[罪大滔天]Sony Xperia 集中討論區 (23)

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
點keep,我部部電話都係三四個月就花,已經叫就住用,都係會花

上面iPhone XS max

下面係 Xperia XZ3

盞燈係黃燈. 影既地方係我間房. 還原度係iPhone 隻色似樣d, 同埋XZ3 影到個櫃暗d.

老實講, 真係影相的話, 唔好depend on 呢d 手機仔. 我去旅行係100% 用5D mark 4 大機影. 因為效果差太遠. 係香港的話, 會用到手機相機既機會只有手機先食個陣.
無特別keep ,平時放褲袋,會搵野抹下個mon咁

係光下反光都無花痕,仲得登拎過D cutter鎖匙去劃都無野
Sony其實最正係佢嘅圖片編輯器,真係好好用,三星自家嗰個同snapseed都唔夠佢好。係可惜個死人相機app廢到爆,嘥曬其他嘢

btw講noise冇一部夠sony勁
特別係影人
係影人先會咁
canon都係垃圾

第1張 iPhone NS Max, 下面張 XZ3. 其實就咁睇係無乜分別. XZ3 黃d 咁. 影個個位其實好暗下, 2部機都好似自己調高左光度.
你地部機啲電去得快唔快?
我果部 去得好快. 半日就剩60%
明明剩係上網 同 line
我就係講緊呢樣野
你唔係以為oled真係慳電吓?

睇落都係無乜分別. 不過放大睇, 就見到XZ3 個ISO 差dd. 左邊XZ3, 右邊iphone XS Max . 篤落下面幅圖放大睇.

xz2p影
黃色既牆影到變色
下面盒野又影到咁味精色
唔知an9會唔會搞下佢
canon都係垃圾

你覺得垃圾係因為你無用過canon 既Full frame 機.

你望下上圖左邊既字. 我放到最大俾你睇係會點

同一張上係只係放大左佢睇. 大機係夜晚無燈既情況, 放大其中一格仔睇, 係仲睇到後面牆上面d 紋. 上面個post 我用iphone 同XZ3 影個雪糕桶, 係正面前影. 放大都起晒格.

真係影相的話, 慳番d 錢唔洗買手機. 因為係無用.
I
phone max影
正確既wb同顏色
完全唔明sony粒rgbc-ir sensor 做緊咩
呢個時候就係體現Sony自家圖片編輯器嘅價值啦,有少少PS底嘅話就會覺得佢真係好好用,所以色呢樣嘢反而唔擔心Sony.
再者就算大相機都有呢類分別,好似Canon就灰啲還原啲,nikon就鮮啲,olympus就藍色好突出,etc…呢啲算係一種特色,因為影相有時候唔係淨係為咗記錄同還原。

但係Sony 個垃圾app都係唔該執下佢
sony影出黎個顏色係第一眼睇好特出同討人歡喜既
因為我以前果部滿電 可以頂到好耐
不過依家舊機(G2) 電池老化 變倒水電
諗住 xz3 靚靚仔仔唔會咁倒水
唔需要試因為canon堅垃圾

玩開中幅菲林,135菲林,富士digital
咁如果你玩開相機的話, 你仲沉迷係手機 d 垃圾 senor 去拗邊隻手機影得靚d, 係浪費緊時間.

真係影相根本唔會用呢d 手機黎做.
咁咪夠囉,正如上面5dm4都話掂果條友話齋,要正經影相就正經買部相機。電話就係求其貪快記錄下,所以望落去靚就收貨啦,仲同你慢慢執?

iphone xs max 整體上靚過xz3都唔奇,價錢貴一倍喎,慳返幾千蚊買鏡好過啦
XZ3 有個好處係真係好慳電. 我用左幾日, 部機擺過夜, 跌唔到3%. 我第1次用一部android 係可以用到一日先要差電.
咁買左都要用架啦on9, 你不如特登整爛個電話鏡頭啦咁 我隨手影張相下下攞部120出嚟?

講緊電話鏡頭係都要扯話題去dslr攞優越感
我係見你地拗到面紅耳熱, 就係到拗iphone xs max vs xz3 邊部影得好d.

我貼d sample 出黎就係話 2部手機其實點靚, 都仍然係手機senor. 拗黎做咩.

講 DSLR唔係攞優越感, 我貼出黎放大睇, 係俾你知, 手機senor 係唔會影到DSLR 個sensor 個d detail 水平. 你仲要係影開相既, 部手機乜野水平都0關係啦, 求其要黎手機先食咪算囉, 拗黎托咩.
好多時xz2p影既相都唔穩定
個相機系統同成像我最多比60分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞