Invisalign箍牙中大伏,唔好亂磨牙縫!

338 回覆
140 Like 7 Dislike
告唔告得入一回事 你告唔告又另一回事
同埋其實就算你個牙醫做錯左 你去睇其他牙醫 佢都唔會話同行錯
所以去睇另一個牙醫個陣唔好講咁多野比佢知 先會聽到最真既資料
認真 外觀上黎講佢磨得好撚核突
咁ipr得唔靚又真係唔係一個罪 下次搵啲有信譽/sample case既牙醫啦
磨同剝對佢黎講最大嘅分別應該係磨嘅話我好快箍完佢又係袋咁多,剝就有排覆診
磨得唔靚都算,但都無理由磨到門牙咁明顯一大一細呱,同埋最擔心係如果佢真係磨多左,啲牙會好易蛀同敏感
Btw佢磨完之後有一條牙縫成日流牙血,有啲牙又成日覺得痺, 最痺係隻門牙,係咪正常...
覺得唔開心就去搵second opinion 係度問都唔會有人幫到你架
牙科少d life threatening issue, 加上牙醫數目遠比西醫少
自然告得入既case會少d
其實飛碟係咪難啲控制,我見佢有用。其實除左快之外飛碟有咩好處,我就覺得佢轉得咁快,一失手少少都gg, 手磨好似好啲
已經book左好多間,但同你地講嘅一樣,多數啲牙醫都唔會judge啲咩
我岩岩終於cool完,又係覺得中大伏
或暫自己唔好彩遇到個唔好既醫生

1)佢都有幫我磨牙,但0.3mm以內,我磨左一次就開始r底,feel到唔對路,佢都係free hand磨。我問佢磨左有咩唔好、我有擔心
佢就話唔磨唔夠位cool(我有mok左一隻牙)
後來我睇到佢有d磨得唔平均或者mear左,叫佢執返
2)自從cool牙開始 牙縫開始有微蛀,以前係無。牙醫一定賴你刷得唔乾淨。最尾搞到門牙中間蛀到要補,而家有個印
而家睇你post先覺得係當初比佢磨左牙搞成咁

3)cool完哂拎左retainer,suppose要帶一世。但佢裡面舊膠每我訓覺時無口水,訓醒個口乾到好唔舒服
有無人都係咁???

我牙醫由大埔搬去油麻地自己開,我想投訴佢或轉醫生好耐,但問過人都勸唔好,最終忍到快快cool完算。如果有人想research 油麻地牙醫去cool我可以開名
好驚你磨左幾多隻牙,定又係門牙磨得比較多?
一次過磨10隻8隻就唔係咁快搞掂la
仲要polish埋
通常0.2mm 0.3mm先會用條條
通常0.5mm用飛碟 條罅係會大左既 但唔會磨到斜左 應該係最多隻牙窄左少少
跟過咁多個醫生都未見過有醫生用飛碟ipr到咁樣
用條條磨既速度係想像唔到既快
用飛碟仲快

同埋好少一次過磨十隻八隻 一次兩三隻 戴多幾個箍再磨兩三隻
主要係唔想patient太辛苦
一次磨幾多隻係醫生自己寫出黎咋嘛
太長無點認真睇,巴打你邊間牙醫整? 開少少名就得
我中學果陣都有箍牙,我換牙果陣生少左2隻則門牙(連骨都無埋,唔知點解)
所以要去箍牙,果陣個牙醫重叫我剝下排2隻牙同上排做番平衡,細過唔識野差D話OK
好彩老母話唔好, 最後我都係留空兩個刖門牙位,黎箍牙
大個左去左第二個牙醫到整,到加陣所有牙齒健存

包括洗牙,第一個牙醫可以洗到你叫救命,積又洗唔甩,又爆晒血
第二個牙醫,洗到訓著,牙積全無晒,血都無幾滴

所以牙醫好重要,如果你想可以介紹我果個牙醫俾你
留TG就OK

BTW,第一個牙醫 叫 曾慧X 女人黎 旺角
好多都磨到斜
I mean好多隻牙俾佢磨到斜
佢真係磨到好核突 知唔知佢咩資歷
hku dental
磨得好方吓,,
有得睇邊年畢業架
佢好後生,睇個樣三十幾歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞