(劇透請用細字)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區(2)

460 回覆
34 Like 5 Dislike
除曬衫係你面前
咁煩架
me too
個劇情好鳩 啲人死得好冇意義
Reddit都好多人無鐵血系列特色
好多人踩
岩岩睇完
劇情超級混亂
角色開頭刻劃到好有個性 但最後又唔知做乜鳩
隻外星狗又係唔知做乜鳩
最後個結局仲要成個marvel電影結局咁
異形唔可以話爛既 只可以話前傳越黎越暴走
仲有後面

有冇報警拉佢?
咁就唔知啦
咁肯定9成都冇報警
Ridley Scott 走火入魔
見post入面好多人都好想拍返第一集果種style, 個人覺得而家呢個商業電影圈比較難

當年州長紅透半邊天,拍P1 響當時嚟講係好創新嘅嘗試,而家呢類肌肉型男演員好多都被標籤咗,好似the rock (都叫拍過doom) , 雲迪素,雷神,英國隊長...要試新嘢個market未必受,投資班老闆梗係睇錢架啦,就算搵一堆大隻佬嚟拍,最後可能又係變咗Marvel's copy, 好難拍得返p1 果種熱血真漢子,硬橋硬馬硬砌

同埋p1 呢啲經典橋段好難複製,當大家都知啲p仔係咩樣,試吓套用返p1 個節奏,頭半粒鐘只係俾幾個藍畫面你睇吓,出吓啲怪聲,間院可能已經俾人櫈

唔係想幫套新戲兜,不過P1 係大家心中永恆嘅經典,唔好稔住可以接佢個style

而又冇乜幾多個系列可以做到異1異2 普羅同聖約咁,由科幻恐怖(史大導) 到科幻動作戰味濃(金馬倫) 再到講返轉頭講人類起源,宗教,道德咁

我相信有入場睇都會覺得今集其實都加咗好多新原素,buy唔buy就見仁見智啦
冇人話要跟舊路,轉style係完全冇問題,我諗好多人都想佢加新元素,等個系列可以長玩。
但套戲劇情唔合理,d野拍得鳩就點幫都幫唔落,

其實好多缺點改一改就合到格。
d缺點前面好多人都講咗,
例如,班隊友咁賣命做乜?個女主角個意義係咩,佢個定位又係做乜?
好多角色根本就冇內涵...d GAG位又鳩,又唔係funny反面搞到勁awkward
細P幫人類點解一落嚟就虐殺咗主角個同伴?個故事都唔可以自圓其說,漏洞勁多。
只係見到有若干reply係咁拉第一集嚟比,覺得其實冇得比較,兩套戲根本唔同種類

當然今集係有好多缺點/問題,不過都有可以欣賞嘅哋方,例如個童星嘅演技,少量描述美國佬鍾意打仗對美國人嘅影響,重有講多咗對血獸嘅背景,唔係淨係殘殺人類

同埋通常theater版都係咁,可能遲吓出ditrctor's cut就差好遠
幾好笑幾好睇
我要求唔高
成套戲都幾享受
但最後果度真係頂唔撚順
屌咗出聲
仆你個街
玩p打p 不如用返鐵血s個設定普通p仔打bad blood
唔撚明最後個黑人點解會吐血
係咪個盾有輻射
搞到要自殺
btw個編劇好撚有問題
其實pvp好有睇頭 人類打predator 係頭三集都有 s果集既pvp都打幾下就斬撚左classic predator 個頭 今集都係打幾分鐘就死左隻細p 不過扯頭果下幾正 如果拍到個精彩既pvp 我諗會好吸引
好多位好突兀
cut到要自行腦補
見到 Keegan-Michael Key On99 咁我就諗起 Why Him
如果最後個Predator killer彈阿諾出嚟即刻變神片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞