流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
但我係唔識得數拍子,覺得一心二用係好難既事
亂入

我at果陣就係簡左mozart k311,反而岩我style,亦唔覺特別難練,最後囉左95/100分。其餘係彈Scarlatti/Chopin/Ravel,可以一齊交流下
唔係好睇得明
#29又話簡左彈Mozart,
#44又話彈pathetique,
邊個先真?
似係有perfect pitch

我#29都係話彈 pathetique
想請教下想sight-reading好喲可以點入手?長遠有無咩方法/書可以介紹下?
“考琴揀mozart危險
我考AT揀左”

哦,我睇呢句誤會左 原來下面先係你選d歌
咁你20th century無簡到?
係,係講緊下面d歌
20th century at lt 都冇揀
Op.10 no.1 正呀 好似structure冇咁復雜嘅pathetique
Second movement 都係有repeat dominant notes
Haydn就不了 個人唔太likely
K311 95分
請問ching可唔可以講下點練
挑機
一場show 你arrange ? 收幾錢?
我係絲
無乜特別心得喎,都係咁練,可能我本身都係比較擅長彈d直接/要求清晰度高既歌風,好少彈錯音,容易handle到mozart/Scarlatti 呢類歌,但相對要求情感表達既我就無咁好 所以彈Beethoven 我反而覺得難d

所以其實真係要睇自己style
sorry成日俾紅巴伏倒
K311 好好聽但係好難彈得輕巧同清楚
練十年都好難彈到Mitsuko Uchida咁好聽
左手成日亂咗
想問下點樣背譜一直都有障礙
通常d人都係鍾意Beethoven 多過Mozart
覺得Mozart 太歡恩唔夠深度
果時我都係因為好聽就簡 無諗過易唔易彈
咁你其他歌簡好未?
Scalatti k27
Schubert impromptu Eb major
Chopin fantasie impromtu
又係2首classical既 策略性避開唔彈20th?
其實仲諗緊
因為Schubert同fantasie impromptu之前彈過所以先咁擺
有冇20th推介?
Chopin impromptu 我覺得仲難
考試一緊張好易失手
20th 可簡首慢歌?
我果時彈ravel 既pavane
仲有好多人都簡左Debussy 既la plus que lente
你可以考慮下
想自學8級樂理 可以點做?有咩書要買
最直接買sight reading既書黎練,scale/hanon都會幫到你,簡單黎講對眼要快過對手,熟識琴鍵位置,睇譜見到個音隻手就自然放左上去,唔洗望琴鍵
主要識vocal幫手接show, 或者係樂隊表演,婚禮都有做,價錢差距都幾大
睇youtube, 做paper
冇formula 自學die hard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞