Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
佢話佢無磨我牙齒鄰面喎,佢話我本來就係咁,我之前又無close-up影過啲牙,可能本身就係咁?我都唔知了,但夷家望落個shape係真係怪
唔係成口磨,大約5條倒啦
但磨過就好明顯,因為直到核爆、好大機會唔完全parallel(我係少少唔對稱都會抓狂 )總之自己睇得出唔自然
同原生既牙縫好唔同
Same.... 我隻門牙真頭係歪左,但唔靚都算,最驚蛀牙爛牙

由上面睇係咁樣
仲要本身下排牙係完全齊無叠埋都可以磨到咁,我真係唔知可以講咩
我嗰間學生價箍invisalign磨牙plan26個箍包retainer無包洗牙$38000, 無學生優惠就大概$40000-45000, 睇你個case係點,剝牙另計。
會唔會係你牙醫問題?
我都係Invisalign既牙套黎箍但無乜問題
痴實會用條條 有空間用碟會用碟
用bur ipr我都見過
26個箍咁少? refinement收唔收錢?
我見過有38000包1st stage, refinement, retainer
因為佢洗牙好平 所以唔包
剝牙另計但收得平
我都唔知點解咁少,第一次refinement唔洗錢
係咪元朗
唔係
你有冇問埋如果要第二次要收幾多錢呀?
無,好多人要兩次refinement架咩?
唯有比心機d刷牙
至於磨歪左,如果你同佢講返,我估佢只可以再磨多d令你「直」返 即係又要博
然後靠cool慢慢拉返埋兩隻牙

我果陣係咁
佢都係咁講,拍番埋就無事 死都唔再磨,隻牙已經細過另一隻,再磨仲得了 同埋門牙咁細隻,磨多啲都好驚珐瑯質得翻好薄一層,隻牙而加已經有時會痺痺地
同埋而加想問牙醫有無得就咁用樹脂補補條邊,起碼多一層保護
投訴醫護人員的常見例子

病人接受治療時,十分倚重醫生的專業水平,但治療過程隱含風險,因此病人對治療有所不滿的情況時有發生。

以下是一些投訴醫護人員的常見例子:

沒有為病人提供及時治療或看護;
沒有將病人轉介至與病患相關的專科醫生;
沒有解釋治療程序,以及沒有知會病人治療所涉的風險;
沒有為病人提供其他治療選擇;
診斷失誤;
手術後在病人體內留下手術儀器;
沒有為病人安排跟進診治或進一步測試;
延誤診斷;
未經病人正式同意進行治療;
用藥失誤;
手術過程粗疏;
延誤轉介至專科醫生;
診所或醫院出現系統失誤;
使用未經消毒的器具;
人工髖關節置換術出現早期失敗;
分析X光片、檢查和其他測試結果時誤診;
在醫院受感染;
不理會用藥禁忌仍為病人注射疫苗。
請緊記,治療效果不理想不足以支持閣下指控醫護人員疏忽。閣下不能因為接受一連串治療後未有痊癒,便指控醫生出現醫療疏忽及索償。

http://www.hkclic.org/tc/topics/medicalNegligence/
IV. 我可在甚麼情況下,就醫療疏忽提出索償?

醫生及醫護人員治療病人時,肩負照顧病人的責任,然而,醫生並沒有責任治癒每一個病人。醫生的責任是在治療過程中,為病人施予合理的專業技巧和照顧。一般而言,只要醫生所做的,是依據認可為合適的做法而行,即使其他醫生在治療相同病症或傷患時做法可能有異,該醫生亦不會被視為疏忽。

若醫生無故不跟從慣常做法行事,因而導致有人受傷,該醫生便很可能沒有履行「謹慎責任」(duty of care),亦會被視為疏忽。

在裁定醫生是否失責時,必須確立以下三點:

在治療時,有一般慣用的醫學實務程序可供依循(即有先例證實可行或已獲認可醫學團體承認);及
負責治療的醫生沒有採用上述的實務程序;及
行內擁有正常技能的人,如以一般謹慎程度行事,都不會採用涉案醫生所用的治療方法(例如醫生忽略治療的其中一個重要步驟、或施行的治療方法是任何一名合理醫生不會採用的)。
http://www.hkclic.org/tc/topics/medicalNegligence/4_Under_what_circumstances_can_I_make_a_claim_for_medical_negligence/index.shtml
好似話喺香港告牙醫好少會成功?我睇落又好似唔係好嚴重,無流血無發炎嗰啲,我覺得牙委會唔會理我
係我遇著嗰個手勢唔好啫
要有另一名醫學專家幫你做證,亦即係你要搵下一個牙醫幫你睇,如果佢都覺得呢個牙醫有疏忽嘅你就可以叫佢幫手做證

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20040613/4107837
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞