Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
但夷家隻牙少左咁多珐瑯質保護,如果唔補我驚好易蛀同敏感牙齒
係咪瓷牙貼?好似係要磨牙,然後痴一塊野上去,仲好似好多失敗例子,最重要真係唔想再磨牙,真係磨左就無
醫生同我講,我只係上側門牙偏短少少,咬合唔係問題,不過如果對牙齒整齊有要求,可以選擇再磨少少(當中包括門牙都會磨),然後再將隻牙慢慢拉出少少,但係會令牙肉更易敏感,食雪糕都怕牙肉酸痛,好難抉擇
係真係伏... 雖然我都應該做多啲research。恭喜你箍得成功。
你又知磨0.5mm? 自己量?
嘩,巴打都幾慘,唔睇圖都好難想像巴打啲牙箍到咁樣,個牙醫真係好唔負責任,照咁睇,怕且都要再箍大半年以上先至整齊返
好大機會會敏感?咁唔好啦,如果唔係差得遠... 成日酸痛好辛苦,我夷家已經有啲...
invisalign有出個圖寫明磨幾多
其實我係女仔... 最慘係磨衰嘅牙無得番轉頭
其實副牙齒遠睇無乜嘢,近睇先覺得上側門牙又肥又短咗少少,其他牙都有好少嘅凹凸位(唔係近睇都唔多覺眼),所以先有啲心思思要唔要磨牙
我啲牙咁樣樣淨係26個箍,我見到都呆左。你就好啦遇到好牙醫...
近睇都唔多覺就算啦
你琺瑯質都有問題?我覺得就算喺我有生之年發明到出黎,都會好貴... 所以都係無乜期望
你講你定我??
OH SORRY(眼殘自膠 ) 絲打真係慘,磨咗真係一世,就咁睇副牙,只能慢慢將上排啲牙拉返出少少先正常返啲,無乜可能再磨牙了
你宜家第幾副?
我上次覆診佢二話不說又搵沙紙磨我啲牙,磨完我就問佢點解仲要磨,佢話佢岩岩只係磨左0.01mm, 係等佢有多少少位拍埋,聽佢語氣係之後都會磨,然後我真係覺得我要轉牙醫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞