Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
係吖,但本身嘴突,剝左個下巴應該會靚啲添
Enamel regeneration同啲牙齊唔齊有咩關係?
60mm你睇下有幾闊先
佢係磨得你好核突 但拉60mm 26副箍真係未必做到 咁佢只包你26副箍
同埋仲要諗將來你老左個面形架 仲要睇你本身係哨牙定倒及

同埋你都洗濕左個頭 如果出面有醫生肯接當然好啦 冇既你係繼續箍定係唔再箍?
修正一下先
invisalign ipr 係每條牙縫磨最多0.5mm
所以最多得5.5mm
我數學唔合格 自膠先
佢無限定幾多個箍,只係我磨牙呢個plan得26個箍要戴,但唔排除多箍會貴啲。都箍到一半,所以都係繼續。我係少少哨加包包面加下巴短,類似咁。
我識人箍百幾個箍 唔剝牙都唔使40000

同埋你當初有冇同牙醫講你想剝牙箍
其實個模擬圖都係寫出黎 如果你request既佢可以寫幾個比你睇
同埋唔一定好似張圖咁剝第一小臼齒
另外就係你棚牙未必同張圖既情況一樣
而加都磨左咁多,再剝就真係驚塊臉會凹,所以轉醫生個醫生都係幫我拍番齊,咁就廢事嘥錢轉了。
同埋就係你所講既剝左牙箍下巴靚啲
你剝既係牙唔係骨 唔會對下巴有咩改變
除非你鋸左舊骨
我一早決定左喺另一間箍鋼線,個牙醫叫我剝四隻箍鋼線,去呢個牙醫只係想剝牙。但佢講到我剝左會太凹,又話我唔係嘴突,唔係哨,要磨都係磨少少,對牙齒無影響,又話鋼箍好難清潔,就真係信左佢。咁我認我應該做多啲research先決定嘅。然後我見其他人啲case個牙醫會show哂有剝同無剝嘅模擬圖俾patient睇,但我嗰個淨係俾左磨牙case我睇。我意思我面型同幅圖似。不過而加講咩都無用啦,都係照箍完就算。
點解你唔信我對我啲牙嘅理解 我係牙性嘴突,所以箍牙有幫助。
btw你係咪介紹診所俾我個絲打?
即係你本來只係想呢位牙醫幫你剝牙,然後佢叫你箍invisalign?
Bracelet的確係清潔好麻煩
食完每一餐都要用牙縫刷逐粒釘釘刷四邊 刷唔到就會蛀 除非你可以有咁多時間同心機 唔係唔好揀bracelet
覆診密過Invisalign
exactly. 而我之前個牙醫表達能力有啲差,但上網search過佢手勢ok, 佢又無講清楚我係哨同嘴突。之前只係以為係我啲牙唔齊所以下巴睇落唔靚,所以先聽左呢個牙醫講。相反呢個牙醫好識講野,講野個feel好有說服力。
但鋼線夠力嘛,又快啲
因為好多人都當自己係牙醫覺得點樣做先係岩
暫時睇到既佢最多都係磨得核突

同埋你而家咁堅持剝牙夠位做 係因為佢磨得核突姐
唔係因為最後箍完唔靚
如果當初你箍左bracelet 剝左4隻牙 最後箍完係凹左落去 你其實都係會上黎呻

唔係
如果我介紹得既就會係38000都唔使 由頭跟落尾 仲會寫兩個plan比patient睇既醫生 我介紹左至少廿個人去睇佢 咩treatment都有 feedback都好好
同埋我介紹比人個間從來唔做學生優惠
Invisalign每日有60gram力去郁啲牙
Bracelet係可以好快 但太快會令到牙腳縮短
而家技術除非係專科case 兩種其實時間唔差得幾多

睇得牙就係要手勢好 做得靚
你係要貪平貪快既大陸大把
你咁講其實你都唔知我情況係點啦,何必瘋狂judge呢 Even之前未覺得佢磨得咁fail我都有擔心箍完會假哨/嘴突。你咁講,如果我剝左真係箍得好靚呢?不過而加假設咩都無用啦,我自己都有責仼嘅。
Ummm其實點解你要咁mean, 我講左咩得罪你?我又唔係因為佢有discount就箍佢,而係佢講到invisalign好啲我先轉。
因為你judge牙醫 唔否認有啲牙醫係廢既
但你會睇佢係因為佢有專業資格 佢persuade到你
你話剝左箍下巴會靚 你唔係牙醫又點知?

你同啲廢老話牙痛因為熱氣 飲完涼茶好啲冇分別
咁你又點知我judge得唔啱?你講到自己咁專業你無見過好多case都係剝完箍又箍得好?你又唔知我個case,你無啦啦咁mean做咩?我無話你一定錯嘅,但你完全無見過我啲牙同面型就話我係錯,又無見過我個牙醫,你覺得你咁樣make sense咩?
乜都唔知又要鬧人都好有廢老嘅風格喔
範*
我見過過百個case
有剝牙有唔剝 就算剝左都要ipr
同埋冇見過26個箍就完first stage
至少都50up

我冇話你牙醫冇問題 但你就係信佢專業先至揀佢
下次揀之前做下research睇多幾個牙醫 上網search下先 同埋搵熟人介紹

就好似個個偷拍裙底既牙醫之前上網都有人講 但都係好多人睇

做research真係好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞