[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(4)

1001 回覆
50 Like 8 Dislike
呢堆其實點解要加密?
如果編劇大人/stanley上黎咪睇唔到囉
大家都講得好好
Btw 係咪仲未講會否添食?
其實是習慣還是合拍從來都難分。
相處時間久了,習慣都有傳染性, 當習慣變成生活的一部分其實巳經深刻到難捨離(個人覺得)
如果之後劇情有寫到阿水突然叮一聲意識到
原來已經習慣呢隻賤精係我身邊不停串自己flirt自己
其實成個進度已經smooth 好多

跟據之前Stanley係live所講
428那時有內心戲cut 咗嘅話
會否就係講緊上述的內心戲

同埋
我仲好在意之前Stanley係微博所講
428之後可能真係有阿水視覺出嚟

我感覺其實成班編劇係有心想搞好套劇嘅
從道具啊,連戲上都真係比起其實正劇好認真
我信編劇現家呢個階段會想好龔水個方向點行落去嘅

不過真心希望編劇大人
除咗繼續做好道具啊,連戲外
真係超級希望,係超級希望
咪再cut 內心戲
我明白上頭有交帶落,一定要show好個廣告街去哄廣告商
也係時間上控制得好好嘅
係劇情內容同廣告可作出個平衡就好
我地就繼續睇落去啦
好彩成功返到黎
龔燁呢個角色其實真係寫得好好
當然做果個都好好
如果之後劇情有寫到阿水突然叮一聲意識到
原來已經習慣呢隻賤精係我身邊不停串自己flirt自己
其實成個進度已經smooth 好多

跟據之前Stanley係live所講
428那時有內心戲cut 咗嘅話
會否就係講緊上述的內心戲

同埋
我仲好在意之前Stanley係微博所講
428之後可能真係有阿水視覺出嚟

我感覺其實成班編劇係有心想搞好套劇嘅
從道具啊,連戲上都真係比起其實正劇好認真
我信編劇現家呢個階段會想好龔水個方向點行落去嘅

不過真心希望編劇大人
除咗繼續做好道具啊,連戲外
真係超級希望,係超級希望
咪再cut 內心戲
我明白上頭有交帶落,一定要show好個廣告街去哄廣告商
也係時間上控制得好好嘅
係劇情內容同廣告可作出個平衡就好
我地就繼續睇落去啦
雖然依家遲咗開始,
但一集都係維持22分40秒左右,
應該cut咗啲廣告時間啫
個人覺得之前437舖排咗阿水唔信阿龔一齊搞萬聖節活動係幫佢,今次應該會講水信返阿龔一次。直覺最後會係偏甜

今個禮拜潮善同蓮輝都甜到爆,我都希望之後會見到呢啲糖尿畫面出現係龔水度 而家慢慢舖但唔倒退就可以了,寫好啲我等得架
最好巡禮講埋會加集數就最好
另外再次強調「請不要再cut走龔水任何一方的內心戲
內心戲只係合理化上集阿龔嘅行為
龔水線阿水形象單薄同關係不進則退嘅問題同內心戲冇直接關係
希望下集可以認真寫下阿水
唔好再無限翻兜阿龔默默幫阿水 阿水誤會阿龔嘅劇情
編劇有account

Great!!
希望我地呢邊啲idea 可以幫到編劇brainstorm
現家呢個moment 編劇應該會諗到龔水點行落去啦掛
首先要拆返415個炸彈同428個爛攤子
(其實我覺得某程度上428本身係會好經典不過時限關係畀人cut晒啲內心戲打亂咗編劇個算盤
之後兩個人關係同故事應該由阿水做主動,阿水性格遲鈍可以寫集佢點開竅(其他人點醒又好,講習慣譬如阿龔出差之後唔慣冇人煩住佢又好),昇華返兩人關係去回水嗰集嘅曖昧關係先,我覺得兩個人認定咗對方之後就算兩人來回曖昧無限loop都好過宜家由男方主導嘅單戀line
444後就448
期待期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞