流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
試下用調性去理解
C key冇sharp flat
G key 有一個sharp, F#
D key 有兩個, F# C#
A key 有三個, F# C# G#
E key有四個, F# C# G# D#
B key有五個, F# C# G# D# A#

C-G-D-A-E-B key就係佢地嘅sharp數量加上去

而將最右邊嘅sharp(紅字)升半度,即F#升半度係G, C#升半度係D, 如此類推,就會搵到左邊個key

另外學琴黎講,最基礎嘅鋼琴書會由C key講起,因為冇sharp flat, 只需要彈白鍵,比較容易上手。去到之後就會開始學G key(一個sharp)嘅歌,然後一路將sharp加上去

咁我淨係明白cgdaeb係想由易到難

但唔明點解和弦果d要c g f am dm em咁玩
唔可以c b d dm gm 咁玩
呢個係關於chord progression嘅野
平時大部分歌都係跟chord progression彈, chord同chord之間有好大關係,咁彈會有種熟悉感同埋會順耳啲。
又以你嘅C-B做例子,假設你首歌係C key, 第一個C chord冇乜問題,但B chord由B D# F#組成,而D# F#唔係C scale入面,out key同埋chord同chord冇太大關係,唔係話唔可以咁彈,咁彈你聽落去會唔會怪怪地?
試下由F-G-C(IV-V-I)呢個progression練起

明明地了

即係chord轉chord之間有同音就順耳d係咪
啱啱買左新電子琴 乜都未學過 應該點入手
用145 major 236 minor配chord都唔會太奇怪
以C key為黎
145 major 分別係CFG chord
236 minor 就係Dm Em Am chord
好似你頭先咁如果係C key彈B Dm Gm, 就會有少少奇怪
可以買本輕鬆學鋼琴練下睇譜同做樂理練習
多謝你認真解答
其實係度講到有啲1999
講哂d你識既已經
你鐘意ge pianist 係邊個?
Yiruma
push
push
Push
唔好意思 我彈緊 Chopin Nocturne op9 no1

第3-第4小節個左手同右手應該點對好

個11連音還好 個22連音好容易彈亂左對唔到最後個音

求教
https://youtu.be/ZtIW2r1EalM
加D rubato, 句中間加快少少,句尾減慢,無需刻意對齊
依個我知 但我見有人位要對準最後個粒音
你係指第一粒?右手最尾果個粒唔洗對左手喎
左手最尾個粒音要對準尾二
呢度應該著重成個樂句嘅感覺,唔係對齊就係好
我係想請教 要對既有冇咩方法
抽起右手先練熟,開拍子機由慢練起,左手一樣,合手速度就減一半速度先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞