Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
咁就一世啦
我之前做鋼箍, 剝4 隻, 其實唔係凹好多, 只係箍緊個陣覺得凹D, 箍完正常返, 比未箍瘦左dd 咁多多, 真正令我臉瘦係剝智慧牙, 所以你臉型標準既話, 唔好攪智慧牙
有磨牙,完全冇你講既問題
啲人又話剥智慧齒唔會瘦面既?
但我下面兩隻智齒都橫生,好似一定要剝。聽你咁講我有啲想剝四隻牙重練,因為我有啲嘴突
我黑仔
我自己箍緊invisalign個間都唔錯
有興趣可以交流下
TG: beagir
睇到磨牙呢兩隻就覺得啲牙好痹
問題佢有啲牙磨得特別多,最嚴重就係門牙俾佢磨到唔對稱,同埋磨走太多琺瑯質驚以後好易蛀。仲有佢磨壞左啲牙個shape...Btw頭一兩個箍真係幾痛下,我完全明
exactly 大都算,仲要歪哂
咁都算快窩
其實磨牙個過程係點?
唔齊
有mok牙
應該係醫生問題
你可以上YouTube search IPR/片切/磨牙縫,會有得睇。我嘅話就係佢有個電動,上面有塊圓形刀片係咁轉,類似鋸咁樣切你啲牙。轉速都幾快,好似唔易控制,that‘s why話好睇佢技術,切嗰陣feel到啲牙有啲酸軟。然後有啲位佢會沙紙直接用手磨。但唔知其他人係咪都係咁。
又話牙齒好硬,點解沙紙都磨到
因為張沙紙勁粗加佢勁大力
我都係全口磨牙
但冇你偷得咁多
好似0.2-0.3mm 左右
依家箍完咩問題都冇
冇唔平,食冷熱都冇問題
箍完已經年幾
成口已經穩定曬

個別牙醫問題
唔好講到所有人都有問題
我箍前造咗個牙模send 去美國
番嚟睇曬電腦模擬嘅每個步驟先決定箍唔箍
除咗牙醫人手問題之外
根本冇可能出錯
一直都係講緊係我個牙醫有問題,只係叫大家留意下,畢竟唔知幾時人手做野會出事
同你一樣 亦都無咩敏感牙齒情況
我都係智齒橫生, 全身麻醉剝哂, 我唔知你本身臉型點, 我未箍果時有D babyfat, 同有D 哨, 而家臉型正常, 唔瘦唔肥. 如果你由頭到尾都未攪過D 牙或者都可以考慮下鋼箍, 但係而家都已經磨左牙, 你盡量睇下有無方法唔剝牙攪返掂先啦....
下,我啲牙無你咁嚴重唔洗橡筋都28個喎
你個牙醫食屎啦
我係磨牙的 牙醫有用間尺度 磨0.2左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞