Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
噢,咁唔係同一個
唔係呀
大家有無矯齒專科介紹?想剝牙再箍過
我都岩岩磨完,本身個paln係磨0.5mm, 但淨係磨左0.4mm,我個牙醫話唔會一次磨太多,要睇埋之後個效果。同埋點解樓主個垃圾牙醫會磨埋牙既下面同牙面
牙面原來係無磨嘅,但問題係佢手勢差,磨到啲牙縫係歪嘅。好灰,而加想剝牙再箍過,唔要再俾佢磨牙,都唔知有無牙醫肯接手。
我岩岩都check過一次我磨左果啲,基本上每一隻牙都有磨,除左係本身太唔齊啲牙重疊左見唔到牙縫果啲
我上排有一隻重叠得好勁,而加出番黎就見到磨到斜哂,好驚完全出哂黎會見到牙邊邊個邊有條深色左嘅線,即係佢磨得好勁但又斜左嘅位下排啲牙明明一開頭就齊,打直磨佢都可以磨到咁,只能怪自己黑仔,希望你唔會好似我咁

應該冇斜到,呢兩隻係上排門牙,今朝岩岩磨
😂😂好高清,無斜就好
樓主其實搵專科都唔代表好,我以前cool過一次專科用鋼線果隻,cool左兩年但出到黎效果好一般,上排有一隻門牙一樣係唔齊

依家因為cool完之後太耐冇戴固定器,所以又要黎多次Invisalign
唔係呱,咁驚,你啲牙本身係點?我而加係想剝四隻令個嘴無咁突咋, 但有啲驚個牙醫較得唔好會箍過籠
本身係哨加嘴突,條牙醫果時都係剥左我4隻牙。反而傳統我覺得更加依賴個牙醫手勢,Invisalign 都起碼有個program mon住。同埋傳統辛苦過Invisalign 成2-3倍,擦牙又擦唔到乾淨,個cool又整到啲牙肉成日生飛滋,啲菜又會zip住落係個cool度,但自己整唔返佢出黎
咁箍完個下巴有無出番黎?但如果剝四隻用invisalign驚唔夠力,有排搞。聽你咁講完搞到有啲擔心,尤其係驚箍完會啲釘個印喺度,因爲刷得唔夠乾淨。
Cool完之後係好返啲既,以前我上門牙有一隻係差不多超過45度向出面咁歪,cool完後都齊左大約8-9成,但依然係唔齊同有咀突 依家個Invisalign programme 話我個plan上門牙可以再拉返入去5mm.
咁嚴重,係牙性突定骨突啊?之前有無上骨釘嗰啲?
冇搞過骨釘。同埋傳統個印唔會係度,但就一定擦唔乾淨,我記得果時傳統係每次返去覆診都有幫我拆出黎洗牙,但一個月先覆診一次
UPDATE:而加決定剝四隻臼齒箍傳統。

醫生話用傳統可以控制到啲牙入幾多,如果到時前面啲牙已夠入,就郁後面啲牙向前。

但佢話我啲牙,尤其某幾隻,磨得都好多下,驚我啲牙比例同咬合有問題,可能要補一補牙兩邊,不過我都驚易蝕,之後要成日補,所以諗緊。
個牙醫話我啲牙俾之前嗰個磨得太多
我有磨,好彩冇事
唉真係伏到唔識講
睇左你張圖正面好似唔太差
巴打影張側面黎睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞