[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(4)

1001 回覆
50 Like 8 Dislike
阿龔人設係 如果阿水有難會幫
但如果關於事業就連阿水都冇情講
因為阿水對佢黎講係一個未知會否在一起既人
都正常既。但真係劇情表達未夠
上述陳述都係出自stanley講先知 講真 佢唔講 我地係唔知係咁樣架
咁多編劇當中我覺得伍佩儀寫龔水寫得最好
carry到261互撚風格
回水兩集曖昧feel又得
原本以為曹總係助攻
而家兩次出現都冇好事發生

通常呢啲劇情最尾兩秒會補甜
就算415咁嚴肅 最尾都起碼有確定到阿水喺阿龔心入面嘅地位
但428最尾阿龔都係唔識死 阿水都係好唔妥
咁講啦
428的確比人狂cut係導致個故仔變得唔太順暢
不過我覺得阿龔同阿水講野
阿水都係一付”我不相信你啊,你實又玩我嫁啦”
但自己身體卻表現得很誠實,一付我又想知道個真相咁嘅樣
口過份不對心
如果Anita係Jenny到八到嘢返黎再加佢自己喺尋寶圖食嘅一手花生,可能佢就睇到更多眉目
然後到助龔
事業為重唔等於為咗事業可以出賣愛情,後者太唔討好,好容易寫過界
我自己觀察嘅話,
依度絲佔9成,
博香就多番好多巴打.
可能係代入感嘅原因,
好多人都想自己係阿水/博士,
有個對自己咁好嘅另一半

如果依度有巴打睇緊嘅話不如傾吓,
我想知男同女嘅睇法係咪會有唔同
我都幾鐘意區嘉慧 報仇記 燁來越愛你都係佢寫
雖然回水後都好甜 但唔知點解相較我會鐘意回水前嘅集數
不能說的秘密好似引起唔少爭議
但我都好鐘意尼集
Mandy呢啲咁廿四孝女友
我係巴打我都會瘋狂愛上啦
兵團,心戰,曹太三集都蕭國華自己寫嘅。其實會睇到佢寫工水的風格定義(心戰同曹太最明顯)但兩集都高質嘅,搞笑向黎睇的話。區嘉wai就好煽情,伍佩儀就甜酸苦夾集,好細膩又唔會過甜。何世傑寫愛情最正。。。。其實真係要睇邊個寫,每個寫手想表達的都不一樣
不能說的秘密好似引起唔少爭議

點解
不過有絕無僅有嘅阿水視覺嘅真命騙子都係出自蕭國華之手
編劇寫咁多集又要寫咁多條線,偶有失手都情理之中嘅
同埋蕭國華係寫開cls嘢㗎嘛,譬如啤啤的後裔
其實我覺得做sit com編劇真係好勁
每集差出自不同人手筆
但又可以做到劇情,道具上連戲
咁唔可以每個人設都完美既 係要有d缺點
係呢套劇每個都有缺點
咁先真實
仲有鳳爪呀

我幾鐘意蕭國華 佢應該有翻咁上下年紀
啲人話寫啲野係幾老土
但啲老土橋好啱我口味
佢寫啲集數次次都中我笑點
仲有陳可兒
愛情當入樽好高質,係其中一個我最鍾意嘅集數
都可能係尼集借工業正式斬斷博水,所以。。
我真係好鍾意佩儀寫嘅集數
(我成日提住好似變咗佢嘅打手咁 )

不過其實成組都好好,
tvb唔該加佢哋人工,
做編劇真係好撚辛苦,
尤其喺依度做
缺點都分係未可以接受嘅缺點
之前人設強調阿龔會造到兩全其美
被害者比人害完都會多謝阿龔
但428處理得好差
阿水除咗比阿龔累到一鑊泡之外毫無好處
就算唔計阿水本身對阿龔有成見
一般女仔比阿龔咁樣搞法都應該憎死佢
之前編審有分享佢地點度橋寫野 點樣寫一集劇出來
覺得佢地真心勁
同埋幾鐘意大家可以輪流寫唔同線
咁可以睇到唔同人構思多方面嘅故事
但知道佢地有時會抽籤決定邊個寫又覺得好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞