[新手][ 愛情][排球]那天成為女之後,我的人生不再一樣

506 回覆
43 Like 7 Dislike
多謝巴打 慢慢睇落去
今晚有文
幾like 男女互換題材 但想see 下一d 單純只有性別改變嘅故事 感覺好多作品都換埋樣貌分數 朋友圈子 例如毒撚變靚女 但無毒撚變毒絲
希望你會再睇落去 但因為已經設定左做靚女 但毒絲我諗都會係個樣唔算差果隻 因為變完樣衰毒絲都幾難寫 如果係樣衰毒絲可能就未必會男女互換 而係直接用女開波 我個人見解 而我大綱係前幾個留言都有講返下 有透露個劇情去向
另外我其實自己都幾like男女互換題材 但好似比較小見 我都係睇過兩篇
巴打有睇變文?
睇過這輩子是美女同魯莽天使 有冇推介 但會寫埋先睇 費事寫寫下跟左人地影子
10.男女排友誼賽
「Sorry,我會留意返,」我講

「我地唔係話你呀,只係覺得為左一個賤人搞到你自己咁,值得咩?倒不如你唔開心時,同我地講,我地都會撐你架。好唔好?」Bianca講

「其實我都唔知點講好,我覺得我好似怪怪地,明明心入面冇咩野,但見到佢地時個心又會拿住拿住咁痛。」我攬住Bianca講,愈講我視線就愈模糊

「呀潔……」Bianca摸摸我頭講

同時間,Carrie遞左張紙巾比我,我接過之後抹抹眼框講

「多謝你地,我冇咩野喇。」

「唔緊要啦,我地都會企係你果邊架!仔死仔還在,又何必為左果一個賤人傷心呢,你有能力令返佢覺得你比佢活得更好添。」Antonia就行左過黎講

「喂呀Antonia呀,唔好成日引呀潔學你咁係度收兵啦!」Ada同Bianca一齊講

「收兵?」我問

「拿!我講多次我唔係收兵架!都講到明我係對佢地無意思,佢地都仲要「鐘」個頭埋黎,我可以點喎。就好似有人係都要請你食飯咁,你推一推佢都仲要請,咁緊係卻之不恭啦。」Antonia講

「下?姐係點呀?」我成頭問號咁問

「拿!都話你實有興趣架啦!」Antonia好興奮咁講

「呀潔呀!你唔係諗住收兵掛?」Ada同Bianca好激動咁話

「下……唔係呀,好奇聽下姐。」我講

我聽到Antonia咁講,唔通以前之所以覺得佢對人好,其實係因為想拎著數?唔係掛,明明佢個形象係咁好,冇理由架……我諗到依度我其實唔係咁信Antonia係咁既人,但又從佢既說話入面覺得,佢又冇否認。我有一刻安慰自己係依度既Antonia先係咁,但老實講,係度既野同我做男既時候完全一樣,你話依度係另一個世界,我反而想信我仲係原先既世界多D。

點解我會覺得我係另一個世界?因為我又唔係好信一夜間所有人對我既認知係由男變女,仲要本身個女係有背景,所以我先咁覺得,至於係唔係真係好似我諗緊,反正都證實唔到住,再算啦。

突然一聲哨子聲響片全場,一望,原來係Miss佢召集。

「拿,咁今日我約左男排既隊員同你地一齊練習,咁老實講,唔係冇得打架,記唔記得大家目標係咩,唔單止係學界冠軍架,仲有係精英賽架!我都知只係友誼賽,但唔好因為咁而Hea打,得唔得?」Miss講

「好」我地係度講

「好,咁樣今日照返上場波既隊形出場先。」Miss講

當D球員出左去既時候,我望一望點解得五個既,之後全部人就望住我……

「呀潔你做咩唔出?輸到傻左?」Miss講

「呀!諗緊野,Sorry Sorry。」我伸一伸脷講

行到出去時,Antonia走左埋黎話「做咩呀?諗緊我頭先講既野?一陣打完再講你聽。」Antonia單一單眼講

我報以一個微笑再講「開波啦隊長」。然後就開始就左今日場Friendly.

男排就讓左我地開波先,首先係隊長──Antonia開波。一開,一個平飄球飛左去對面,男排接起時因為波飄而未能輕易接起,所以打遠左,令到Setter難Set好個波,最後個殺波唔算太大力咁殺過黎。

我地果面輕鬆將個波接起之後,我見我地既Setter──Carrie望一望我,咁我於是就準備拉後助跑等殺波。之後Carrie就將個波Set左比我,我助跑時已經覺得佢個波放得有D近佢,最後因為打右邊用右手殺既關係,個波比我殺左落網。

「喂呀潔,你做咩用右手呀?你用開左手架喎,你今日玩野呀?」Miss問

「唔係呀,我覺得多隻手打到波可能會好D,試試姐,Sorry。」我講,我心諗,唉頂,一時唔記得左,雖則話我依加隻左手好用姐,但都有小小想用下右手架。加上得幾日時間,邊有咁快變到呀。

「唔緊要呀,呀潔,遲D我地一齊練weak hand,依加打好場波先。」隊員都咁講

「好既,唔好意思。」我講

然後到男果邊開波,個波都唔細力,個波直飛到去後場中槌度,佢不慌不忙咁接起,飛向Setter,Setter望一望我,我就再準備拉後助跑等殺波,之後Carrie就將個波Set左比我,我一個助跑抽手起跳,果種感覺係做男既時候冇既。唔知點解依個身體雖然依一對C Cup稍為有D阻礙,身體既動作比起男既時候真係仲要好,我真係愈黎愈中意依個身體。

到時跳到最高點時,我係可以係網頂望到過對面場,唔單止係網頂望到過對面場咁簡單,時間就好似停止左一樣,係空中望住對面場,真係望得好清楚,好爽!

同時,係空中既排球亦都慢慢趺返落黎,我將左手拉後,我身體向後仰少少。以我對排球運動軌跡既經驗,加上依個身體既能力,我覺得可以一下殺落個波度。「PAT」既一聲,一個充滿住下旋既波就慢慢落落去三角位置度,無人有意識接起,眼白白咁望住球波落地。

就係咁,我成功為我方拎返一分。雖然岩先果一球撻Q,但拎到分就算啦,嘻嘻。原來依個身體出手都咁快,咁可以睇定D先出手。

就係咁,最後場波因為我拎左唔小分,成功險勝左我校男甲排球隊。

「嘩,呀潔,你做咩殺波狠左咁多既,以前你殺波係殺到,但力度同落點都冇依加咁刁鑽喎,講!中秋你係唔係去左特訓?」Antonia笑住問

「唔係呀。都話…….」我都未講完

「病左嘛!」Ada同Bianca異口同聲咁講

然後Aaron走左埋黎問「係呢,我地男排傾話想聽晚搵埋你地女排一齊食晚飯,唔知你地點呢?

「可以呀。」Ada同Bianca一齊講,然涕望望我

「Er……」我係度諗緊,我就唔知點解會望去Eva同Patrick果邊,佢地望到我望佢地,就行開左。

而其他人望到我咁,都話「我地冇叫佢架,你放心黎啦。」

「但唔係男女排飯聚咩?你咁樣唔比佢地黎又好似唔太好喎。」我講

全場聽到之後都好靜左幾秒,然後Antonia就話

「你地睇下呀潔幾大方,咁樣都唔同人計較,真係好女仔。」

「下?!」我紅都面曬咁講

「哈哈哈。」全場都係度大笑

「咁姐係去?」Aaron問

「咁男女排飯聚,唔黎唔係咁好既…」我講

「姐係黎啦,好啦!聽晚見喇。」Aaron好似好興奮咁講

然後我地就換都冇換,拎返自己個袋就走。我地行緊果時,Antonia就走埋我身邊問左句「係唔係想聽我既事?」
加速
再加既就驚拖文喇清
快手快手
睇黎大家都幾喜歡咁
留個靚名
幾有興趣睇
支持樓主
多謝大家先 老實講 我覺得好難每個chapter都咁好睇 總有一兩個冷場 真係既講聲 我睇下出唔出到多一篇 希望大家繼續支持
推一推 聽日出文
今晚有故
幫推
1. 唔好reply你上一篇文
2. 你啲英文...用返中文啦
3. check一check有無錯字之類再出文啦
1.ok
2.英文指....?d?打慣左
3.錯字就....我再check check 都趕住打冇check sorry
英文Miss果度
例如應該係why are you so late?而唔係why you so late
sor 太耐冇掂英文 冇留意
11.與Ada交心
「下?!」我問

「你唔想知咩?」Antonia問

「想呀。」我講

「你今晚得唔得閒?我地食住飯講?」Antonia問

「可以呀。」

「咁一陣七點半屯市等啦。」Antonia對我單單眼

無耐我地就黎到輕鐵站,然後就分開,搭車既搭車,行路既行路。咁岩我同Ada同一方向既車,咁因為我都唔係咁識Ada既關係,我都冇咩出聲。唔知點解我覺得全程係有D奇怪,Ada就好似我講野咁,但大家又冇咩出過聲。到差唔多落車既時候。

「呀潔,你今晚約左Antonia?」

「係….係呀。」我尷尬咁講

「你好想知佢點收兵咩?」Ada問

「又唔係既,只係……有D野我想證實下姐。」我講

「證實?」Ada一面疑惑

「嗯。有D野我真係唔知點講,我講出口,好似好科幻,但……的確發生左。」我講

「下?呀潔,你係唔係有咩想講?」Ada問

「我想問下你有冇聽過一個人,佢叫吳耀傑?」我問

「冇喎,做咩咁問既?」Ada問

「唉,果然……吳耀傑依個人從來都唔存在過。」我講

「呀潔…….」Ada一面擔心講

「Ada,有D野,我知我同你係好朋友,但……或者我遲D再同你講啦。Sorry。我落車喇。」我講完然後我就落車

「有咩唔同得我講架?」Ada問

「下?!你做咩都落車架?」我問

「呀潔,你做咩過左中秋真係怪怪地咁?你係唔係想講依件事?」

…….

…….

…….

「係呀…..」

「不如我地去公園講?」Ada講

就係咁,我地就去左公園坐低左,Ada就一面認真咁望住我,事到咁,我就慢慢同佢講。

「其實就咁既,我本身係男黎。」我講

「下?!我中學識你到依加,你都係個女黎喎,你小學係男黎架咩?」Ada好疑惑問

「我繼續講埋先啦,咁一開始我就係一個男黎既,我原來係男既時候,我都係讀依間學校,咁我又係排球隊成員,我又係讀依D科,依一班。而依一班又係你地依一堆人,只係得我一個,由男變成女。」

「下?!咁……奇怪?」Ada問

「係呀,咁因為一次學界輸波,個個都怪我,咁我好唔開心,咁岩完學界果一日就落雨,我返到去直頭行雷,之後我就係鏡入面見到呀潔,姐係依個身體……跟住我同鏡入面既呀潔一齊伸手去摸塊鏡,之後呀潔就問我調唔調轉身體?就係咁就同左佢調轉左。」我好認真咁講

「好……可以繼續。」Ada講

「咁調完之後,我醒時我就發覺我係醫院,後尾先知原來我係想自殺……」

「自殺?!」Ada捉住我隻手好激動咁問

「嗯。但就係死唔去,本身係男既我,就同左佢交換左身份,變成女,我諗之後既事,唔洗我多講啦?」

「唔怪得你唔見左人幾日啦。但你又會知呀潔既野既?」Ada問

「呀潔有寫日記既習慣,我睇返佢寫既日記,仲有Whatsapp呀, MSN呀咁上下。睇返小小野,同埋本身電話入面,都係有D相,所以先知D野。」

「但就知D唔知D咁?」Ada問

「係…….就係知你地大概係邊個,所以咪答唔到你地嘴囉,只係坐埋一邊聽,笑下就算。」

「但係同你問Antonia證實一D野,有咩關係?」

「因為Antonia係我係男既時候既女神黎,係好多人追果一隻。無論係氣質,學識,絕對唔會差,雖然係咁,但佢又好平易近人,唔會因為對方係個咩人而唔會唔理人,加上係打波時都散發住陽光少女既味道,單單咁都已經引人入勝。至於身材方面又唔差,唔會有多餘既肥肉係佢身上出現。絕對係女神級既人物黎呀!」我講

「所以……?」Ada問

「因為我發覺其實好似只係我變左女仔,其他野都係一樣,所以我好奇確認下究竟Antonia係咩人咁姐,其實係私心黎。」我感慨咁講

「見你語氣,似乎都好似get到下Antonia係個咩人啦?」Ada問

「都係掛,但我想聽下佢,或者其他人講多D。因為以前我好摺,完全係冇女性朋友,但男既好多人都好冧Antonia,你問佢地,佢地個個都會覺得自己係佢既真命天子,唉,所以根本問唔到D咩。」

「無錯呀,Antonia的確唔係D咩好女仔。老實講,我地知既未必係全部,但Antonia係我地女既角度覺得,佢成日都會拖住D男既唔同佢地講清楚,又會洗下佢地,真係唔係咁好囉!我地都講過架喇,咁佢意見接受,態度照舊,又可以點?」Ada愈講愈激動

「你做咩咁激動既?」我問

「呀……Sorry。」Ada講

「係呢,你又會咁信得我過,講依件事比我知既?」Ada問

「其實我都唔知,但我覺得你係值得人信任。」我講

「唔……憑直覺……」

「又唔止既,我見日記話呀潔會同你傾野多嘛。」我再講

「哈哈,就算係男既你,都同呀潔一樣,都係咁易信人,好彩我唔會呃你姐!」Ada笑住講

「係……」我面紅紅,頭dup dup講

「唔怪得你既行為咁似男仔啦,但你依加又似一個女架喎。」Ada講

「下?!唔太明喎……」我問

「其實你自己唔覺咩,只係幾日,你諗返你男既時候係點,依加係點?我唔知啦,雖然你行為上都似男,但同時有時你都似女,可能你自己唔覺姐。」Ada分析道

「嗯……」我繼續面紅紅,頭dup dup咁微笑住

「你睇下你依加,笑得真係好似一個女咁,老實講,我覺得你依加咁樣仲好,冇呀潔以前咁怕醜。」Ada笑住講

「其實呀潔以前係點?」我問

「何必咁執著呀潔本身係點?最緊要你做返你想做既野,我又覺得你唔洗Keep住呀潔以前既形象,但我覺得,呀潔會比較岩斯文向既形象多D。」Ada講

「姐係……」我再問
「咪叫你咪咁粗魯囉,咁簡單!起碼似返個女仔先啦,當然你想粗粗魯魯既,都可以既,但我覺得你斯文返少少,真係引死男仔呢!你又冇咩好乖乖女果種既拘泥,真架!你諗下啦。」Ada講

「嗯…..其實我都覺自己好似比起男仔時,都變左D。係真係唔似男仔咁再咁癲,多左野諗,乾淨整理左,同埋……好似怕醜左。」我講

「哈哈,咁都好正常呀,本身呀潔佢係比較怕醜既。點都好,你係唔係呀潔,我都係你好朋友呀。」Ada單單眼,比隻手指公我

「多謝你。」我面紅紅咁笑住答佢,然後就攬攬Ada

「你攬住我你有咩感覺呀?」Ada問

「又冇咩喎,個心好舒服囉。」我講

「冇諗衰野?」Ada問

「下?!你講落……頭先換衫時我望到你地,我都冇咩感覺,仲覺得好正常……」我講

「咦,咁睇黎你開始變緊一個女仔喇喎。」Ada講

「姐係點呀?」我問

「我估你男性既心理有機會被依個身體影響,但係好事定壞事就你自己諗喇。」Ada講

「嗯,依樣野,再算啦,點都好,多謝你,估唔到我要變左做女仔,先識好似你咁好既朋友。」我講到依度都有感覺到視線開始模糊喇

「傻瓜。」Ada再攬住我講
禁快同人坦白

估唔到
因為係朋友 都係一個 其他人唔會講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞