流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
Push
Push
你邊度學
Winter wind 同 torrent 可以拆手
一合就彈唔掂
Ballade no 1/ no 4
Etude 成本都正
Btw fantasie impromptu 唔難 當年Dse之後無老師教都以係好難 彈彈下自己彈左成首
屌etude 好撚難依家練緊fantasie impromptu
點解古典後期啲樂曲(好似叫浪漫主義)會好難聽到節奏(個拍子好難跟)?
隻手彈八度彈得好辛苦 勉勉強強先ma得開晒八度 彈親都甩甩cut cut
Eg夢中的婚禮個到 連續幾個八度上我對手會跟唔到
Etude緊係訓練 彈完好有滿足感 不過同Liszt啲etudes 仲係有一段距離
利申只係彈到op10 no4
你係絲定巴,屌我隻手好撚細有時有啲位要練耐啲,練fantasie 都起碼2個禮拜
練咗首noctune op9 no2 真係爽到pk,點解可以有咁撚正既音樂

屌有時好撚後悔以前冇好好學琴練琴,我前幾日先睇返原來以前考8級彈咗Beethoven 唔同Debussy ,如果以前接觸多啲古典音樂可能會練多啲琴
push
early Romantic period 節奏算易跟喇
可能你講緊late romantic / Impressionism 嗰啲?
可以將佢變成arpeggios, 或者改成彈6度/省略咗佢
應該係
push
push
點樣FILL IN 彈得好聽D
要熟練scale, 係音, chord, 節奏做變化
點樣變化,D SCALE 我記熟,但唔知要點FILL 入D 空位到?
有啲難解釋, 即係chord同chord中間加啲scale, broken chord等等, 可以睇下關於作曲, 編曲嘅文章
係咪要出去學先學到?
BTW THANKSS
可以呀,亦都可以睇youtube自學
30歲想學鋼琴 仲有冇機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞