Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
咁我都係唔磨了,牙醫建議我做收緊牙縫就足夠,太執著牙齒唔夠平的話咁就需要再磨牙,再箍多大半年先齊,有機會造成敏感牙齒,諗起都驚
我個別case啫
屌book左月尾,又係學生優惠,睇完好驚
記得問清楚啲野!唔好俾佢亂黎
Update: 今日consult另一個牙醫,佢唔建議我補牙縫,因爲補完都易蝕/脫落,亦唔suggest我再剝牙,因爲面型應該會太凹。Overall就係佢話都無乜野做到,invisalign轉牙醫轉plan會好麻煩, 所以佢建議我照繼續箍,但要清潔得好好,多用漱口水,因爲有fluoride可以保護琺瑯質,但牙都唔可以刷太多,清潔過度對琺瑯質都唔好。但係個醫生話佢地磨牙係會度住磨,磨完會拋光, 會浸一浸chemical保護番啲琺瑯質。個牙醫同姑娘聽到我個case都shock左。 之後會再問下其他牙醫。
箍左年半有多就搞掂
我跟足1日戴22小時
樓主可以留個tg 我做診所 可以比你上黎睇下咩事
牙醫其實監管得好差
基本上佢貪錢比unnecessary treatment你都告佢唔到
點樣界定unnecesdary treatment 先?
其實invisalign都唔係necessary treatment...
難監管=/=監管差
整牙腳 導牙根 牙套 一大堆treatment
但有時佢地未必用最合適果隻 而係諗邊隻最賺到錢
牙醫唔諗病人實際需要, 只諗邊樣treatment item, 同地產商唔諗市民人道需要, 起百幾呎納米樓賺到盡一樣,
雖係唔付合道德, 但唔係犯法
私家牙醫都係生意人, 要佢地完全唔諗自己荷包, 實在要求太高過
你自己都做唔到la

另一方面, 我地對牙科既認知同牙醫差別太大,
"蛀牙唔一定痛, 痛唔一定係蛀牙"
都唔係個個都知
我地邊有能力判斷牙醫建議既治療係唔恰當
不過都好在私家牙醫係一門打開門口既生意, 你唔同意A牙醫既建議, 咪去B牙醫到拎second opinion囉, 好似樓主咁
牙醫其實監管得好差
基本上佢貪錢比unnecessary treatment你都告佢唔到
點樣界定unnecesdary treatment 先?
其實invisalign都唔係necessary treatment...
難監管=/=監管差
整牙腳 導牙根 牙套 一大堆treatment
但有時佢地未必用最合適果隻 而係諗邊隻最賺到錢
牙醫唔諗病人實際需要, 只諗邊樣treatment item, 同地產商唔諗市民人道需要, 起百幾呎納米樓賺到盡一樣,
雖係唔乎合道德, 但唔係犯法
私家牙醫都係生意人, 要佢地完全唔諗自己荷包, 實在要求太高過
你自己都做唔到la

另一方面, 我地對牙科既認知同牙醫差別太大,
"蛀牙唔一定痛, 痛唔一定係蛀牙"
都唔係個個都知
我地邊有能力判斷牙醫建議既治療係唔恰當
不過都好在私家牙醫係一門打開門口既生意, 你唔同意A牙醫既建議, 咪去B牙醫到拎second opinion囉, 好似樓主咁

之前做過年幾牙科姑娘 跟過超過5個醫生 冇一個醫生會磨到咁樣

通常treatment未完都唔建議轉醫生
同時十居其九牙醫唔會接人地啲屎 無謂拿屎上身
都啱
但醫科一向比較講道德
好似香港唔會亂吊鹽水 但大陸會
牙醫正正缺少依樣野

而樓主個Case就係牙醫想快手拎錢 揀左磨牙出事
所以Second opinion 真係好重要
杜牙根同牙套係牙科黎講係一set既
杜完牙根既牙係冇生命 好脆弱好易咬爆 牙套係用黎保護隻牙
當然牙醫唔會迫patient一定要整牙套 只會強烈建議
Invisalign黎講做法一係剝牙 一係ipr 一係兩樣都做
醫生有責任令到patient箍完係靚
樓主去睇另一個牙醫 個牙醫都話剝左塊面會凹會唔好睇
證明當初個牙醫係有思考過 只係真係ipr得好撚差

同埋如果你覺得個牙醫係專業失德係可以同dental council投訴
另外係可以睇到個醫生邊年邊到畢業
磨牙要磨得靚, 唔比剝牙易
同埋磨牙用既時間肯定比剝牙多
佢磨得差唔等於告得入專業失德喎
Unprofessional conduct/ misconduct係好難告得入, 尤其是牙醫
病人又唔暸解當時情況, 作供佢話經過專業考慮都得

相比起公立醫護, 牙醫真係好少比人告得入
所以我都無諗住投訴佢啲咩,淨係想睇下有無得補救。琴日去覆診我講哂我有咩concern,佢表示唔覺得有仼何問題
剝牙快既落麻醉加剝可以十分鐘 都可以剝超過一個隻
磨牙用既時間點都唔會多過剝牙 剝牙唔係你想像中咁易
磨牙可以用俗稱飛碟既鐵片 用high speed推動
都可以用一條條既手動磨既條條
ipr可以5分鐘內完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞