[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(4)

1001 回覆
50 Like 8 Dislike
其實如果有睇過開心速遞(26)嗰期,啱啱後博水時期,工業出場正值尼個爛攤子。留言的冷淡,白眼,不看好(當然初期家明演繹的確用錯力).今日就算見到尼啲狂迷都嘲笑唔落,縱然佢哋好撚畸哩,但一點一滴都得黎不易呀。
啱啱回水都有啲人話龔燁條線好悶
龔燁初初出係真係麻麻地,係後期先自然啲
啱啱回水都有啲人話龔燁條線好悶

各有各愛姐,咪咁啦
我相信如果之後劇情出色加上演員亮眼的表現會吸引到人嘅
正如我所講
劇情加上演員的亮眼演出
係會吸引到人嘅
咁龔燁一出場
一來一開始set佢係過場角色冇打算組cp
二來我想那時編劇要時間explore一下究竟龔燁呢個角色點行落去
成個角色啊些背景都屬於start up 狀態
咁我又覺得stanley一開始用錯方法去演繹係正常嘅
當初我覺得佢做到比較浮誇 (sorry stanley咪介意 )
但唔試過又點知效果
就係試咗同水水對戲係超有化學反應,人們又buy喎
先行到今時今日發展到呢隻充滿黑暗面,又常常自相矛盾又小學雞又pure又渴望愛的龔燁
所以
劇本真心好重要
否則,搵梁朝偉等咩影帝啊做都死
好彩當時編劇冇放棄龔燁線
stanley既表演亦都愈黎愈好
睇得出佢真係好用心落左好多工夫
一點一滴真係得來不易
係!
唔講其他
齋講industry 最後
係咁笑著屌豪仔個下
掂啊Stanley
佢將龔燁呢條友的性格啊背景分析等好細膩
咁其實都係因為劇本比咗佢好多background information佢進行龔燁大分析姐
一點一滴真心不易
我以前睇係普通觀眾不屬任何cp黨,都係夾啱睇到嗰集先睇唔會刻意追嗰隻。賤精來了嗰集有睇,心諗處境劇都有啲跣人揹鑊去上位嘅衰人又幾非一般,反而會想留意下呢個人之後嘅發展會點。
其實用普通觀眾心態去睇可能唔洗理咁多愛情線,多膠多笑位就ok,因為處境劇用嚟送下飯嘻嘻哈哈咁又一集。所以編劇點樣喺一集裡面去平衡普通觀眾同埋cp黨所需要嘅嘢真係唔容易

BTW,除咗龔水主線都想睇下阿龔會唔會再有啲搞笑劇情睇下,因為阿水熊家嗰邊大把呢啲戲
佢果個一秒變面真心睇到驚
角色揣摩到好似自己係龔燁咁
同埋對觀眾好好, 真係好唔話得
希望之後可以比多啲發揮佢
其實用普通觀眾心態去睇可能唔洗理咁多愛情線,多膠多笑位就ok

其實係嫁
所以如果被安排做愛情線又要突圍而出
其實要下一輪功夫
加上劇本的幫助嫁

不過我覺得sit com 普遍寫的cp線都幾受歡迎幾高質
同事三分親的俊娜
畢打的賞昇
正劇就

所以話
劇本係真係真係好重要
你咁講我反而諗起Stanley話428cut咗佢好多內心戲,明明佢宜家啲內心戲先正但無得睇
冇辦法啦,一集其實得果22分鐘,塞唔落咁多野。做上下集又可能唔夠料…………
如果有得放上網俾觀眾睇翻就好 cut咗感覺有啲嘥
同埋其實有少少驚cut完會影響劇情
唔多唔少一定會有影響架喇,不過觀眾對處境喜劇個要求冇正劇咁嚴格,通常笑下輕鬆下就Ok, 冇幾多個好似我地咁認真。
都唔係嫁
我覺得大post 嘅巴絲們都好撚認真睇劇

應該咁講
因為現家時代唔同咗,觀眾多咗選擇
咁要求啊自然就會提高咗
否則啲人都唔會恥笑tbb道具是是旦旦啦

而我覺得劇組就係知道上述我所講的趨勢
無論係劇情連戲上丶道具上
都盡量回應著現時觀眾的需求
呢個係值得一讚
睇得出劇組好認真盡量減少錯誤

當然,現家去到成400多集,總會有百密一疏情況
我個人覺得就係industry 個集
龔生誤會媽呢空出賣佢果個位
呢頭黑化ed
轉頭又繼續笑笑口
根據之後stanley係ig 的解讀
希望之後會再有劇情講翻呢個位
燁來越愛你果兩集好高回響 阿工要走先多人想睇 真係失去左先學識珍識
加上阿工回水之後啲演技好左 個人設又全面啲吸引啲 幫stanley圈左唔少fans 係social media又識do 呢啲真係一步一步經營番黎
又up多條
蟹蟹好QT呀
乛⼁⼀阿水變咗直髮?好令
冇戴眼鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞