流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
歐洲琴應該仲貴咁 個人都比較鍾意Yamaha 既手感
本身有5級樂理,識彈chord,基本伴奏做到
由0級開級學,大約幾耐考到5級琴?
彈下自己鍾意嘅歌,慢慢pickup番八級嘅野先,我果陣考完七級,之後怕考試冇學一排,個八級拖左好耐都冇考,最後都考到,你都可以pickup到
有樂理底識伴奏其實唔錯,肯定唔係0級初學,至於考琴就睇你幾勤力練琴
我手指十分不靈活 彈過給愛麗絲 但用左成個月時間 背左份譜(係譜上寫左咩音) part2part3都彈得好曳 。想學琴考級數 但好似冇乜天份 年紀又大了 學野又會比較慢
Yamaha 真係唔識欣賞

學琴用呀sir屋企部Steinway M
平時有時會出街用部Boston三角練
歐洲琴隻甜聲唔知點解D日本琴係好難做到,尤其係高音區
之前喺日本試過Yamaha high-end嘅琴我覺得都係無咩特別
屋企部Yamaha upright走走地音都費事tune,要黎練下指法算

彈Steinway真係事半工倍,唔想起身
本身有冇老師教開?每首歌都有佢易同難既位,佢會比較了解你既強項/弱項/喜好再揀適合你既。
一般黎講通常揀四首,每個時期分別揀一首,當然有時三首五首都會有,睇番時間。
Baroque: Bach Prelude & Fugue/Scarlatti Sonata
Classical: Mozart/Beethoven/Haydn/Schubert Sonata為主
Romantic: Brahms/Chopin/Schumann/Liszt
Impressionist/20th Century: Ravel/Debussy/Faure/Prokofiev/Turina
最近trinity轉syllabus可以一齊研究下
考琴揀mozart危險
我考AT揀左

Scarlatti Sonata in B minor K.27
Beethoven Pathetique
Schubert Impromptu in E flat
Chopin Nocturne in B flat minor

想再易D可以轉首 Pathetique 做 Beethoven op10 no1 or Haydn
其他我覺得都差唔多係最易

利申:已考LT
點解考琴揀Mozart 危險?
太小厚texture, 小小瑕疵都太明顯
相對Beethoven 比較厚,又快
帶過左唔多覺

Can't agger more
Part 2 part 3唔易架葉師傅,可以揀啲簡單少少嘅歌同練習曲彈下先,再去挑戰過
你覺得土以其進行曲難唔難彈
ching你啊sir好有錢
要幾大個單位先放到steinway M
佢一個人住,飯廳就係用嚟擺個琴
Btw 最大試過 Steinway B,個Bass勁到
Model D 真係不敢想像
舊Steinway A都試過,象牙鍵個手感好特別,音色都幾大分別
都唔知點解自己咁好彩可以彈到咁多部靚琴
https://youtu.be/fx3yCASHNNc
段片 1:29 之後既solo 要練d咩先彈到
search 咩key words 可以搵到呢類技巧
我自學緊pop 伴奏想自彈自唱
識基本樂理 識chord

另外要練d咩先可以好熟咁撚部琴
我識chord, 但都仲停留係一d 右手pattern轉chord
search improvise, licks
本身要對scale同chord有一定既認識,一開始可以用D記住常用既lick練習先,之後再係音同節奏上做變化
快彈果啲好易lur, 彈得好要花啲時間練習
push
演奏級考trinity
Ching跟邊位大師
細個學琴成日轉老師,其中有個呀sir知我鍾意流行歌,上堂教左我唔少,而我都同佢好夾,果段時間係難得我會幾開心咁上堂。
之後冇學一排琴,大左學返琴果陣個miss好比心機教,d細節位執得好足,所以我8級個分數都唔錯。
仲以為你本科讀音樂Tim
我都想呀
想自學琴 買邊款電子琴好
yamaha p115
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞