流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
Push
香港某學校music degree鋼琴系學生幫推
Thx ching
Push
Push
Push
Push
Push
dynamic可以點練?
有無咩exercise?
二十幾歲人啱啱開始學電子琴 有咩攻略
最好真鋼琴練,平時彈Scale彈上去果陣漸大,落黎果陣漸細
玩電子琴睇黎玩流行歌多喎,可以睇下chord譜,學下樂理先啦
Push
Push
Schubert op 90 no2 可以點練 有咩要注意?
學左年幾古典鋼琴 考左三級試
睇譜有好大既問題
想請教下

基本上首首歌都係要練左N次去到差唔多識背先可以順暢咁彈到出黎
如果睇住份譜彈就要逐粒音咁嘔出黎...
一係就慢到痴晒線

想問下有咩方法可以練到sight reading啊?
同埋有D譜右手個個BEAT都係一個chord黎果D好困擾
買本sight reading練習,睇熟左五線譜後,用一句句樂句去睇譜而唔係逐粒音睇。練右手chord就練下彈broken chords, arpeggios練習,基本嘅major minor chord inversion要熟練
學到預備緊考diploma,但覺得自己技術好水皮
樂理得5級,好多嘢唔識
覺得係個老師問題
咁多年嚟好似機械人咁淨係彈琴
係靠自己上網睇返啲嘢嚟學
嚟緊覺得自己考唔到,個水準太低
應唔應該轉老師?
應該
試下轉,搵個你覺得有料既適合你既

成句樂句咁睇 呢句未參透到
係咪一個個bar咁掃?

同埋想問多樣
有無邊本sightreading 介紹下

thank you
http://v6.wiwistudio.com/?p=409
樂句嘅定義,講得好詳細
有時可以係用bar或者用chord去分, 可以係slur, 好似人一句句咁講野,A樂句同B樂句有時係類似嘅野,用樂句去睇會比較容易理解
書黎講你考3級果陣有冇用sight reading書練習?有嘅話試下用樂句方式去做下練習,如果全部做哂就買specimen sight reading, 呢本有分grade, 一般考試都會用呢本練習
幾年前考咗八級
但係麻麻地得111分
想問下如果想自學考atcl或者arsm有冇咩方向或者準備要做?
建議你搵個老師比啲意見同執一執,pickup番8級嘅野先,考試嘅話都係好老土嘅果句:練琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞