流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
跟樓主學嘢大把嘢你彈
新手乜都唔識 想買琴黎自學
應該買61定88??
摸住琴鍵,用手臂力向下沉,make sure手指落鍵喺同一個平面
電子琴嘅話Konix PZ61, PH88都夠用,兩部我都有賣
Push
Push
已過30歲,想買數碼鋼琴自學,Roland fp10與fp30對於完全新手是否沒分別 另外想問下,其實對於自學鋼琴,唔係為將來比賽考級的話,咩情況先要買部萬幾兩蚊嘅琴 求解
點樣練習左手小聲、右手大聲?
經常性都會一齊大一齊小聲
左右手不同音,點樣可以協調到?
練到好灰想放棄問琴行老師,淨係識講練多啲,但點樣練又唔講,淨係叫彈多啲練多啲,每日都練習鋼琴,一星期起碼有10個鐘以上grade 2 now
我仲衰
叫完先練又冇時間練 上堂好尷尬
grade 0 now
比較返兩個型號

Roland FP30喇叭功率比Roland FP10大,所以音色會較好,另外FP30可配木架及三踏板,但FP10只可配木架,不能配三踏板
FP30 size較大同較重,FP10 size較細同較輕

對於新手來講其實冇太大分別,btw fp10係長期缺貨型號
一開始練習左右手一齊彈四分音符CDEDG,慢慢彈起,熟咗之後再練大細聲

練熟後再變相反方向
右手CDEFG
左友GFEDC
呢個有練啊,但唔識一齊彈時左手細聲,右手大聲
一班兒登仔喺度打飛機
push
1. 尾指成日自然翹起 有冇咩方法or練習可以解決

2.考完四級 想自己買琴書自娛or自學 有冇咩琴書可以推介下 想歌好聽d
1. 練習每隻手指獨立拎起,再放返上琴鍵

2. 自娛我自己會鍾意Sonatina/Sonata Album,Chopin Waltz等等
Push
Push
考Ltcl
想問下有冇電子琴介紹?
被逼要買
LT用電子琴咁大獲,因為預算唔夠定係空間唔夠
Push
突然冇得翻屋企,想搵一部粗用先
搵左段時間冇一款岩
Roland FP30?
push
點樣可以練好sight-reading同左右協調
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞