[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(4)

1001 回覆
50 Like 8 Dislike

博士
可能劇組入面好多工水黨
Stanley個樣同少年風龔燁一樣勁怕羞
大家都想水水有個好歸宿
佢哋真係好識喺劇外畀福利cp黨,其他人又成日助龔
咁真實阿蟹始終結咗婚
避忌下好啲
那個moment又不是拍緊劇

有機會好想搵佢地集郵
阿蟹呢套衫好靚
平時見啲人著呢啲花會覺得似枱布/窗簾
但佢著就感覺好時尚
model身形真係唔同啲
睇阿工ig新相

鼻highlight好似好重手

唔知真人係點

對唔住,我放錯重點
唉 寧願人for fun FF下呢對龔博 有新鮮感哈哈哈
劇組相處得好玩得熟夠friend係好事
演員投入角色都係好事來的
但我真係好怕好怕見到啲fans過火咁留言FF真人CP
見到都尷尬
成熟啲啦各位
妹妹fans真係......
人地阿東有女朋友啦

雖然阿東講過女朋友好理解拍劇同工作有需要情侶檔出post同活動, 唔會「呷阿Jan醋」
(人地成年人好理智好成熟唔會咁無聊),都係個句 留埋啲咁嘅言 叫人難堪
仲要上bbc live 睇劇團...
唔知大家仲記唔記得兩日前嘅龔水MCQ啲題目呢
我估要做嘅都做晒,加上vol.2已經差唔多準備就緒,宜家就講下啲常見錯誤啦

首先好多謝大家踴躍支持,兩日內竟然收到超過200個人嘅回答
我一開頭預得20個人答㗎咋

好多人都有一個疑惑,就係究竟熊若水究竟入咗龔燁間房幾多次
答案係:8次
1. 220<天使的聖誕禮物>:阿水入去送聖誕禮物
2. 261<唔係我呀!>:阿水幫rebecca攞返張相
3. 267<報仇記>:阿水送咖啡
4. 267<報仇記>:阿水幫手喺龔爸面前做戲(好多人都好似唔記得咗呢幕
5. 275<嬤嬤鳳爪>:阿水搵鳳爪
6. 415<龔燁的秘密國度>:阿水send email
7. 415<龔燁的秘密國度>:阿水show忘了情相畀阿龔睇
8. 428<我不是曹太>:Welcome to your office

另外有幾題都好多人錯:
1. 雙下巴天使全名:好多人答咗「西方觀自在雙下巴天使」,而呢個名的確係有提過,不過係阿水講,官方名以阿龔講嘅作實(所以嚴格上其實答呢個答案嘅人係冇錯嘅
2. 扮情侶次數:一共三次(242<不能說的秘密>,280<燁來越愛你(下)>,428<我不是曹太>)
3. 熊若水對龔燁的稱呼:賤精先生(279<燁來越愛你(上)>)、死賤精(唔解釋啦)、家明(266<心戰>、267<報仇記>)、阿燁(242<不能說的秘密>)

有幾題係我個人私心加上去,譬如266<心戰>熊若水忍唔住笑嘅原因,因為呢幕我覺得阿蟹做得好好,所以對「佢好大粒眼屎」一句印象好深刻

今次平均分97分,低於平均分好喺呢幾日好好溫書,備戰vol.2
vol.2依然分3個level,另外level2同3會設有劇情篇、對白篇、稱呼篇同埋服裝篇
畀個提示大家:西裝、lift
呢次有啲題目涉及好大工程嘅research,所以等我confirm咗答案先會再post,但應該會喺呢個禮拜整好,敬請期待

如果想做啲咩題型或者有新題目嘅idea可以講出嚟㗎
辛苦晒你,多謝你咁用心,我要溫下書先
如果你問我呀龔個集著咩色西裝我錯硬
佢地一齊答過幾次lift
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞