咁我地等多陣之後,最後我地先行埋去問。

「唔好意思呀,想問下Professor你對天文學有冇研究?」Desmond問

「依樣唔係我Major,你有興趣傾下既,不如我搵我同事同你地傾下?」Professor講

「好呀!」我同Desmond異口同聲講

「Wow!睇黎你地真係好有興趣喎。」Professor講

之後Professor就帶左我地去個房入面,叫我地坐低等,佢去睇下佢個同事係唔係度。

過左一個字左右,Professor帶住一個大約五十幾歲既人入黎,

「依位黎教授,Professor Lai,咁我就交Professor Lai比你地兩位喇。」Professor講

「Professor Lai你好。」我同Desmond講

「你好。」Professor Lai講

咁之後帶Professor Lai黎果位Professor就走左,

「兩位搵我係唔係有D咩想傾下咁?」Professor Lai問

「其實Professor Lai你對岩岩過左既中秋果個天文現象有咩Comment?」我問

「果個天文現象係百年落得一遇架,小妹妹你有睇?」Professor Lai問

「其實我係錯過左,都係我身邊依一位朋友同我講返先知,都係有一D事之後我先特別對依一個天文現象感興趣。」我講

「唔……一D事?」Professor Lai望一望我

「Er……」我望一望Desmond,然後Desmond都好識做咁行左出去,依刻我覺得Desmond都係一個幾醒既人,係可惜樣太毒,格更毒既人,唔善於同人交際姐。

「佢出左去喇,你係唔係有咩想講?」Professor Lai問

「Er……其實我咁講好似好天馬行空,唔知Professor Lai你會唔會覺得每個天文現象都有不可思議既力量呢?」我問

「唔……老實講,唔多唔少我覺得係有。雖然現代科學證明到好多野,但同時間,有D野係科學上都未證實到。就好似耶教徒講既一句『上帝創造一切』,係科學上覺得,所有時係自然自己由唔同元素,或者物質所組成。」Professor Lai講

「嗯……」我係度聽

「想問下你有冇聽過宇宙既形成?」Professor Lai問

「都有,好似話本身話係由一個高熱高密度既野,爆炸膨脹成依加依一個宇宙。」我講

「係喇,基本上都係咁,咁我比一樣野你睇睇。」Professor Lai講完,拎枝筆放左係枱面,枝筆過左兩三秒就跌低左

「你睇到D咩呀?」Professor Lai問

「……唔好意思,我睇到枝筆跌低左。」我R曬頭咁講

「咁你諗到D咩?」Professor Lai再問

我心諗我真係R撚曬頭啦,咁都有野諗到?

「哈哈,見你咁疑惑,問你樣野,你覺得枝筆點解會跌?」Professor Lai問
「因為你地球既Gravity,加上因為你放枝筆時枝筆支撐點太細,容易令到枝筆既Centre of Gravity離開個支撐點,姐係個Base,所以令到枝筆跌。」我講

「唔……用物理既角度睇都岩。唔緊要,不如我比樣野你諗下,其實有冇諗過點解枝無啦啦會跌?」Professor Lai問

「下?!……因為你放枝筆?」我講

「Exactly!冇錯喇,就係我放枝筆,因為我有做過依個動作,枝筆先會因為地心吸力而跌,如果我唔咁做佢唔會跌架嘛,係唔係?」Professor Lai講

「係呀……」我講,但我仲唔明佢想講咩

「就係咁,所有野都要有因有果,咁有冇諗過點解宇宙會突然爆炸膨脹?」Professor Lai問

「!!!」果然一言驚醒洛克人

「睇黎你都好似已經諗到D野喇喎,點解耶教徒覺得自己係岩,因為就連科學家以前都未有一個合理既解釋同證明到,因為咩事而導致宇宙爆炸膨脹,所以佢地就會咁。而講咁多野我係想講,點解我會相信唔多唔小都會有不可思議力量呢,就正正因為咁。」Professor Lai講

「但小妹妹你應該唔會單單想問我依樣野架喎。」Professor Lai問

「共實就咁既…….我想問既係,會唔會因為天文現象而變性?」我好尷尬咁問

「下?!咁樣唔符合科學喎。」Professor Lai比我嚇親

「咁可能就因為不可思議力量呢?果晚仲要有雷暴。」我講

「咁你既情況係點?」Professor Lai問

於是我就一五一十咁講我原先係男,之後遇到咩再變成咁,依度既人唔知我原先係男既事都講曬比佢知。

「唔……你相唔相信有另一個世界?」Professor Lai問

「我依加覺得有咁既可能,點會因為一晚,個個由對我既認知係男既都變曬做女?」我講

「依樣野我就比唔到答案你,真係So Sorry,但如果真係依度係另一世界,而又需要天文現象同雷既話,我相信你都幾難返到去原來世界。小妹妹,我覺得,既來之,則安之,咁樣唔一定係一件壞事黎,我都有野做,我留我枱頭電話比你,有咩可以再搵我傾傾,我樂意既。」Professor Lai講完,寫低左佢電話比我就走左
個Professor以為青山走犯
咁下章可以完喇喎
遲咗留名

個故好好睇,係我鐘意嘅類型,不過好多錯別字要執吓,btw加油
錯別字真係sorry 因為打完都冇時間去睇返 有時間既我都會盡量執返好 sorry各位
24.護花?
之後我就同Professor Lai一齊行出房,然後Professor Lai同我say個bye之後就走左,然後就同Desmond走圍行下,佢問我遲D想讀咩科,老實講,其實我都未諗過,自問成績中規中矩,都唔知可唔可以讀到大學,如果真係要揀既都會係理科架喇,所以我都同佢講話會讀理科。佢就話我到時一定好多人追,我笑一笑就冇理佢果一句。

我地就係大學度周圍咁兜下,睇下其他Booth咁。行左大半日之後,我就話不如走喇,要睇既都睇曬。佢話好,仲問我今晚得唔得閒,咁其實我有邊日係唔得閒丫?既然都同佢出開黎,咪同佢食埋個晚飯啦,之後我就帶左佢出MK行。

同佢行下旺中,我見到D女裝衫都會行埋去睇下,都會拎上身度下,仲有時問下佢覺得點?佢睇到眼都唔眨,係咁話好,真係笑死我。最後我都冇買到,一黎冇錢啦,二黎都可能冇位擺,所以就算喇。

之後去到朗豪坊行下,都係一D既貴價化妝品同衫,我都係行行先諗起,之前係櫃入面既耳環唔多,而我一直都幾想戴下耳環,所以就去左睇耳環。

我入到鋪入面,慢慢睇,最後拎左幾對上手睇下,發覺都唔錯,但都係一D穿耳式,然後我撥撥頭髮望下自己個耳窿,好似都埋左口咁,然後個職員話

「妹妹,你耳窿都埋口咁制喇喎,你買依隻就要再釘返架,但就免費既,睇岩就幫你釘埋。」

「唔…..會唔會好痛架?」我問

「唔會架,啪一聲就得,你都穿過啦,上次痛唔痛呀?」職員講

「Er……都痛痛地架。」我心諗上次都唔係我釘,我點知

「唔……佢手勢差D喎咁,唔緊要,包你唔痛。」職員講

「好啦,咁要依對啦。」我拎位一對耳環,果一對唔係好大,細細粒,然後吊住一條幼幼既金屬小柱,因為以前既我都覺得依款唔錯,之後穿埋比錢就走喇。

然後一邊行,都見到Desmond成日都偷偷望過黎,當我望佢時佢又擰返埋一面扮野,我都覺得好好笑。

「其實你想望咪望囉,斯斯縮縮咁做咩。」我嘟長個嘴講

「下?!咁又唔係咁好……」佢又面紅紅咁講

「唉,你望就大方D望啦,縮下縮下其實咪仲嘔心仲痴線。」我講

比我講完佢又真係望住我眼都唔眨咁,我又話

「喂呀,洗唔洗望到眼都唔眨呀?」我身烏一烏後講

「又係你話叫我大方D望既。」佢頭dup dup咁講

「唉,姐係叫你望就望住,但適可而止呀。唔係叫你望實呀。」我拍拍佢額頭講

「哦…..」佢繼續dup dup咁講

唉,佢咁樣,點樣追到女架。明明其他位都算醒目,但對住女既時候好似傻左咁,唔掂唔掂。

之後就同佢去左某café食野,佢話佢第一次食,老實講我都係之前一大班人食過一兩次架咋,咁我睇下有咩好食,之後是但叫左小小咁啦,因為做左女仔之後都細食左,會食唔曬。

咁野食好快就黎到,食飽之後我地就去左搭巴士返去,到上左車之後,佢都係讓左窗口位比我坐,行左成日既關係,我搭車時候都係度釣魚……

……

……

……

「喂,起身喇,到喇。」一把男聲講

「……」我慢慢睜開眼睇

「呀!」我叫左出黎,落緊車既人都望左過黎,之後我都say個Sorry咁,D人繼續落車

「見你訓得咁舒服所以冇叫你。」Desmond講

「呀…..Sorry,訓左落你度,仲流曬口水。」我唔好意思咁講

「唔緊要,落車喇。」Desmond講

「嗯……」

然後就同佢落車,之後佢堅持話要送我返去,話因為都夜,但我就拒絕左,話好近唔會有咩危險,多謝完佢陪左我一日之後我就轉身走左。

咁行行下,行到球場時,有三個金毛MK坐左係一邊飲酒一邊食煙,有講有笑咁。當我行到門口位,三個MK見到我之後,就大叫

「靚女,入黎一齊飲丫!」MKA講

咁我聽到當然快快腳咁行啦,依個時候果兩個MK跑左出黎,之後當我諗住跑走時,第三個MK原來係球場另一邊跑左出黎截住左我前方去路,然後就一前兩後咁包抄住我,我望左一望,左邊係石屎牆走唔到,當我望向右邊,想由右邊走時,後面其中一個MK一個箭步跑左上黎封埋我去逃走路線。之後笑淫淫咁向我走近,之後我比佢地逼埋石屎牆度,依個時候我真係好驚,好驚佢地唔知會對我點。

之後我想大叫時,MKB就衝上黎一掩住我個口,再捉住我一隻手放係我背脊,而MKA見到都上黎將我另一隻手壓係我背脊,MKC見到我咁樣之後就好興奮,搓搓自己雙手就摸摸我塊面

「嘩,靚女塊面係真係唔同D,可以滑成咁,唔知其他地方會係有咩感覺呢。」

MKC講完之後開始由我塊面,摸落去我條頸度,然後MKC隻手繼續順住咁摸落黎,係我對波既中間滑過,之後一手揸左落黎,仲要係度搓,搓到我真係好痛,因為佢真係好大力咁揸。

「唔…..唔…..」我比MKB掩住個口出唔到聲叫,只可以「唔唔」咁發出聲音。
跟住MKC揸得興奮既同時,我留意到佢下身已經搭左個小帳篷,我依刻真係好驚,一黎咁樣比人壓住都已經夠驚,加上我依加係一個真真正正既女仔,如果咁樣比佢地女女女左,我真係唔知之後點見人。係又驚又無助既情況下,我真係忍唔住喊左出黎,佢地見到我喊既時候好似仲興奮。我依唔單止好驚,仲覺得世上既男人真係好猥瑣,個腦只係識得搞女,D男真係好乞人憎。

然後MKC見到咁,就一下抽起左我件衫,因為我雙手比人壓住係背脊,佢就只可以將我既衫尾掛係我北半球上面,然後三個人就圍住望住我對豐滿既山丘,正當MKC想伸手將我個Bra扯落黎既時候……

「警察咪郁!」

三個MK連我都望去同一方向,原來有五個警察係度,然後果三個MK先放開我,雙手舉起。當警察慢慢行近時,佢地就即刻轉身走,然後有三個警察就去追,有個女警就過左黎攬住左我,係咁話冇事喇唔洗驚,我就係果個女警懷中係咁喊係咁喊,喊左唔知幾耐之後,我先肯收聲。

「冇事喇妹妹。」女警講

「嗯……」我抹抹眼淚,再索下鼻水

「好彩你有個朋友幫你報警咋。」女警講

然後我望望另一個警察同緊一個人講野,原來係Desmond,原來係佢幫我報左警,今次真係多謝佢。跟住我見Desmond好似比個警察問完野之後,我就行去講左聲多謝,佢就話好彩我唔放心過黎望下,唔係真係不堪設想。之後問Desmond果個警察問我心情平伏D未,叫我去警署錄返個口供先咁,之後我就跟左D警察去左警署。
有冇5個警察咁多呀...
咁岩姐
巴打加油
畢咗業幾年睇返好有中學嘅感覺
多謝 我都畢左業幾年喇 依加諗返都以懷念 比起返工 悶還悶但係開心唔算辛苦
25.Desmond的心意
之後去到警署時,就請左我入間房入面話錄口供,咁都係問返我去左邊,做咩野,點會經過果度咁上下,又問我出黎指證佢地肯唔肯咁?雖然我真係好驚,但我一定會出黎指證佢地!

錄錄下口供就有一個叩門入黎話捉到人,之後同我講人捉到咁,錄完叫我簽個名就走,到時會聯絡我。

一出房,原來Desmond佢都錄完,佢係過兩間房度錄。之後我Desmond行左埋黎

「Katrina,你冇咩嘛?」

「冇……返去喇。」我冇表情講

「送你?」Desmond問

「嗯……」我都由佢送,費事又再奶野啦

咁準備走時,果先攬住我果個女警就話

「伍小姐,你真係好勇敢,加油!」

「嗯…..我會指證佢地,等其他女仔唔會受害!」我講

「我地都多謝你肯指證佢地,好啦,唔阻你同你男朋友仔喇。」女警講完就走左

然後Desmond就跟住我後面一齊走。咁一路行我一路諗,成件事都好奇怪,點解係Desmond叫警察黎而唔係佢上前救我?咁一直行,行到去輕鐵站時Desmond都冇出聲,於是我就問

「做咩你唔出聲?」

「下……Er……」Desmond口窒窒咁

「其實你頭先係唔係睇得好開心?」我擰轉身問佢

「下……唔係呀,我……我……我……」Desmond口窒窒講

「答我呀!係唔係你都想好似佢地咁樣呀?」我愈講愈激動

「唔係呀你唔誤會喇,如果我衝左過黎,而又唔夠佢地打,仲點樣救你?」Desmond好緊張咁講

我諗諗下佢又錯唔曬,真係佢都比人打低埋咪GG,咁我又覺得佢都未衰曬,但諗到自己頭先差D比人搞時佢又冇出黎幫手果下,又真係忟忟地,所以最後佢送我返去既全程都冇咩出過聲。

到差唔多返到去樓下既時候,其實我條氣都比起頭先順返好多,都有諗過唔係佢我都比佢地女女女左。

「頭先Sorry呀,係我語氣重左,唔係你我都唔知點。」我講

「唔係既,我都有唔好,應該報完警再幫你既。」Desmond講

「算啦,你都係好心姐,但今日既事我唔想你同人講。」我講

「一定唔會,我會自動Delete,但今日陪你既記憶我係唔會Delete。」Desmond講

「下?!你講咩?」我問

「Katrina,可唔可以講我聽你叫咩名?」Desmond問

「冇啦啦做咩問人個名?」我好疑惑問

「因為都識左你一排,但我都仲未知你全名,其實我真係好想知,頭先聽個女警講你伍小姐,想問下你叫咩名?」Desmond講

「其實咪又係一個名,真係咁執著要知道咩?重要咩?」我問Desmond

「咁一個名真係咁重要咩?點解要唔肯講我知?」Desmond問

的確佢咁講我真係駁佢吾刀,我諗左一諗,算啦,又唔係咩秘密

「我叫伍潔瑤,英文名就係Katrina。」我講

「呀瑤……個名都唔錯呀。」Desmond講

「咪又係女仔名一個,都冇咩意思既。」我講

「就算有冇意思,對我黎講都係好有意思。」Desmond講講下面都紅埋

「下?!咪玩啦,咩好有意思呀?」我講,其實你估我唔知佢中意我咩

「因為我第一下見到你,就好似見到天使下凡咁,真係好正好氣質。你知唔知我見到你既第一下,我已經係認定左係你架喇?呀瑤!」Desmond講

「Er…..你想叫我中文名都係叫我呀潔啦,冇人叫我呀瑤架……另外呢,你講真架?」我一副詫異既樣問

「係呀,我真係好中意你架!」Desmond講

「咪玩啦,同你識左一個月都冇,又有幾中意我呀?同埋,你知我係個咩人咩?」我問

「咁感情可以培養既姐,可以慢慢再認識架,係唔係先?」Desmond問

「老實講,唔係話你唔好,其實有個問題困擾住我,我唔想拍拖住。」我講

「有咩問題咪一齊去解決囉,有咩唔可以一齊面對?」Desmond問

「唔好玩啦,我真係唔想拍拖住,我真係唔想拖住你,你搵過個啦。加上我自己既問題都未解決到,我唔想將個問題,搵其他人一齊同我解決。」我講

「你可以講出黎一齊諗架。」Desmond講

佢講完我地都靜左,之後都行到樓下

「Sorry,個問題我自己會解決,你係個好男仔,我諗有人更加適合你既。」我講完之後就轉身

「我到喇,今日唔該曬你。」我再講,然後就推門入去,跟住我聽到Desmond大叫

「呀潔,無論問題再難解決,我都會同你一齊去解決架,我永遠都會係你身邊去等你架,有咩事都可以同我講架,我等你。」

我聽到之後就擰轉頭望一望佢,佢舉起佢既手指公,我望完之後就擰轉頭望返前面,然後入Lift。我心諗,點解我會有小小感動?點解……?再諗,如果你知我本身係男,你仲會唔會對我咁有興趣?男人呀男人,你應該都係想同我合體姐。
今日早小小出 晏小小唔得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞