Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
我咪話我無做夠research都責仼囉 你講到你咁經驗,咁我都希望你下次未搞清楚人地個case就唔好一味話人錯,人地相都未俾你睇過就無啦啦俾你串,真係會好無奈
填返琺瑯質啲牙就會齊?
做得多invisalign既醫生通常好talk得
被佢說到唔出奇
巴打係同行?
其實樓主被人亂咁磨牙已經好後悔好慘 佢開post都係想提醒下啲後人要慎選牙醫姐 唔好嘈交啦
多謝你明我用意
重以為中大洗
唔知以為你係orthodontist , 一百個case真係好多呀, 仲要唔係你做, 你只係在旁assist
唉 我今日都磨完牙
話說我有隻門牙本身已經磨左0.5mm
今日上新attachment 開始第二round
個牙醫係未經我同意下幫我磨多0.4mm,姐係磨左前後0.9mm,之後我問返醫生點解磨咁多,佢話我本身冇磨到0.5mm,所以都冇問題...我覺得佢講大話,大家點睇...
我同你情況一樣,個牙醫都係咁講。你係咪度清楚total係0.9mm? 佢係磨你邊隻牙? 不過牙醫就算做錯都唔會認,唔會承認責仼。我前幾日去左另一個牙醫,佢就話呢啲所謂嘅分開幾次磨根本好難好準確掌握磨左幾多mm。好似我咁,我無剝牙根本係好唔夠位,所以個牙醫點都要繼續磨先會夠位俾啲牙郁。

另外就係,新consult個牙醫都話我而加嗰條一條特別大嘅縫係因為我原本個牙醫磨斜左,簡單黎講即係佢失手磨多左。我已經consult過兩間牙醫都無suggest我補番條縫,一黎可能唔算非常嚴重,二黎可能好難補,三可能補左都好易磨蝕。我嗰條縫係大概1mm,門牙已經係俾佢磨到唔對稱....

我嘅話就對我個牙醫無哂信心,亦唔會再俾佢磨,因為而加我已經敏感牙齒,啲牙無端端都會酸軟,尤其俾佢磨多左嘅門牙。而加等緊consult多幾個牙醫, 諗住剝牙再箍過,新consult嘅牙醫都話我明顯嘴突,一開頭就應該剝牙,佢見到我個plan全部牙磨0.5mm都打個突, 仲要磨完啲牙排牙都係會暴暴地同嘴突。有frd就叫我投訴個牙醫,廢事佢再害人。唉。最慘唔知而加quit佢會唔會要我俾埋啲尾數。
下排其中一隻門牙total 磨左0.9mm, 搞到隻牙成個長方形咁,好窄

佢磨完係要我主動request,佢先俾模擬圖我睇...話岩岩磨左0.4mm...
下,咁都得?但唔係話一條縫最多最多淨係可以磨0.5mm咩?I mean如果佢真係唔夠位點解唔喺隔離啲牙偷,要再磨門牙。Btw我而加門牙都係長方形...
係呀美國牙醫協會建議一隻牙最多模0.5mm
佢答我個原因係因為佢之前冇跟足去磨
可能係因為我個隻門牙係斜既,所以要磨牙先可以令到兩隻門牙拍埋
我上排有隻鬥牙唔夠位出黎,凹左入去
下排有少少前後唔齊only
就咁睇好似係有啲倒三角。不過唔磨都磨左,唯有之後每次都問佢今次要做乜先。
完全係痴撚線
我係隔離房姑娘幫我上完attachment 之後就入醫生房
個醫生話幫你打磨返d attachment 先,之後磨完冇問過我就磨埋牙鏠
有啲牙醫真係當啲patient乜都唔識,仼佢攞佈咁。牙呢啲野仲要玩一世 呢個係我個case
都磨得幾多下,不過唔多過0.5mm都冇咩問題啦
Btw 你個牙醫會唔會拎沙紙磨你d牙?
我有d牙本身電腦圖明明冇話要磨,我個牙醫會用沙紙磨10下左右,佢話會多d空間,完全好似隨心 鐘意磨邊到就邊到
問題磨到咁最後都係會嘴突。會,勁求其,條條都磨下,所以先開始覺得唔對路。我問佢點解,佢就話磨好少咖咋,偷少少位俾啲牙郁,但我頭先都講左,另外兩間牙醫都話佢地唔會咁做,會度住黎磨,一係一開頭就磨哂,驚之後加磨會唔準。我開始懷疑我地係咪同一個牙醫。
我個牙醫姓趙 好多人睇架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞