流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
改old school jazz / bebop其實加extension同rhythm做變法就得
最多加多少少reharmonisations
然後跟下嗰時歌嘅格式加下solo
基本上都俾人玩到爛哂

編big band會複雜d但都好公式化
識counterpoint跟住砌就係
又唔洗理太多parallel fifth同voice leading嘅rules
extension勁多音俾你揀 走去邊都得

但如果係modern d嘅jazz/fusion玩法eg jacob collier
佢哋d reharmonisation都唔知發生咩事
rhythm又複雜到完全跟唔到
嗰d都要等高人指點 利申想學玩modern聲
我玩開classical 覺得jazz上手難度好高wo..
香港8級乜乜果啲aural小兒科野
undergrad aural class個水平都只係jazz basic...
果陣上過啲jazz基礎班 記同練熟啲vocab都幾辛苦

同埋練耳仔唔係話聽chord
聽tone, touch果啲subtle野係jazz更重要
唔係話classical唔洗 但我覺得classical相對易入手...
咁當然自娛彈啲blue blue地 有swing有blue scale就當係jazz咁又唔難既..
但真係想入門做jazz musician就另一回事...
push
push
push
push
push
push
push
push
roland fp30好唔好
數碼鋼琴黎講 roland fp30 定係 korg c1 air 好
兩部都好野黎,好難揀
有冇話邊部個觸感似鋼琴多啲
留名,20年前考左4級,而家又學番考6級
咁要真係去琴行試下彈,係度好難形容
個人鍾意p115, 依家出左部新嘅p125
比心機
係咪得柏斯有賣roland
roland 呢d 大牌子可以google下
有d 樓上鋪平好多, 一樣有一年保
巴打可唔可以簡單介紹下古典同POP

如果對一個咩樂器都未學過既黎講你會建議佢揀邊方面學

但我擔心緊水貨問題 先諗緊係咪應該係大琴行買番行貨
我想問吓香港有冇鋪頭可以買到香港同埋日本流行曲琴鐠?
d大型琴行得好少選擇,jpop上網買又麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞