流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
我自己係學古典鋼琴先再學流行鋼琴,大部分學生我都會教古典+流行,除非佢特別唔鍾意其中一樣。
完全未學過樂器嘅話我會建議先學古典,之後會根據學生進度再教流行。
古典係睇五線譜,流行就chord譜五線譜兩樣都有,視乎你想自彈自唱定係就咁彈
香港流行歌應該搵到,一份又有歌手金曲都有,日本就應該難搵啲
你想搵邊份
push
push
其實冇特別要買邊個,淨係想知有冇地方比較多選擇
琴行都冇既話試下去書局睇下?
建議音樂台應該開個「樂器」分台
https://lih.kg/1069117
push
push
其實彈琴正確應該係點用力?

上網個個教法唔同..

有d話成隻手連手腕手臂都要放鬆, 用重量幫手指, 等手指郁動少d
有d話手腕手臂唔點郁, 淨係用手指力

成日彈到手前臂痛

邊個講法先係岩
20歲仔想學琴,但學流行好定古典易上手啲?
冇彈琴幾年 8級程度 彈咩歌會比較好?
絕大部分情況都係用手指加手臂去彈,淨用手指可能會出現肌肉痛。
痛既可能性暫時聽你講似係用錯方法彈,過量使用手指力去彈,亦都有可能係你手腕放太低,詳細要睇過你彈先知。
兩樣相輔相成既,我通常會教學生彈古典先,之後學流行會易上手啲
pickup番之前鍾意彈/彈過既歌先,你繼續學既目標係想考級/彈鍾意既歌?
Lm
冇咩鐘意彈既歌 因為之前係為考級而學
依幾年心態轉變 想發展自己興趣
依家想彈返琴先再考慮下考唔考級
因為己經唔想再為考級而學
幾好
pickup番先彈下練習曲練下手指
push
想問下呢,考試係咪要買幾本書?
佢有好多首歌唔係Piano Exam Pieces出
如果3 Part都想揀唔同Publisher 既歌咪要買三本書?
如果印或者Download係咪唔比你考試架?

一個月搵幾多
可以用影印本但一定要有原裝正版書帶埋入試場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞