Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
我都係磨牙+invisalign 已經箍完好耐
我記得我係分幾次磨 確保夠位先會磨
同埋我個case又真係唔洗剝咁誇張
下排真係磨多左
後面都有,但影唔到,好嬲自己
咁係你個牙醫問題啦 唔想剝就唯有磨牙嫁啦 唔係咪唔好箍囉
磨0.5好多嫁喎 平時見醫生幫病人磨都係0.2/0.3 同埋唔會隻隻磨 磨完之後會用間尺度下嫁
上網睇到好似有個叫樹脂補牙,我朋友都試過,就係啲牙崩左,直接可以填番,但都好易會磨蝕,但可以無限補。夷家諗住襯個牙縫未合埋睇下有無可能可以補到,起碼多層保護之後無咁易蛀。
我嗰個完全係free hand..... 其實我可唔可以告佢
如果牙齒真係好迫,千祈唔好勉強磨牙,應該選擇剝牙/distalization(將大牙移後)

尤其是invisalign, 成日要人一開始就磨牙...牙齒疊埋一齊,磨得準(0.2-0.5mm),又要磨得似牙形,有幾多牙醫做得到
轉醫生 咁求其 比佢磨到咁番唔到轉頭
樹脂補牙(composite resin)其實就係平時用開其中一種牙色物料
唔係新奇事
exactly....
係咪通常牙醫都有得做,好想補番牙周圍起碼睇落正常啲
我都諗緊轉... 但唔知有無人執到手尾
不如你問清楚牙醫
呢條牙縫係咪要磨咁多,大約幾時先開始收
醫生有電腦model, 應該答到你
invisalign 轉醫生都唔係咁易
要填form通知invisalign官方
將你d資料去第二個醫生account到
嗯,我下星期會直接問佢影張Model, 但無記錯係0.4-0.5mm,無乜可能係1mm,which is夷家門牙個牙縫嘅闊度,後面牙仲有....
剥牙都係冇一對 宜家全排牙都冒險
咁複雜㗎?
諗緊定係直接唔做invisalign,重練鋼線算,但多謝你個提議,之前都無諗過email invisalign
所以特登開個連登ac同大家分享,希望少啲人中伏
最抵死係要得到之前個醫生既同意
.....咁白痴,話時話巴打你咁清楚嘅,有箍過invisalign?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞