流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
Push
Push
Push
Push
Liebestraum No.3 第一段接第二段好多雙音個到好難,點練好
打大佬......
呢首對於手指靈活度同演奏技巧都要都好高,做finger practice一定走唔甩
早幾年考完8級最近pick up番,想彈啲自己想彈既歌,有無啲咩歌推介練下

Finger practice姐係點練
你練緊呢首?我前排都有練,中間個段右手大跳成日hi錯音⋯
彈下chopin waltz>nocturne> ballade
Rachmaninoff prelude
Beethoven sonata
Mozart sonata
Debussy arabesque no1
呢段真係俾啲耐性好慢好慢咁重複,不過首先要用啱指法(就手得嚟係快到,你練完加快就知會唔會kick住kick住),慢慢加快!
係.. 中段都覺得好難,但係感覺上係可以練到

但係雙音個段好遙不可及
Push
Push
push
Push
Push
新手一問 若果零基礎,學一首流行曲
應該去琴行學定搵人教,同埋琴行有無得剩係學一首歌
關於jazz music
點解我明明睇Keith sir 片
話係fill in到加 blue scale (例如c key既 C D# E F F# G Bb)
都唔似既,聽落比人感覺變左 迷離音樂多
如果你想快速學一首歌,你可以睇下有關速成鋼琴嘅資料,果度會有方法令你好快彈到一首歌。
如果你想學好彈琴,我建議你由基礎學起,慢慢由淺入深,學好彈奏技巧、樂理等,提高音樂造詣,之後你可以將好多歌演繹得好。
節奏方面以及音嘅排列方式要做變化,如果將scale由低至高一拍一拍彈,就做唔到好強節奏感, jazz個效果
push
電子琴買Roland fp30 定Yamaha p125?
我個人喜歡p125多啲
想問下chromatic scale
以前考級練開1313指法,但發覺之後彈啲歌既chromatic scale好快,13指法好似唔夠做
係咪應該練第二種指法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞