流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
知唔知schubert impromptu op90 no.4 當at 定lt 定係點
初學零認識,有冇咩自學方法介紹?
D古典人點睇whole tone ,diminished
好難用
考琴揀mozart危險
我考AT揀左

Scarlatti Sonata in B minor K.27
Beethoven Pathetique
Schubert Impromptu in E flat
Chopin Nocturne in B flat minor

想再易D可以轉首 Pathetique 做 Beethoven op10 no1 or Haydn
其他我覺得都差唔多係最易

利申:已考LT
新syllabus at no.2, 3都有,唔見有4
https://www.trinitycollege.com/site/?id=1587
先學少少簡單樂理(睇五線譜, scale, chord等),流行古典都需要用到
流行歌嘅話睇youtube教學慢慢邊睇邊彈(我開頭自學流行都係咁),用數碼鋼琴或者電子琴都得
古典要求較流行高,例如坐姿、手型、琴鍵控制,最好搵老師教好基本功,建議用直身琴、數碼鋼琴練習,唔建議電子琴因為琴鍵好輕,練唔到大細聲同埋好易慣左唔洗力就彈到,好易練壞手勢
我自己就先學古典再慢慢學流行,有左古典同樂理底學流行就快好多
Diminished有唔少古典歌都會用到,算係比較常見
而我對Whole tone認識就係七級定八級scale, 識點彈但平時冇乜點應用到lol
屋企有部直身琴, 但無老師,
有冇自學教材可在推介?
我係自學 但每次彈既時候左右協調唔到
好難同時兼顧左手同右手 應該做咩好?
岩岩開始學冇耐
John Thompson's Modern Course book 1
Michael Aaron book 1
Everybody likes the piano book 1
Alfred’s piano adult book 1
呢D都唔錯
左右手分開練熟,合手慢速練習,kick kick地果D位抽出黎練多幾次,一個小節一個小節慢慢黎,等自己記住果D位點彈
左右手分開練反而冇咩問題 但一合手就好難練 因為左邊既節奏同右邊既節奏唔一樣
所以個腦成日load唔到個節奏位
試下左右手一齊彈同一節奏先(四分音符),之後再試下四分對八分,慢慢加深
流行歌剩係睇簡譜都勉強夠用既,最好學埋五線譜,古典要學五線譜,開頭高音譜號用FACE, 低音譜號用All Cows Eat Grass方法記,睇得多之慢慢就會睇得快D
用Pathetique好咩?我個人覺得唔符合成本效益,要練好耐先彈得好
利申想考AT
Diminished 7th 喺古典重見得多過喺流行歌,尤其貝多芬嘅作品,佢好鍾意用diminished 7th轉調。
Whole tone 就真係唔多見,有應用到嘅應該都係20th century嘅作品,無乜點彈二十世紀野唔清楚。
Pathetique 係 AT syllabus 入面係較難,但我當時唔想爲考試而考試揀D最易嘅歌,同埋真心鍾意首sonata,其他歌又唔算難,所以就揀左。當然你都可以揀D較易嘅,人人嘅目標都唔同。

我 AT LT 都係揀自己鍾意又handle到嘅歌,咁先練得開心架嘛。
我諗緊pathetique定Mozart sonata no.9 D major
Pathetique練咗3rd movement好似比較易
但係first movement好難⋯
唔係音難 係力度控制好撚難
唉唔知點算
真係唔好揀mozart
超難彈得好
寧願揀其他貝多芬
考完慢慢浸下mozart,你就知點解
考果陣一緊張,D running notes 少少唔準,D 音少少唔夠清脆就係咁先
beethoven 都話可以踩下pedal遮下,mozart 真係無得呃。
啱⋯啲Alberti bass彈到想死⋯睇極都唔好聽
除咗pathetique,有冇其他貝多芬推介?
我好細個發現自己聽到咩歌都可以用右手彈翻首歌岀黎,但左手就唔識,點樣可以識埋另一隻手呀哈哈,我學到6級就冇學,因為自細都係比媽咪逼我彈覺得練琴好反感,冇學過彈流行曲彈親都係考試歌
Op 10 no 1 - "Little Pathetique"
都可以聽下其他嘅
又或者海頓
我呀sir通常都會叫D AT學生彈海頓
聽曬佢睇下邊首啱自己,再問下老師意見先決定啦,加油
你有 perfect pitch?
想彈埋左手可以上youtube學下配chord
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞