流行鋼琴/古典鋼琴/樂理 你問我答

877 回覆
7 Like 55 Dislike
冇form睇住答案做都gg
你就好 大把錢 又有得show off 食女
所以最好搵老師教
Over左
唔洗買書?有咩youtube channel推介
https://www.youtube.com/channel/UC7G-EZvnOQY201YKQrHs5UQ
呢個唔錯,書可以用harmony in practice
5000蚊大概有啲咩bass推薦
fender active 點睇
因為聽落就 Beethoven 好似冇咁悶
不過彈落就 Mozart 好玩得多

而家磨緊 Bach
如果話 Mozart 係簡單得嚟複雜
Bach 就係複雜得嚟複雜
不過彈琴點都要認真磨下 Bach
彈起上嚟真係幾有樂趣嘅
Copland 首 cat and mouse?
Agger Mozart好好玩
搵音三粒鐘
完整彈一次三日
慢練三個星期
力度控制三個月
真正彈得好一首sonata起碼三年
利申要求高的話
最怕bach
超怕彈佢d歌,加唔太識欣賞
我層次低
我以前都係咁諗
試試佢啦
易易地可以彈下 two part Invention 練下手指
大作可以試下 Toccata / Italian Concerto
冇 prelude and fugue 咁悶,又冇 partita 同 suite 咁長
點解考琴揀Mozart 危險?
可以問下隔離po占咪心
Pathetique 其實唔係好抵考
你彈過Mozart就應該知...
agger, 不過自己鍾意冇計
太小厚texture, 小小瑕疵都太明顯
相對Beethoven 比較厚,又快
帶過左唔多覺
唔會,可以去book琴房練,真係好鍾意好有興趣彈可以買琴
其實我都有個問題想問。。黎梗要換琴,想買部演奏級型號,高身大譜架款,但日本琴太貴,全新既至少都要7/8萬以上。。
其實自己睇中左中國製既Yamaha yc131,大約4萬7,自己試過其實唔係真係咁差,都ok。日本2手琴都仲貴過呢個價
仲有睇過Yamaha gb1k baby grand piano,印尼製,都係7萬8,但好晒位
大家比d意見好嗎?
依家24歲,中學畢業考左8級就冇再彈琴
如果我目標係想考演奏級,第時想教琴
應該點plan?
同埋點樣練返?

好後悔晒左咁多年,當年入u後抑鬱,冇乜掂琴
依家廿中先重燃返依個夢想。。。
感覺好似好遙不可及咁
你係米一定要yamaha 先,宜家歐洲琴都有唔錯既選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞