流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
一般黎講係1313, 考試建議指法都係咁,當然有其他指法可以參考下
http://www.pianisttopianist.com/?p=486
Push
Push
push
Push
一睇就知係高手,要向你多多學習
個cover同琴譜係執比學生彈,左手主要用簡單broken chord
Btw不如留個tg交流下丫
Push
新手學緊鋼琴,想問下數拍子有冇咩技巧 我依家彈緊啲兒歌,覺得係因為熟首歌先彈啲拍子先okay ,但其實我係唔係好識數同埋唔識用拍子機
同埋想問下建唔建議買部二手數碼琴係屋企練下,因為聽好多人話會彈壞手
拍子機每「啪」一下代表一拍,上面個數字越大速度就越快,開左拍子機然後跟住拍子機個節奏彈,就唔會越彈越快或者越慢。
數碼鋼琴個手感還可以,長期彈電子琴就通常會彈壞手,當然情況許可就最好買真琴啦
Push
thx
Push
如果27歲男想學琴可以去邊學
唔想自學
Jazz難過classical好多
認真搵個老師學好啲
首先你要有相對高既樂理底
然後練耳仔 聽chord quality
仲有jazz既touch果啲 無老師train你耳仔好難彈得有味道
其實d 人點改編架多數?

例如一首最普遍既流行曲chord progression, 改做jazz 風格
淨係靠fill in?
定d chord 都要改埋
點改?
Jazz門檻高啲
不過個range都大 玩下pop-jazz其實都還好
Standard jazz我覺得某程度上係music for musicians
所以咁冷門
我都唔識
剩係知rhythm要swing
然後chord做啲replacement咁掛
但都只係令佢有啲jazz味道 又唔係真係變左jazz
可唔可以講下quartal voicings 同modal harmony
聽其他人玩到好fancy但完全唔知做緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞