流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
Push
Push
你又真係一連推足咁多次架喎

btw我睇緊啲SATB譜,見到佢入面有parallel fifths 編SATB嘅時候呢啲情況算唔算唔好
想請問下數碼琴Touch Sensitivity = 100 Types 係咪代表有100個力度?
因為我見有D 得5個力度,差好遠

圖中為Roland FP 60
Yes, parallel fifth會導致聲部唔夠突出
Yes, Roland fp 30, Casio PX-S1000都係得5個,fp 60係高一個級數
請問樂理可以點自學?
上連登問
睇片(YouTube搵NiceChord、12tone等等channel)應該夠學基本嘢
頂 當時懶理figured bass,家陣讀到仆街
想深入啲可以睇參考書,但係一般都幾深吓 書局有時可以搵到一啲容易啲嘅作曲編曲書,嗰啲或者都得
FYI HKU其中一本係Kostka & Payne Tonal Harmony,講和聲為主
不過俾得major/minor in music嘅人讀 其實都唔係淺
Push
首先要知chord係由最少三個音組成,先學major minor chord, 然後慢慢學bass note, minor 7th dom 7th sus等等,然後搵左手有咩音組成(因為通常左手係伴奏)
唔係學鋼琴 係管樂 考左8級但啲樂理完全唔記得曬
乜野dominant 定diminish 7定乜野chord我已經冇乜印象以前個呀sir又講到一舊舊我都唔知佢噏乜
好想重新學返樂理可以點入手
我連轉調嗰啲都唔記得曬
有時覺得唔學琴好難學好樂理 屌好難呀
跟上面巴打講,可以去youtube打nicechord, 呢個channel教樂理教得幾好
8級scale應該有dominant同dim 7, 可以溫番
push
push
學緊小提琴,下個月考五級樂理有啲緊張,大部份都係上youtube 自學跟住操past paper
有啲youtube channel都有教五級樂理,加油
Push
Push
Push
想問kawai k300 上到演奏級d聲會唔表達唔到出黎
演奏級一般嚟講都會轉用grand piano練習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞