[追擊ielts]有冇比人sell過ielts?

611 回覆
107 Like 1 Dislike
是咁的,早前都開過個post係講啲sale話自己係古化教育打黎,然後係咁叫你去ielts試堂,點知去到就關門打狗,同健身差唔多,結果開左個post之後發現好多巴絲打都中過伏,所以決定繼續追擊。

上個post

九十十一月呢啲月份,啲sell course狗就跑哂出黎,今日打篇文,希望黎緊dse同asso,hd既朋友仔唔好咁易中伏!

大家有冇收過啲電話打黎係sell ielts course,話係古代打黎,同你講話要入大學就一定要考ielts,唔考唔得咁?

本來考ielts就冇咩問題,但我從來唔覺得一定要靠上果啲堂去考,仲要成萬三蚊!萬三蚊食左佢都冇咁嬲。呢班sales係說服你比錢既時候,佢地會同你講可以用政府資助既可持續進修基金去比錢,咁就可以claim返一萬蚊既,而你就實際係比三千五左右。好多細路哥以為好抵丫,有政府幫你比一萬,但你要明白,果筆基金其實可以做其他野,而唔洗比人賺埋佣金,你以為佢地真係會咁鼓勵關心你?唔好傻啦,每個水魚落疊佢地都有幾千蚊袋架懞炳!

而且本身考ielts呢啲野記可以操返黎,你係有心既,網上面大把資料,同pastpaper比你慢慢操,操到你反肚都仲得,點解仲要比錢人賺? 仲有睇返你地點解要考ielts?先排除你係移民或者出國讀書,講返本地學生,特別係asso hd果班,你地以為考個ielts就可以入返ugc呀?non-jupas從來都係睇gpa,夠gpa就睇interview,ielts作用其實真係唔大,你有啲比賽持獎仲實際

dse得2果班又想入返ugc,所以要考ielts?
除非你目標係三大,否則大部份都唔需要,而且部份assohd都有科英文,只要你pass到都可以當返你英文有3咁計,以我所知hkcc有啲科pass左,poly會當你dse eng lv3咁計。
而想入返三大,或者學科要求要有3既同學仔,可能真係有需要考,但都係果句,你有心真係可以自己操返黎,唔洗比人賺錢。

另外通常果啲教育機構打黎比你都會叫你去試堂,然後有人旁住你,教下你英文,你以為佢地英文好叻?入面果啲所謂既導師,隨時英文都係得2,大學未畢業,甚至得asso程度,然後走黎教你架咋,佢地班人為左跑數,所有野都可以作出黎,學歷同佢地既經歷都係假,ielts都未考過就黎教你,專劏你地水魚!

至於果筆進修基金,其實入到大學有好多科都可以拎去claim,學費冇得走盞,呢啲對比ielts真係比得過

大家請記住一點,你要考ielts從來唔係問題,但比成萬野出黎比人賺,而呢樣野係可以避免既,咁就真係好有問題,你勤力既自己操卷一樣pass
利伸:女友差啲中伏,仲搞到鬧埋交,嬲嬲地上黎開post
綜合返上個post,
班人會係ASSO/HD既secret page到,話搵人一齊努力入大學,開啲asso wtsap grp,但其實只係透過咁黎拎人電話,再係咁私底下sell人

巴打們既留言:
比人電話sale過加中埋伏 最後咩都學唔到靠自己 仆街sales死全家

有朋友上過去試堂,試完堂比成張a4紙叫你填哂身邊既朋友電話
話無朋友就會叫你填ocamp group d 電話 朋友比佢屈左填百幾個
佢地之後就會cold call打比佢地逐個sell
仲有會係大學大專派問卷,目的拎你電話sell你
認真好憎呢種做生意方法,有無方法搞大佢

on 9先會中招
入到大學直頭有免費workshop 教你prep ielts同免費考一次啦

一個食兩千 唔洗做又可以搵銀
仲叫佢地報埋食埋佢地水開單
利申 冇做了 呢 D 讀緊書做先正

non ju 都叫有小小用
用6.5證明你英文有基本能力
不過真係自己做下練習都6.5啦
唔洗補
如果6.5都無咁你點補都唔會考到

基本上同健身狗一樣
捉你入房打沉你信心
但老實食水唔深ielts
最深係d 遙距degree
7年前做過

上年試過比人sell 仲話政府啲資助可能遲啲會用完 冇得再申請資助 唔知真定假
去埋試堂 不過最尾都係話遲啲要考先再考慮
好彩冇報 考完ielts其實都唔太難 留番個quota報其他course好過

二年前做過,啲同事通常一係讀書好廢,一係好撚賤。佢地搵好多大學生去做,sell番自己人。
另外就係話請PT/Intern,叫啲DSE學生上黎interview,咩人都請,寫哂啲同學電話攞cold call list,最後有機會就sell埋佢地,sell唔到就自生自滅。

咁係因為個course set左$10000既話學生最多claim到8成用唔晒筆資助
佢地要食盡筆資助價錢就要set $10000以上
順便呃多幾千蚊
後來發現好多人都仲係好擔心dse eng得2,驚入唔返ugc。

巴打留言:
一星期兩堂,每堂三個鐘,計埋一個鐘車程
有心入每星期用依七個鐘自修都夠你考個6.5
果幾千留黎做其他野好過啦

如果你dse eng 2左,而你又有報到retake,咁上返3當然無問題,可以入返poly或者其他ugc。
但如果retake返無三,或者你無報到,咁點好?
hkcc入面有返科文(必修),只要你pass左,poly就會當你有dse lv3, ielts 6.5既程度,可以入返poly咁解,當然其他ugc唔會咁睇,但bu city lingu 都唔洗你dse eng lv 3就可以收返你
咁如果連呢科都肥咁點?
除非你完全唔上堂唔考exam唔做project,如果唔係真係好難肥,果科英文好易,要pass完全唔難,但想拎A就另計

總之唔好比錢上ielts堂就得,asso本身都有好多ielts workshop比你地免費上,而且係有質素,仲有好多人同你練oral

asso想上ugc既同學,作為過來人,有少少經驗比你,未必準確,但可以參考下

asso入ugc有分兩種,一種係year one爆4入ugc,另一種係year two正常咁入ugc。

year one爆4既情況下,間間ugc都會有機會派interview比你,只要你interview表現好,gpa夠高(最少3.7),而你dse成績都好的話(最少3322),咁就有機會收你,但上面條件一般都要有齊哂。想year one用ielts成績入返ugc,係非常困難,因為你報ugc果個階段,人地係睇dse成績同gpa,而ielts只係extra document,唔會因為ielts成績好而唔睇dse分數,所以作用唔大。
而且本身yearone入ugc既競爭好大,個個都爆4,dse廿分fullcert但只係岩岩好入唔到,大學肯定會優先收呢班學生,而如果你無fullcert,人地第一步就踢走左你

而year two想入ugc既同學,大學主要係睇你gpa,其他學術獎,interview之類,ielts果啲從來都只係輔助性,你個包裝唔夠出色都係無用,慳返啲時間溫書好過。
而且講到入ugc既requirement,除左三大之外,一般黎講已經唔睇dse成績,fullcert唔重要,英文有冇3呢啲無人會理。
當然如果你要入啲好注重英文溝通既科,咁當然會睇返你dse同asso入面英文科成績,例如marketing呢啲科,但絕大部分科目都唔需要。

但如果真係要考ielts,都係果句,上網搵啦,ielts出左咁多年,年年都差唔多,網上大把資源,你肯上心絕對可以慳返成皮野都過6.5

同埋基本上asso/hd入面都有好多work shop,而且係免費,入面都係請人返黎教,點解仲要比錢出面人賺?
有做過既巴打留言:

黎緊佢地十二月去日本 所以要跑數比賽 好似約得多學生就有着數 佢地成班人都係為錢 成個腦都係錢同appointment
佢地教我要點樣chur住d學生 最緊要講到考ielts好重要咁迫佢地上黎 上次我有個同學臨時聽我講話叫佢唔好上去 條友即刻奪命追魂call咁call同whatsapp我同學 又係whatsapp錄音串柒柒 其實佢地口中既ielts 導師都係有份打call既死sales黎
亦到收到巴打既pm

求巴打幫手
見到吹水台開PO
真係忍唔住爆下近排成日sell人ielts既黑幕
事源係咁
小弟認柒
之前收過自稱ielts咨詢中心既電話
一打黎問我咩讀書讀成點
我答完佢自己係IVE仔黎佢就話有個免費試堂叫我去學下英文
好啦上到去 屌你老母以為係政府機構 原來唔係 完全睇唔撚到邊忽咨詢中心個名係度
個試堂個內容係幾好既
傾到最後問都冇問過我想唔想讀就迫鳩我填form
算 反正我都有需要同埋之前冇上黎睇
成皮幾野咁貴 話有政府CEF資助 屌變相係借人頭黎呃政府錢
仲有走果時仲見到幾個學生坐係度比其他人sell 講既內容仲要頭先我聽過既一模一樣
跟住落黎呢3樣野先係最戇鳩
1. 係咁叫人交學費
報撚完個course 堂 仆街1堂都未撚上就叫我交第2期學費 仲話唔交就冇堂上
我心諗你之前明明講到明話唔上晒第1期都唔洗交錢住
嘈左一陣就話咩搞錯左 但係我班FD上左幾堂又收到 屌都唔知係咪借啲意屈錢
2. 補堂
好似好好人咁比錢之前話到明咩上唔到一定會補返堂live既堂
屌你老母我打電話去請假 問埋佢幾時有得補返果堂
你知唔知佢答咩?佢居然同我講 要成個課程完晒先可以補返冇上既堂
戇鳩我冇上第2堂 你要我2x堂之後上返第2堂既內容
3. 聲稱小班教學
報之前就話限制左個班房得廿幾個人唔會多唔會少 係呀 1個班房廿幾人
不過佢有2個班房仲要比塊玻璃隔撚住 咁即係點?語言偽術呀?有時早到都比掉去隔離房
上"live" 柒到嘔
4. 學校態度
以上既問題其實之前都有打電話去問過 但係問親既野(包括上面問題)佢都有一句就話
"Sorry!學校政策係咁!"咁算點?我打得黎就梗係想你幫手唔係叫你求其應我一兩句啦
比錢之前就烚熟狗頭 比完就當我狗咁撚

一開始真係諗住學好英文 而家上左幾堂比左2期錢 上完學唔到野 錢又比左 想話唔讀但係又洗濕個頭 點算好?
btw其實上面既問題可唔可以call海關商品說明條例?有冇法律JJ解答?
正皮:推到間野收皮
負皮:算啦 多一事不如少一事
以上全部都係真人真事,呢個問題其實幾嚴重,班學生入世未深,真係比人一車車咁送入去,捉住黎搶錢,希望大家小心提防,得閒可以係D secret page/ wtsap Group到比人睇下呢個post,因為好多secret page/ wtsap Group都比呢班人滲入左,佢地會係個Group到抄人電話再sell,所以如果比人知多啲,咁都會少個受害者
要杜絕再有受害者出現
有friend 做過
有friend 做過

分享下,我身邊都有朋友做緊,見到佢地日日就係諗住點昆尻班學生,真係心都寒埋

沉得太快
做過幾個月
補充下,佢地會登jobs ad請人,position係marketing intern/assistant,仲用gmail
搵工既巴絲小心!
有咩都可以問,盡量答!
有friend 做過

分享下,我身邊都有朋友做緊,見到佢地日日就係諗住點昆尻班學生,真係心都寒埋

係灣仔做
有friend 做過

係灣仔做

無問,但好多人好似都係灣仔?好似好幾個都係
支持巴打
我自己耳仔軟俾人講兩講就俾咗第一期學費
但一上堂d內容真係好垃圾
又勁多時間都係放break
好在自己醒得快
還掂最後都係要冇幾千
我寧願而家當毫俾佢都唔撚再俾錢佢賺
希望多d人睇到,唔好再有受害者
支持巴打
我自己耳仔軟俾人講兩講就俾咗第一期學費
但一上堂d內容真係好垃圾
又勁多時間都係放break
好在自己醒得快
還掂最後都係要冇幾千
我寧願而家當毫俾佢都唔撚再俾錢佢賺
希望多d人睇到,唔好再有受害者

一堂三個鐘係咁塞啲野比你,塞完就算
巴打做得好呀,同埋小心提防下身邊啲朋友
有fd做過 仲專登打嚟sell我
後尾sell埋啲同班同學
一開頭我都差啲中伏
後尾覺得可以自己操自己搵練習
咁撚貴真係畀唔落手
最後呢班讀緊ielts既同學畀中學班主任笑咁都要畀錢讀
好多字
幫推
去過試堂
冇俾錢全身而退
有fd做過 仲專登打嚟sell我
後尾sell埋啲同班同學
一開頭我都差啲中伏
後尾覺得可以自己操自己搵練習
咁撚貴真係畀唔落手
最後呢班讀緊ielts既同學畀中學班主任笑咁都要畀錢讀

係,佢地仲會捉住你要你填成幾十個fd既contacts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞